Hvad er psoriasis, og hvad er de forskellige former?

Selvom psoriasis ikke er en farlig tilstand, så er det en arvelig sygdom, der kan påvirke vores selvværd, hvis det sker i meget alvorlige udbrud.
Hvad er psoriasis, og hvad er de forskellige former?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvad er psoriasis egentligt? De fleste ved, at det er en kronisk hudsygdom, der ofte forårsager røde pletter, der klør. Men hvad er ellers vigtigt at vide? Vi kommer ind på psoriasis i denne artikel.

Disse pletter har visse skalaer, der varierer i mellem hvide og sølv toner, afhængigt af alvorligheden af ​​tilstanden.

Hvad er psoriasis?

Denne autoimmune tilstand forårsager hvide blodlegemer til at virke for hurtigt.

Dette får hudlagene til at regenerere sig i et hurtigere tempo end de normale cyklusser for celle regenerering, hvilket skaber læsioner på huden, der har tendens til at forårsage kløe og irritation.

Denne sygdom er normalt arvelig. Derfor, hvis der ikke er nogen historie med denne sygdom i din familie, så kan du slappe af, da chancerne for at få den er minimal.

Psoriasis er normalt forårsaget af fysisk og psykisk udmattelse, der sætter en masse stress i kroppen og sindet.

En uregelmæssig livsstil, problemer på arbejdet eller personlige problemer kan fungere som udløsere, hvis du har at gøre med dette igennem længere perioder.

Hvilke former er der for psoriasis?

Der findes flere typer af denne sygdom. For at du tilstrækkeligt kan behandle det, er det vigtigt, at du ved, hvilken type, der påvirker dig.

Plak psoriasis

Person med psoriasis paa albuen

Dette er den mest almindelige kendte type, der er karakteriseret, fordi det forårsager overdreven plak på huden. Det viser sig normalt på knæ, albuer, ansigt, ører og ryg.

Det starter som et almindeligt udslæt, men går ikke væk, når du bruger håndkøbs cremer. udslættet skifter derefter til en rødlig farve, med en skællet tekstur. Der er også pletter på huden, der har defineret kanter ved udslættet.

Plak psoriasis skaber en masse kløe og i nogle tilfælde blødning på grund af tørhed eller overdreven kradsning.

I tilfælde af at det påvirker din hovedbund, vil hvide flager der ligner skæl vises.

Hvis denne form af sygdommen påvirker dine negle, så begynder de at knække og nogle gange bliver neglen helt løsrevet.

Guttat psoriasis

Kvinde med psoriasis

Denne form producerer normalt små røde pletter på både krop og lemmer, men dækker ikke et stort område.

Det kan også påvirke ører, ansigtet og hovedbunden. Det er mere almindeligt hos personer under 30 år.

Desuden forårsager det læsioner, der ikke er så tykke som dem, der forekommer ved plak psoriasis.

Mennesker, der har streptokokker eller har en chance for at arve denne lidelse udvikler normalt dette, når de udsættes for koldt klima, der udtørrer huden.

Pustuløs psoriasis

Denne type påvirker hovedsageligt voksne og er karakteriseret ved dannelse af vabler eller hvide pustler af ikke-infektiøs form ledsaget af rødme af den omgivende hud.

Huden er normalt rød før vablerne begynder at dannes, og er normalt kløende og smertefulde i det berørte område.

Erythrodermisk psoriasis

Dette betragtes som en af ​​de farligste former for denne sygdom, fordi det dækker store områder af huden med rødlige pletter og sameksisterer med pustuløs psoriasis.

Det er mere almindeligt hos mennesker, der lider af ustabil plak psoriasis, hvor læsionerne varer evigt.

Omvendt psoriasis

Denne type af sygdommen er almindelig i folderne ved armhulerne, i lysken og under brysterne. Det er især ubehageligt, fordi sveden bliver ved med at gøre huden følsom.

Den viser sig normalt i store pletter, men skaller vises ikke i denne form for psoriasis. Desuden er det nemt at se og det dækker store områder af folderne i huden.

Hvad er psoriasis omkring neglene?

Når neglene klør, udvikler en uregelmæssig overflade, eller bliver revet fra roden,  opstår denne type af den pågældende sygdom. Det er normalt lig hovedbunds eller plak psoriasis.

Dine symptomer kan omfatte uregelmæssigheder i neglens overflade, splinter i neglen, eller hel fjernelse af neglen.

Hvad er psoriasis i hårbunden

Denne form er ofte forvekslet med alvorlige skælproblemer. Folk, der har andre former for sygdommen udvikler normalt denne type.

Det begynder med fint skæl og derefter tætte og tykke skæl der til sidst formeres, som kan spredes i hele hovedbunden og nærliggende områder som hals, ører og pande.

Psoriasisgigt

Mennesker med denne type er i alderen mellem 30 og 50. Det er forårsager normaltvis:

 • Betændelse
 • Smerter i og omkring leddene
 • Stive eller låste led
 • Træthed og begrænset bevægelse
 • Røde øjne
 • Masser af stivhed i senerne

Det er meget vigtigt, at denne form diagnosticeres og behandles i tide, så dine led ikke bliver permanent beskadiget.

Vi anbefaler at læse: 12 fødevarer, der bekæmper gigt

Psoriasis og depression

Kvinde der har depression

Det er almindeligt for folk, der lider af en form for psoriasis at have en tendens til at vise symptomer på depression.

Dette skyldes, at det utiltalende udseende fra læsionerne ofte fanger opmærksomhed fra andre på en negativ måde, og kan påvirke selvværdet.

Af denne grund, hvis du har at gøre med en hvilken som helst form for psoriasis er det vigtigt, at du søger støtte fra din familie og venner, så de kan give dig forståelse og opmuntring.

Husk, at selv-medicinering ikke er løsningen.

Dit immunforsvar er meget forskelligt fra andre folks og til at håndtere dette problem kræves der forskellige lægemidler til hver patient.

Hvis du læser dette har du nu fået en bedre forståelse for hvad psoriasis er! • López-Estebaranz, J. L., de la Cueva-Dobao, P., de la Torre Fraga, C., Galán Gutiérrez, M., González Guerra, E., Mollet Sánchez, J., & Belinchón Romero, I. (2018). manejo de la psoriasis moderada-grave en condiciones de práctica habitual en el ámbito hospitalario español. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2018.02.015.
 • Saraceno, R., Chiricozzi, A., & Chimenti, S. (2015). Psoriasis. In European Handbook of Dermatological Treatments, Third Edition. https://doi.org/10.1007/978-3-662-45139-7_81.
 • Capon F. (2017). The Genetic Basis of Psoriasis. International journal of molecular sciences, 18(12), 2526. https://doi.org/10.3390/ijms18122526
 • Badri, T., Kumar, P., & Oakley, A. M. (2020). Plaque psoriasis. StatPearls (). Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430879/
 • Saleh D, Tanner LS. Psoriasis, Guttate. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482498/
  Benjegerdes, K. E., Hyde, K., Kivelevitch, D., & Mansouri, B. (2016). Pustular psoriasis: pathophysiology and current treatment perspectives. Psoriasis (Auckland, N.Z.), 6, 131–144. https://doi.org/10.2147/PTT.S98954

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.