Honjok: Kunsten at leve alene

Honjok er at være frivilligt alene. Personen vælger at leve alene for at lære sig selv at kende og dyrke sin autentiske indre verden.
Honjok: Kunsten at leve alene

Sidste ændring: 27 juli, 2022

Honjok er en livsstil, der er opstået i Sydkorea i det sidste årti som en måde at klare det sydkoreanske sociale pres og de sydkoreanske normer på. Disse får unge mennesker til at gifte sig og stifte familie.

Disse normer dikterer, at mænd skal være succesfulde fagfolk, hvis arbejde gør det muligt for dem at forsørge deres gruppe. Kvinder skal på den anden side prioritere familiepleje, selv om de har en bred akademisk baggrund og de nødvendige færdigheder til at klare sig i arbejdslivet.

I denne sammenhæng vælger flere og flere unge sydkoreanere (mest kvinder) at flygte fra disse machokulturelle mønstre og vælger at være alene. Lad os se nærmer epå, hvad det er.

Hvad er “honjok”?

Udtrykket honjok er et ordspil, der er dannet af to begreber: hon, som betyder “alene”, og jok, som henviser til “stamme”. I denne forstand kan det oversættes til “stamme bestående af én”.

Bevægelsen opstod i slutningen af det sidste årti i Sydkorea som et svar på det machokulturelle pres, der på forhånd bestemmer, hvilke roller mænd og kvinder skal udfylde. Begrebet henviser imidlertid til at vælge at være alene. Personen vælger bevidst at leve alene for at lære sig selv at kende og dyrke sin autentiske indre verden.

For fortalerne for denne bevægelse mangler den solo tilværelse, der er afledt af honjok, de negative konnotationer, som ofte tilskrives det at være alene. For det er frivilligt. Folk nyder at udføre aktiviteter alene.

Desuden giver det dem visse fordele, f.eks. følgende:

  • Muligheden for at have flere penge til rådighed.
  • At kende sine egne præferencer og interesser i dybden.
  • At tilbyde alternativer til den traditionelle sydkoreanske model, hvor stammebegrebet er det højeste gode.

At være alene er ikke det samme som at føle sig alene

At være alene er et fænomen, som ofte tillægges en negativ konnotation. Vi må imidlertid lære at skelne mellem den påtvungne ensomhed (vi føler os ensomme, selv om vi er omgivet af mennesker eller bliver afvist af andre) og frivilligt at vælge at være alene (vi vælger at være alene for at dyrke vores indre verden og nyde vores individualitet).

I denne forbindelse siger den amerikanske psykoterapeut Francie Healey, forfatter til bogen Honjok: The Art of Living Alone, at solo-tilværelse kan ses som en mulighed for at være sammen med os selv og udforske meningen med vores liv. Forfatteren mener, at honjok, selv om det kan være en ubehagelig oplevelse i begyndelsen, er en vej til selvbevidsthed.

Kvinde, der sidder alene og ser på vand, symboliserer Honjok

At leve alene er ikke en negativ ting, hvis personen har gjort det som en gennemtænkt og reflekterende beslutning.

Typer af “honjok”: Måder at nyde at leve alene på

Væksten af honjok-bevægelsen er blevet mere populær i Sydkorea, i en sådan grad, at der er opstået 3 typologier:

  1. Hon-bap: Henviser til fornøjelsen ved at spise alene på en restaurant uden at være opmærksom på andres blikke eller meninger.
  2. Hon-nol: Tilfredsstillelsen ved at udføre fritidsaktiviteter alene. Denne kategori omfatter at gå alene i teatret, gå i biografen, shoppe eller rejse alene.
  3. Hon-sul: At drikke alene. I dette tilfælde praktiserer koreanerne det normalt hjemme.

Fordele ved at vælge at være alene

Når vi lærer at være alene og begynder at nyde denne oplevelse, kan vi opleve følgende fordele.

Øget selvkendskab

En fremragende måde at lære os selv at kende på er at være alene. Det er i disse øjeblikke, at vi kan vende blikket indad og dykke dybere ned i vores dyder, frygt, begrænsninger og ressourcer.

Større selvforsyning

At leve alene lærer os også at være mere selvforsynende. Vi lærer at tage ansvar for opgaver og ansvarsområder uden at være afhængige af andre. Dette skaber tilfredshed og en følelse af at have opnået noget.

Styrkelse af selvværd

At leve alene giver os også mulighed for at øge vores selvværd, fordi vi holder op med at være afhængige af andres mening og begynder at handle i overensstemmelse med vores sande præferencer og behov. Vi prioriterer med andre ord os selv.

Det betyder dog ikke, at vi skal lade os rive med af arrogance og overmod. Tværtimod betyder et sundt selvværd, at vi kommer bedre ud af det med os selv og andre.

Et sundere socialt liv

Francie Healey havde mulighed for at tale med unge mennesker, der praktiserede honjok, og mange af dem rapporterede om mere frugtbare og positive relationer til andre.

Det ser ud til, at det at lære at være alene hjælper os med at værdsætte vores egen og andres individualitet. Dette er afgørende for sunde relationer.

Større kreativitet

At være alene er med til at frembringe idéer og kreative tilstande. Desuden kan vi også udtrykke den indre verden, når vi kommer i kontakt med os selv. F.eks. gennem maleri, skrivning eller musik.

Smilende kvinde nyder at male

Kreativiteten kan styrkes, når vi er alene, så vi får kontakt med de dybeste følelser, vi har.

Hvordan kan vi anvende “honjok” i vores liv?

Det kan være en udfordring at vælge at være alene, selv for dem, der ikke ønsker at opfylde de sociale forventninger om at blive gift og stifte familie.

I den forbindelse anbefaler Francie Healey, at man starter med de små ting og bruger et par minutter om dagen på enkle ting, f.eks. at være opmærksom på at trække vejret, dyrke kreativitet og udvikle forskellige vaner, der giver os mere mangfoldighed (meditation eller mindfulness).

Hun anbefaler også at føre dagbog eller skrive tanker ned. Det hjælper os med at være mere reflekterende og arbejde med selvbevidsthed, især når vi lider af stress eller angst.

Healey konkluderer, at idealet er, at disse aktiviteter ikke bare er tidsfordriv, men bliver prioriteret.

Honjok: Behovet for at være alene

Før vi slutter, er det relevant at huske på, at ligesom det er nødvendigt at forholde sig til andre, er det også vigtigt at have tid til os selv. Selv inden for et par- eller familieliv.

Derfor er det, ud over vores ønsker om at danne en familie eller ej, vigtigt, at vi lærer at være alene. Det er en vej, der garanterer selvindsigt, selvkærlighed og sunde relationer.

Det kan interessere dig ...
Ensomhed kan gøre ondt, men smerten giver styrke
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ensomhed kan gøre ondt, men smerten giver styrke

Selvom ensomhed kan skræmme os til at starte med, så kan det at være alene hjælpe os med at vokse og fokusere på vores eget velvære.  • Healey F. Honjok. El arte de vivir en soledad. Barcelona: Timun Mas; 2020.
  • Bavoleo B, Chaure D, Benítez M. Corea ante un nuevo cambio de época: aproximaciones desde el Sur Global. Argentina: Universidad nacional de la Plata; 2022.