Hvad er hypothyroidisme? Alt du behøver at vide

Hvad er hypothyroidisme? Lær alt om denne tilstand og dens biologiske årsager i denne artikel.
Hvad er hypothyroidisme? Alt du behøver at vide
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvad er hypothyroidisme?

Hypothyroidisme er en sygdom i det endokrine system. Udtrykket “hypothyroidisme” beskriver det sæt af kliniske tegn, som resulterer i en reduceret skjoldbruskkirtel hormonvirkning i dit væv.

I denne artikel tager vi et kig på de biologiske årsager til denne tilstand.

Funktionen af hypothalamus-hypofyse-skjoldbruskkirtel aksen

TSH (thyrotropin, et skjoldbruskkirtel stimulerende hormon) produceres i den forreste hypofyse, efter at den modtager det hypothalamiske hormon TRH (Thyrotropin- et frigivende hormon).

Oversigtstegning

TSH er knyttet til specifikke receptorer. Disse er placeret i cellerne i din skjoldbruskkirtlen. Som reaktion starter dette en række processer, hvis endelige resultat er dannelsen og udskillelsen af skjoldbruskkirtelhormoner.

 • T4 (Thyroxin) er kun produceret i din skjoldbruskkirtel.
 • Ca. 20% af T3 (triiodothyronin) er skabt i din skjoldbruskkirtlen. De øvrige 80% fremstilles i vævet ved anvendelse af T4. Processen udføres af deiodinase enzymer.
 • En del af T4-hormonet bliver til sin inaktive form, T3r. Dette udføres også af deiodinase enzymer.

Det er reguleret gennem en feedback mekanisme. Når koncentrationen af T3 og T4 når sin fysiologiske værdi, hæmmer de produktionen af TSH og TRH. Med andre ord stopper de med at stimulere deres sekretion.

Skema

Anbefalet læsning efter “Hvad er hypothyroidisme”:

9 naturlige ting du kan gøre for at få gang i skjoldbruskkirtlen

Hvad er hypothyroidisme og dens hovedårsag?

Hovedårsagen er reduktionen af hormonal sekretion. Dette er hvad der sker i de fleste tilfælde. Ifølge det anatomiske niveau, hvor denne ændring bliver forårsaget, kan hypothyroidisme klassificeres som primær, sekundær eller tertiær.

Primær hypothyroidisme

Skema

I dette tilfælde sker ændringen i selve skjoldbruskkirtlen. Kirtlen reducerer sin produktion af skjoldbruskkirtelhormoner af følgende grunde:

 • I lyset af et tab af kirtelmasse. Dette reducerer både antallet af glandulære celler og mængden af ​​hormoner, de producerer. Dette er hvad der sker i kronisk lymfocytisk thyroiditis (hovedårsagen til voksen hypothyroidisme). Det kan også ske som følge af behandling med radioaktivt iod eller efter en thyroidektomi (total eller delvis fjernelse af skjoldbruskkirtlen).
 • På grund af en medfødt defekt i den thyroideale udvikling.
 • På grund af en jod mangel i kosten. Dette er hovedårsagen til hypothyroidisme i udviklingslande.
 • På grund af en blokering i produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormoner. Processen med skjoldbruskkirtelhormonproduktionen kan ændre sig i alle ​​dens trin på grund af enten interne eller eksterne årsager. Når det kommer fra en intern oprindelse, skyldes forandringen en forstyrrelse under processen. Når det kommer fra en ekstern kilde, skyldes det for det meste forbruget af visse lægemidler (lithiumsalte).

Da hypothalamus-hypofysen-skjoldbruskkirtel aksen følger en negativ feedback mekanisme, resulterer et fald af skjoldbruskkirtelhormoner i en stigning i TSH (som til sidst øger skjoldbruskkirtel hormonerne).

Forøgelsen af ​​TSH over de normale niveauer er de mest brugbare analytiske data til diagnosticering af primær hypothyroidisme.

Sekundær hypothyroidisme

Skema

Dette skyldes en reduceret sekretion af skjoldbruskkirtelhormoner som følge af en reduceret produktion af TSH i hypofysen. Ved at reducere sekretionen af TSH under de normale niveauer stimulerer dette skjoldbruskkirtlen (som fungerer korrekt). Det endelige resultat er en reduceret produktion af T3 og T4.

