Spytkirtelbiopsi: Hvornår udføres den?

Spytkirtelbiopsi er en særlig test, der gør det muligt at påvise infiltrative og tumorøse tilstande på et tidligt tidspunkt.
Spytkirtelbiopsi: Hvornår udføres den?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 16 februar, 2023

Kirtler er en gruppe af organer, der er specialiseret i produktion og udskillelse af livsvigtige stoffer i kroppen. Undersøgelsen af deres anatomi og funktion er nyttig i forbindelse med diagnosticering af visse sygdomme. Er du interesseret i at vide, hvornår en spytkirtelbiopsi udføres? Det fortæller vi dig her.

Spytkirtlerne er placeret i munden og i den øverste del af fordøjelseskanalen. Deres væsentlige funktion er produktion af spyt til fordøjelsen. Undersøgelser bekræfter, at de på grund af deres vaskularisering og anatomi er udsat for flere inflammatoriske og infiltrative tilstande. Deres dysfunktion er et alarmsignal til at mistænke visse sygdomme.

Hvad er en spytkirtelbiopsi?

Ud fra et anatomisk og funktionelt synspunkt er spytkirtlerne opdelt i større og mindre eller accessoriske kirtler. Den første gruppe består af parotidekirtlen, der er placeret på massetermusklen. Dernæst har vi den sublinguale kirtel under tungen og den submandibulære kirtel, der er placeret i bunden af mundhulen.

Spytkirtelbiopsi består i kontrolleret udtagning af et lille vævsfragment eller hele kirtlen med henblik på efterfølgende histopatologisk undersøgelse. Denne test kan kun udføres af uddannede fagfolk og er indiceret i specifikke tilfælde.

Nærbillede af spyt i en mands mund

Hvornår skal man foretage en spytkirtelbiopsi?

I de fleste tilfælde foretages en spytkirtelbiopsi, når der er klinisk mistanke om en tumor eller infiltrative processer i vævet. Forskning (på spansk) bekræfter, at spytkirteltumorer udgør op til 5 % af hoved- og halstumorerne, hvoraf de fleste er godartede.

I den forstand gør kirtelbiopsien det muligt at afgøre typen af læsion og på grundlag af dette resultat at fastlægge det medicinske forløb, der skal følges. Tilsvarende anbefales undersøgelsen normalt, når lægerne har mistanke om en obstruktiv proces i kirtelafløbet.

På den anden side anfører nogle forfattere, at spytkirtelbiopsi er et af de vigtigste kriterier for diagnosticering af Sjögrens syndrom. Dette er en kronisk autoimmun sygdom, der er kendetegnet ved en dysfunktion i kirtlernes sekretion af spyt og tårer.

Forberedelser til undersøgelsen

Der er ikke behov for særlige forberedelser for at udføre en spytkirtelbiopsi ved hjælp af en punktering. Det er dog tilrådeligt ikke at indtage mad eller drikke i 6 til 8 timer før undersøgelsen.

Desuden kan specialisten angive midlertidigt ophør af antikoagulantia et par dage før undersøgelsen, hvis patienten tager denne type medicin.

Hvordan udføres spytkirtelbiopsien?

Spytkirtelbiopsien udføres normalt på en lægeklinik. Den foretrukne teknik er biopsi med finnålsaspiration. Sidstnævnte gør det lettere at udtage en lille spytkirtelprøve uden at give bivirkninger.

For at tage prøven skal det område, der skal behandles, først rengøres og steriliseres med isopropylalkohol. Derefter gives et lokalbedøvelsesmiddel for at bedøve og fjerne smerten i området. Patienten kan føle et lille stik og derefter miste følsomheden.

Når området er forberedt, fører specialisten nålen ind, indtil den når frem til den spytkirtel, der skal vurderes. Dette kan medføre et let tryk eller ubehag i 1-2 minutter. En lille del af kirtelvævet vil derefter blive suget op og fjernet og anbragt på et objektglas, som sendes til laboratoriet.

Ved spytkirtelbiopsi for Sjögrens syndrom er det sandsynligt, at det vil være nødvendigt at give yderligere bedøvelse, og der vil blive taget flere vævsprøver fra forskellige kirtler. I den forbindelse kan der eventuelt sættes et par sting på tilførselsstedet. Området kan være ømt og rødt i et par dage efter indgrebet.

Analyse af resultaterne

Resultaterne af denne test rapporteres af et specialiseret laboratorium. Normalt er kirtelvævet intakt og fri for unormale vækster eller tegn på tumorlæsioner.

En spytkirtelbiopsi kan dog være positiv for inflammatoriske processer, infektioner, infiltrationer og kræftcelleforøgelse. Tilsvarende er cellulær dysfunktion og vævsatrofi tegn på Sjögrens syndrom. En anden sygdom, der kan identificeres, er sarkoidose.

Tumor i hals kan vurderes med en spytkirtelbiopsi

Den mest kendte infektion i spytkirtlerne er fåresyge. Det er dog ikke en diagnose, der kræver en biopsi.

Risici ved spytkirtelbiopsi

En spytkirtelbiopsi er en relativt sikker procedure med en lav rate af bivirkninger. Nogle af de risici, der er forbundet med denne procedure, omfatter følgende:

 • Infektion.
 • Blødning.
 • Allergi over for anæstesi.
 • Skade på trigeminus- eller ansigtsnerven.
 • Følelsesløshed i læben eller ansigtshuden.

Desuden oplever nogle patienter lette smerter og ubehag i dagene efter indgrebet, som kan lindres med smertestillende midler i håndkøb. Derimod bør der søges lægehjælp, hvis følgende symptomer opstår

 • Feber.
 • Blødning.
 • Hævelse og smerter, der ikke aftager.
 • Besvær med at trække vejret og synke.
 • Udslip af væske fra punkteringsstedet.

Skridt, der skal følges efter biopsien

Spytkirtelbiopsi er en diagnostisk procedure til vurdering af kirtelvævets anatomi og mikroskopiske funktion. På denne måde kan tumorsygdomme og andre tilstande, såsom Sjögrens syndrom, påvises.

Streng lægelig opfølgning efter en sådan procedure er afgørende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • León JA, Lorenty LW, Martínez FH. Biopsia de glándula salival menor en el diagnóstico confirmatorio del Síndrome de Sjögren y Amiloidosis. Cambios rev. méd. 2018; 17(2):89-94
 • Nazar G, Vial G, Ibarra A, Cabezas L. Tumores de cabeza y cuello. Revista Médica Clínica Las Condes. 2007; 18(4): 408-418.
 • Parra R, Polo J, Rojas A. Interpretación de la biopsia de glándula salival menor en el síndrome de Sjögren. Correlación clínico-patológica. Revista Colombiana de Reumatología. 2020; 27(52): 82-89.
 • Sánchez A, Martínez R. Enfermedades sistémicas que afectan a las glándulas salivares. Seminarios de la Fundación Española de Reumatología. 2010; 11(3): 94-99.
 • Santiago M, Seisdedos M, García N, Secco A. Frecuencia de complicaciones y rédito de la biopsia de glándula salival menor. 2012; 8(5): 255-258.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.