Overdreven hårvækst: Hvorfor opstår det og hvordan kan det fjernes?

Hvis du har følsom hud, er det vigtigt, at du er opmærksom på den måde, du kan fjerne uønsket hår, da nogle metoder er alt for aggressive og kan irritere din hud.
Overdreven hårvækst: Hvorfor opstår det og hvordan kan det fjernes?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Det videnskabelige navn er hirsutisme og det har en række årsager. Resultatet er en masse hår forskellige steder på kroppen. Det påvirker visse kvinder og i denne artikel vil vi fortælle dig mere om overdreven hårvækst: Hvorfor det opstår og hvordan du kan eliminere det. Gå ikke glip af det!

Rigeligt hår versus overdreven hårvækst

Hos nogle kvinder vokser deres hår mere end normalt på deres ben, ryg, ansigt og lemmer. Dette er ikke et sundhedsmæssigt problem, men det påvirke æstetik og skønhed, og er en tilstand, der kræver mere omsorg og opmærksomhed.

For nyligt kom vi med en definition af rigeligt hår, men vidste du at der også findes sådan noget som overdreven hårvækst? ”. I dette tilfælde vokser håret på en række forskellige områder af kroppen, såsom halsen, hagen, brystet, benene, ryggen, lemmerne, under navlen osv.

Denne tilstand er relateret til andre mandlige betingelser, som mandlig skaldethed (mangel på hår i hovedbunden). Det kaldes hirsutisme og er en sygdom, der rammer kvinder. Det kan forekomme som et lille problem. Eller i meget sjældne tilfælde er det en alvorlig lidelse, der forhindrer normal nydelse af livet.

Hårfjernelse

Dette er hår på vores krop

Selv når kvinder barberer sig, bruger voks eller en anden metode til at fjerne uønsket hår, specielt på benene, lysken og armhulerne, er det sikkert at håret findes på en stor procentdel af kroppen (undtagen håndfladerne, forsålerne og på slimhinderne).

Håret har ikke talgkirtler og består af meget korte og tynde (ikke mere end 2 mm) fibrøse kapillærer. Når det bliver større på grund af hormonet androgen, bliver håret mere tørt. Produktionen af ​​dette hormon er stor hos mænd, og derfor har de mere kropshår end kvinder. Imidlertid kan visse kvinder have en forøget produktion af androgener og dermed de vil have længere, tykkere og mørkere hår flere steder på deres krop.

En anden faktor, der afgør, om en kvinde vil få hirsutisme er deres arvelige makeup. Hårsækkene reagerer på forskellige hormoner, f.eks testosteron (et anden af den ​​”mandlige” type). Området med den største andel af reaktion på disse hormoner er i pubesområdet. Derfor vokser det i større mængde her, hos både mænd og kvinder. Det samme sker i armhulerne, som også er tykke og tætte.

Mænd har tendens til at få tykkere og længere hår på disse “typiske” områder, bryst, ryg og bughule, end kvinder. De fleste kvinder har også hår på disse områder men det er kort og fint,  man kan næsten ikke se det eller mærke det. Men når der er øget produktion af androgener, bliver håret tykkere og længere, og i mange tilfælde giver det udseende af en mand.

hårfjernelse2

Hvorfor stiger androgenniveauet hos nogle kvinder? Det kunne være på grund af forskellige patologier, såsom, for eksempel, medfødt adrenal hyperplasi (en genetisk sygdom, der påvirker binyrerne og producerer mere af visse hormoner, såsom cortisol eller de “kønshormoner”) eller polycystiske ovarier.

Hirsutisme kan også skyldes anspændthed eller eller psykisk stress, overvægt og ufrugtbarhed.

Metoder til at fjerne uønsket hår

På grund af at der findes mange forskellige teknikker til at fjerne krops hår og behandlinger til at mindske produktionen af visse hormoner, anses hirsutisme ikke længere for at være et medicinsk problem. Desuden er det nu blandt de “æstetiske” segmenter for de fleste fagfolk. Men forøgelse af kropsbehåring, kan dog give problemer med en kvindes selvværd, og få hende til at føle sig deprimeret, uden selvtillid osv.

Hvis håret begynder at vokse ukontrollabelt, er det måske på grund af stress, som kunne være årsag til en stigning i produktionen af for eksempel ​​hormoner. Der er andre hormoner, der kan modvirke denne situation (ordineret af en læge). Hvis patienten ikke ønsker at tage nogen medicin til at behandle hirsutisme så er det nødvendigt at ty til de traditionelle metoder til hårfjerning, der findes.