Dette kan skyldes:

 • En iskæmisk nekrose af kirtlen (den dør på grund af manglende blodgennemstrømning).
 • Tilstedeværelsen af tumorer.
 • Et generelt svigt i den forreste hypothalamus. Dette er kendt som Sheehans syndrom.
 • På grund af en negativ feedback mekanisme, der regulerer denne akse. Resultatet er en stigning i TRH-hormonet (for at stimulere udskillelsen af TSH). Denne stigning har dog ingen effekt på hypothalamusen, fordi det er kilden til fejlen.

Med andre ord, under sekundær hypothyroidisme, er der ikke et svar på en stigning i TRH.

Hvad er Tertiær hypothyroidisme

Skema - hvad er Hypothyroidisme

En underaktiv skjoldbruskkirtel skyldes i dette tilfælde en reduktion i sekretionen af ​​TRH i hypothalamus. Ved at reducere stimuleringen af ​​hypothalamus udskiller den en reduceret mængde af TSH. Som følge heraf reducerer dette også den thyroideale stimulering. Dette forårsager derefter en reduktion i sekretionen af ​​T4 og T3.

I dette tilfælde er der ikke en stigning i hypothalamusens TRH, selv om der er en reduktion i de thyroideale hormoner. Manglen kan dog korrigeres ved en eksogen håndtering af TRH, da hypofysen reagerer på det.

Vævets perifære resistens overfor hormoner

Dette sker i sjældne tilfælde. Dette producerer mutationer i dine gener relateret til skjoldbruskkirtel receptorerne, som er til stede i vævet. Som følge heraf ændrer disse receptorer deres normale funktioner. Dette får vævet til ikke at reagere på hormonerne.

I andre meget sjældne tilfælde kan problemet skyldes den perifære inaktivitet af skjoldbruskkirtelhormonerne. Dette kan have at gøre med ændringerne i konverteringsprocessen af ​​T4 til T3 og af T4 til T3r. Dette hæmmer transformationen af ​​T4 til T3. Dette medfører en reduktion af T3 i analysen. Det øger også T3r, som er hormonets inaktive form.

Læs også denne artikel efter “Hvad er hypothyroidisme”:

Sådan ved du, om skjoldbruskkirtlen ikke fungerer optimalt

Kliniske tegn på hypothyroidisme

På den ene side er symptomerne relateret til et hormonelt underskud. Dette betyder en opbremsning af de metaboliske processer. Dette omfatter:

 • En konstant følelse af at være kold trods god varme.
 • Bleg, kold, hård hud. Hud, øjenbryn og øjenvipper, der bliver skrøbelige og har tendens til at falde af.
 • Langsomme hjerteslag og hypertension.
 • Forstoppelse forårsaget af en nedsat tarmaktivitet.
 • Reduceret koncentrationsevne og ændringer i sprog og hukommelse. Patienten bevæger sig langsommere. I tilfælde af dårlig kontrol og store ændringer vises en slags koma, der hedder myxedem.
 • Strumaer forekommer i tilfælde af utilstrækkelig jod indtagelse. De vises også, hvis der mangler produktion af T3 og T4.
 • Anæmi og hypokolesterolemi.
 • Hos børn: nedsat vækst.

Derudover er der en række tegn, der fremgår af slimvævs deponeringen. Dette er sammensat af vand og hyaluronsyre. Dette deponeres i vævet som et resultat af et svækket polysaccharid stofskifte.

 • Ansigts hævelse, der kan sprede sig til dine ekstremiteter. Den hævelse, der er forårsaget af hypothyroidisme har fået navnet myxedema.
 • Vægtøgning.
 • Forøgelse af tunge størrelse og en hæs stemme.
 • Karpaltunnelsyndrom.

Hvordan bliver det diagnosticeret?

Analyse. Dette gør det muligt for lægen at fastlægge de thyroideale hormoner T3 og T4 såvel som koncentrationen af ​​TSH.

Generelt:

 • Reduktion af fri T3 og T4 og en stigning i TSH: primær hypothyroidisme
 • Under normale niveauer af T3 og T4 + reduceret TSH uden respons på ekstern TRH: Sekundær hypothyroidisme
 • Reduktion af T3 og T4 + reduceret TSH, der reagerer på ekstern TRH: Tertiær hypothyroidisme

Morfologiske undersøgelser med scintigrafi, radioaktivt iod og et skjoldbruskkirtelsonogram

Blodproeve - hvad er Hypothyroidisme

Behandling af hypothyroidisme

Behandlingen af hypothyroidisme består i at erstatte skjoldbruskkirtelhormonet T4, thyroxin. Den mest anvendte medicin er levothyroxin. Dens recept skal bruge de mindste doser, der er mulige for at genskabe de normale niveauer af T4.

skjoldbruskkirtel - hvad er Hypothyroidisme

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.