Ting du ikke bør sige til nogen, der lider af en depression

Det kan være svært at vide, hvad en person går igennem. Lad være med at antage, hvad de føler, eller behandle deres sygdom som om, det ikke er noget særligt.
Ting du ikke bør sige til nogen, der lider af en depression

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

At støtte nogen der lider af en depression kan være svært. Nogle gange er det fristende at distancere dig selv fra denne person. Istedet for at risikere at sige eller gøre noget som kan forværre situationen.

Det værste, du kan gøre, er dog at distancere dig selv: Din ven eller pårørende, som lever med denne lidelse behøver din hjælp mere end nogenside før.

Du skal dog holde dig for øje, at nogle  af de mest velmenende sætninger kan have en anden betydning for en som lider af en depression. Det sidste en person i sådan en situation behøver er at føle deres følelsesmæssige tilstand er misforstået. 

Ting du aldrig skal sige til nogen med depression:

“Hvorfor kan du ikke bare være glad?”

Depression kan give et forvrænget syn på tilværelsen.  Det er umuligt bare at være glad. Hvis du presser dem til at klistre et smil på ansigtet, kan det give dem en øget følelse af skyld. Det kan også få dem til at føle sig endnu mere håbløse, fordi de ikke kan føle glæde som “normale” mennesker.

Der er ingen hurtig løsning til at kurere en depression og det at insistere på eller forvente et pludseligt skift kan forstærke følelserne af modløshed og fiasko.

“Der er piller til og terapi for personer med en depression”

Piller

Nogle mennesker er bange for at spørge om hjælp på grund af den stigma der ofte er forbundet med mentale sygdomme. De ønsker muligvist ikke at vise, hvordan de har det, da vi lever i en kultur, hvor kun produktive og glade mennesker bliver værdsat.

Medicinering kan være en stor årsag til stress årsag på grund af fordomsfulde opfattelser og overbevisninger omkring afhængigheden eller bivirkningerne. Når talen kommer på medicin kan folk med depression blive bange for konsekvenserne ved deres valg.

Det er okay at nævne muligheden om at opsøge terapi, men lad dem selv vælge, hvad der passer dem bedst

 

“Bare fokuser på at komme igennem det”

Folk som ikke er deprimerde oplever ikke nedgang i deres fysiologiske eller psykologiske energier, men disse symptomer er meget almindelige hos patienter, som har en depression.

Du har muligvis de bedste intentioner, når du siger til nogen, der er deprimeret. De skal bare rejse sig op og komme i gang med at gøre noget, som vil få dem til at have det bedre, som at gå i byen eller rejse eller prøve på at have det en smule sjovt.

Selvom det er forståeligt, så kan det faktisk forværre deres tilstand af fortvivlelse. Ingen ønsker at overkomme disse følelser mere end dem selv, men de ved ikke hvordan. 

Deres humør, tanker og adfærd er ude af deres kontrol.

“Det er ikke så slemt. Andre folk går igennem meget værre ting”

Kvinde med depression

Ingen ønsker at blive sammenlignet med sultende børn der bor i krigszoner eller folk, der lever med en livstruende sygdom. Hvorfor vil du tvinge en deprimeret person til at tænke på det? Tror du virkelig, det vil få dem til at have det bedre?

Folk der lider af depression har i forvejen masser af negative tanker som de ikke kan kontrollere. Når nogen insisterer på at bruge dem som eksempel på andres liv, vil de oftest få det meget værre. 

Selvom du mener det godt, vil du ikke opnå noget med at sige dette til dem.

“Du vil have det bedre i morgen”

Denne sygdom er ikke en type, som forsvinder natten over. Når du siger sådan noget, vil det kun yderligere tage modet fra en person med depression. Kun folk som har oplevet depressioner på nært hold vil virkelig kunne forstå hvor dyb smerten, lidelsen og håbløsheden kan være.

Med den rette medicinale tilgang er det muligt at overvinde depression, men det tager tid. At sige noget ligesom dette vil få dem til at føle sig endnu mere utilpas og misforstået.

“Du er selv skyld i det”

Kvinde med depression

Folk dømmer andre hele tiden, hvilket kan være en alvorlig fejltagelse, når du stoler på dine egne personlige værdier, manglende information eller uvidenhed om emnet generelt.

Nogle mennesker tror, at dårligt humør er selvforskyldt: Hvis du har det så dårligt, så er det måske fordi du bare er et negativt menneske, der hele tiden brokker sig over alting.

Men det er selvfølgelig slet ikke det, depression handler om.

Denne indstilling har dramatiske negative konsekvenser, hvilket kun forværrer tilstanden hos personen, der lider af depression.

“Vær ikke så negativ”

Det er svært at være omkring en person med depression. Deres lave energiniveau og dystre humør kan gøre dig nedtrykt og mange mennesker afviger instinktivt disse personer. Nogle gange når disse personer et punkt, hvor de åbent nævner den uro som en deprimeret giver dem. 

Ja, uden tvivl så forbedrer deres humør ikke dit. Men at sige dette til en som lider af en depression får dem til at føle ensomhed og øger kun deres negative følelser.

Den måde, du kan hjælpe på, er ved at støtte dem og gøre alt hvad du kan for at finde de rigtige ressourcer til at imødekomme dette problem.

Depression er et alvorligt problem

Depression ikke udelukkende psykologisk. Der er heller ikke én bestemt måde, de kan kureres på. Der behøver ikke engang at være en særlig grund til, at den opstod.

Deprimerede personer kan ikke meningen med livet. De har svært ved at føle noget, og kan have svært ved at finde glæde ved ting, de før godt kunne lide at lave.

Det at have en depression betyder, at man skal kæmpe en daglig kamp for overlevelse. Hav dette i tankerne, når du snakker med deprimerede mennesker. Folk har ikke brug for at høre, hvor forkerte de er, og slet ikke når de lider af depression. De har i stedet brug for at føle sig elskede og forståede.

Det kan interessere dig ...
Kost mod depression: Mad til godt humør
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kost mod depression: Mad til godt humør

Du kan faktisk bruge din kost mod depression. i denne artikel kan du læse mere om, hvordan du kan spise dig til et bedre humør.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.