Viden og information til behandling af ascites

Ascites er et meget irriterende problem, men der er forskellige behandlinger, der kan hjælpe. I denne artikel viser vi dig, hvordan du behandler ascites, og fortæller dig alt, hvad du har brug for at vide om netop denne sygdom.
Viden og information til behandling af ascites

Sidste ændring: 09 august, 2022

I denne artikel vil vi se nærmere på denne tilstand og dele information til behandling af ascites. Ascites er ophobning af væske, der forekommer omkring organerne i maven. Denne væske er kendt som “serøs”, og det er en klar væske, der adskiller sig, når dit blod koagulerer. 

Ascites er mere almindelig, end vi måske tror, især hos patienter med levercirrose. Der er dog andre ting, der kan forårsage det. Tumorer, højt blodtryk og visse infektioner er blandt dem. 

Hvorfor forekommer ascites?

Mand med alkoholproblem ses sløret bag tomme flasker

For at finde ud af, hvad der forårsager ascites, skal du først se på blodtrykket. Hvis det er for højt, har du portal hypertension. Mennesker med denne tilstand har en høj risiko for ascites.

Udover blodtryk er der andre faktorer, der kan udløse denne sygdom. Nogle af dem er overdreven alkoholindtagelse i for mange år eller en langvarig infektion af hepatitis B eller C. Derfor er leverskader det, der kan få ascites til at forekomme.

Dernæst er mennesker, der lider af visse typer kræft, også i høj risiko. F.eks. er disse kræftformer mere modtagelige over for ascites:

I disse tilfælde er der en høj risiko for at få denne sygdom. I denne artikel vil vi vise dig, hvordan du kan behandle ascites samt opbygning af væske.

Sådan behandles ascites

Ascites kan forårsage hævelse i maven, ubehag og åndedrætsbesvær. Dette skyldes, at væsken kan lægge pres på dine lunger og gøre det besværligt at trække vejret.

Der er dog flere måder at behandle ascites på. Derfor viser vi dig herunder, hvordan du følger hver enkelt behandling, og hvor effektive de er.

Livsstilsændringer til behandling af ascites

Hvis din ascites skyldes flere års alkoholmisbrug, så vil din læge anbefale dig at ændre dine vaner drastisk. Hvis du ikke er i stand til at stoppe det hele på én gang, bør du gøre det gradvist. Derudover kan det være en god ide at tilmelde dig en supportgruppe.

Din læge vil muligvis også anbefale, at du spiser mindre salt for at sænke dit høje blodtryk. Ligeledes bør du drikke væsker med moderation. Selvom du ikke bør stoppe med at drikke vand, bør du drikke det af flere omgange i små mængder.

Dræn væsken

Kvinde med oppustet mave

En anden måde at behandle ascites på, er ved at dræne væsken. Dette er dog ikke den bedste behandlingsmulighed, da problemet så kan dukke op igen. Derfor er det kun en midlertidig løsning for lindre dit ubehag eller din smerte.

I mange tilfælde placerer lægerne et kateter for at dræne væsken. På den måde kan væsken drænes. De kan også åbne den, når det er nødvendigt, for at lade mere væske løbe ud.

Medicin til behandling af ascites

I visse tilfælde, vælger lægerne at ordinere medikamenter til at hjælpe med at lindre og behandle ascites. Medicinen kan være:

  • Diuretika. Disse hjælper med at reducere væskerne.
  • Antibiotika. Disse hjælper med at håndtere mulige infektioner.

Hvis du ønsker at vælge naturlige midler, skal du kun se på dem, der vil hjælpe med at dræne væsken, der hober sig op i maven. Det er dog altid bedst at konsultere med din læge.

Læger anbefaler normalt, foruden medicin, at få masser af hvile. Ascites er meget irriterende og får dig til at føle dig utilpas, så hvile kan hjælpe dig utrolig meget.

Dette betyder dog ikke, at du ikke skal sørge for at bevæge kroppen. Hvile er godt, men på den anden side vil træning forhindre væske i at opbygges. Derfor vil motion hjælpe med at behandle ascites. Sørg for altid at følge din læges instruktioner og ikke selvmedicinere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.