Voks

Dette er en af ​​de mest populære metoder i Spanien og et par amerikanske lande. Det kan gøres i hjemmet (for dem, der ønsker det), eller ved at besøge en skønhedssalon. Hårfjernelse med voks har fordele, som andre teknikker ikke kan tilbyde. For eksempel at håret kommer meget langsommere tilbage (mellem 4 og 5 uger, afhængigt af kvinden). Som tiden går, og du hele tiden anvender voks, bliver hårroden svækket og bliver mindre tæt og tyndere. Ulempen er, at det mest af alt er en smertefuld metode, hvis der er en masse af hår eller det er på visse områder såsom skridtet. Der er underkategorier af voks, der bruger, for eksempel til et par strimler ad gangen for at lette arbejdet.

hårfjernelse3

Barbering

Denne metode har en række forskellige navne, såsom barbering med en håndbarbermaskine eller elektronisk barbermaskine. Disse er de samme som mænd bruger (og i nogle butikker den eneste forskel er, at de er lyserøde, intet mere). Der er en tro på, at ved at bruge denne teknik vil håret vokse tilbage tykkere og mere sort, men dette er ikke blevet bevist. Det gode ved denne metode er, at det ikke gør ondt. Den dårlige ting om det, og især for dem, der lider af hirsutisme, er, at det skal gøres ret ofte, mindst hver uge. Det er ikke blevet foreslået at anvende denne metode i følsomme områder af kroppen, for eksempel ansigtet. Det er bedst at gøre det i brusebad, fordi det varme vand vil åbne porerne.

Pincet

Denne type hårfjernelse anbefales ikke for kvinder med hirsutisme fordi den bruges lejlighedsvis til kun at fjerne nogle få hår.

Laser-hårfjerning

Denne mulighed, som udføres i specialiserede klinikker, kan være en løsning for kvinder med overdreven hårvækst. Ulempen er at det er meget dyrt, og det har ikke en 100% succesrate.

Hårfjerningscreme

Hårfjerningscreme

 

Dette er et enkelt og smertefrit alternativ til hårfjerning på kroppen. Men hos nogle kvinde kan det medføre hudirritation. Før du bruger denne metode, anbefales det at teste det ved at anvende en lille smule på et område af benet. Hvis området bliver rødt, begynder at klø eller “brænde”, skal du derefter fjerne cremen øjeblikkeligt og ikke bruge den igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bode, D., Seehusen, D. A., & Baird, D. (2012, February 15). “Hirsutism in women”, American Family Physician, 85(4), 373-380
  • Alejandra Julia Giurgiovich, “Hirsutismo: diagnóstico diferenciales y tratamiento“, web https://www.gba.gob.ar/saludprovincia
  • Barrionuevo, P; Nabhan, M; Altayar, O; Wang, Z; Erwin, PJ; Asi, N; Martin, KA; Murad, MH (1 April 2018). “Treatment Options for Hirsutism: A Systematic Review and Network Meta-Analysis”. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
  •  Ekback, Maria Palmetun (2017). “Hirsutism, What to do?” International Journal of Endocrinology and Metabolic Disorders, 3 (3)
  • Bachelot, A. (2011). Hirsutismo: diagnóstico y conducta práctica. EMC-Tratado de Medicina, 15(2), 1-6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1636541011710212
  • Aizpún, J. L., de Arriba Muñoz, A., & Longás, Á. F. (2011). Hiperplasia suprarrenal congénita. StAR, 450, P450c17. https://www.aeped.es/sites/default/files/documentos/09_hiperplasia.pdf
  • Dra, P. T. S., Preisler, R. J., & Magendzo, N. A. (2013). Síndrome de ovario poliquístico. diagnóstico y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 24(5), 818-826. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864013702293
  • Biondi, M., & Picardi, A. (1999). Psychological stress and neuroendocrine function in humans: the last two decades of research. Psychotherapy and psychosomatics, 68(3), 114-150. https://www.karger.com/Article/Abstract/12323
  • Gutiérrez Gómez, C., Ibarra, M. M., Sánchez, A. G., Rodríguez, A. V., Andrade Delgado, L., Romay, A. Á., … & Rodríguez, P. S. (2005). Depilation with laser. Cirugía Plástica, 15(1), 18-26. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDREVISTA=33&IDARTICULO=4719&IDPUBLICACION=603

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.