Reaktivering af coronavirus: De seneste opdagelser

21. maj 2020
Muligheden for reaktivering af coronavirus efter at have været syg med sygdommen er en debat, som har stået på siden begyndelsen af pandemien. Vi vil diskutere alle de opdaterede informationer om emnet i denne og fremtidige artikler.

Muligheden for reaktivering af coronavirus er i rampelyset i medierne og laboratorier i hele verden. Forståelse for sygdommen er essentielt for at kunne bekæmpe den.

Data såsom inkubationsperioden og dens overlevelsestid på forskellige overflader bliver mere og mere klare og giver os mulighed for at implementere specifikke forbehold. Vi fortsætter dog med at stå over for et kæmpe dilemma, når vi står over for denne pandemi: Kan en person blive smittet flere gange?

Dette spørgsmål er ikke blot essentielt for at forebygge smitte, men også for at kunne forudsige den langsigtede dynamik for pandemien. Den mest brugte epidemiologiske model, CRS-modellen, medtager ikke muligheden for reaktivering af coronavirus. 

Den går ud fra, at en person, der er blevet rask, er blevet immun over for sygdommen og ikke kan overføre den til andre raske personer.

Hvis dette parameter ændres og en person, der er blevet rask, kan blive smittet igen indenfor en kort tidsperiode, så ville de nuværende forudsigelser ikke repræsentere det reelle fremtidige scenarie. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad vi ved indtil videre om emnet.

Reaktivering af coronavirus eller fejl i tests?

Dårlige nyheder dukkede op fra Asien for nyligt. Officielle kilder i Sydkorea advarede om, at den 12. april havde de 111 personer indlagt for anden gang, efter de troede, at de allerede var blevet raske.

Immunsystemet genkender de skadelige antigener, som trænger ind i kroppen, og husker tidligere infektioner. Vi kalder det “erhvervet immunitet”. Når kroppen husker patogenet, bør senere eksponering give kroppen mulighed for at handle hurtigt for at eliminere det. Det forhindrer reaktivering.

I andre typer af coronavira, har eksperter kunne måle immunitet i flere måneder eller endda år, efter personen har bekæmpet  sygdommen. Hvordan er disse tal fra Sydkorea så mulige?

I et interview med Time Magazine fortæller Dr. David Hui, som er specialiseret i åndedrætslidelser såsom SARS og MERS, os, at dette kan være på grund af fejl i tests. “Prøven er måske ikke den korrekte og testen er måske ikke sensitiv over for sygdommen”, siger han. Dermed, kan en smittet person teste negativt på grund af menneskelig fejl.

En coronavirus test tjekker for reaktivering af coronavirus

Måske er du også interesseret i at læse: Lungesundhed i tider med COVID-19

Virussens rester

Vira bruger menneskelige celler til at formere sig. De kaprer vores replikationsmekanisme og bruger den til at replikere sig selv og formere sine genetiske materialer. Baseret på dette har vi en anden teori, som forklarer så tidlig “reaktivering”.

De mest sensitive tests kan opdage spor af virussens RNA i vores krop, selv hvis sygdommen er blevet bekæmpet. Dette resterende RNA kan lyde som alarmklokker. Men eksperter mener, at denne sandsynlighed er så lille, at der ikke er nogen reel fare for at få sygdommen igen.

Et studie i Kina med mere end 250 helbredte patienter gav de følgende resultater:

  • 15% af patienterne testede positiv igen, efter de var blevet udskrevet fra sygehuset.
  • Ud af denne procentdel, var de fleste unge personer, som havde vist milde symptomer under sygdommen.
  • Generelt, var de ikke symptomatiske på det tidspunkt, hvor de fik foretaget den anden positive test.

Denne kan opbakke teorierne, vi har beskrevet ovenfor. Der kan stadig være genetisk information om fjenden i vores kroppe, men det betyder ikke, at vi stadig er syge.

Gå ikke glip af denne artikel: Hypokondri og coronavirus: Hvad du bør vide

Teksten COVID-19 symboliserer muligheden for reaktivering af coronavirus

Er vi immune over for coronavirus efter smitte eller er reaktivering af coronavirus muligt?

Svaret er svært, men simpelt: Det er for tidligt til at kunne vide det. Vi har kendt til denne sygdom i blot lidt over fire måneder. Der er derfor ikke nok information omkring immunitet over for denne virus.

Indledende studier giver dog nyttig information. Et studie udført med aber viste, at der ikke skete en reaktivering af coronavirus, når de blev udsat for virussen igen, efter at have overvundet sygdommen i første omgang.

Disse data bør dog ikke på noget tidspunkt blive antaget som absolutte fakta, eftersom disse studier blev udført på en anden art og endnu ikke er blevet officielt udgivet.

På trods af alle disse tvivl, er der dog ingen grund til negativitet. Mennesker har et glimrende immunsystem, som allerede har vist sig at være effektivt, når det er blevet udsat for lignende sygdomme, såsom SARS.

Prævention er den bedste behandling

På grund af denne mangel på information, er det eneste, vi kan gøre, at forebygge muligheden for smitte i første omgang. Forbehold såsom at holde afstand, arbejde hjemmefra og lukke landets grænser stiler efter at minimere eksponering af virussen.

Dette er nøglen i den nuværende situation. Ved at følge de anbefalede forbehold, vinder vi tid og giver forskere mulighed for at forudsige og bekæmpe virussen nemmere.