Vampyransigtsløft: Hvad er det, og hvad er risikoen?

Vampyransigtsløft er en teknik, der består i at bruge patientens eget blod til at regenerere og forynge huden. Men virker det?
Vampyransigtsløft: Hvad er det, og hvad er risikoen?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 14 oktober, 2022

Vampyransigtsløft blev berømt, da nogle berømtheder afslørede, at de havde for vane at få denne behandling. Derfor steg efterspørgslen og udbuddet på skønhedsklinikker også.

Et vampyransigtsløft består i at udtage blod, centrifugere det og genindsprøjte det trombocytterige plasma. Der findes dog også en anden procedure, der udføres med mikronåle og har samme navn.

I denne artikel forklarer vi, hvad et vampyransigtsløft er, hvordan det udføres, og hvilke fordele og risici det indebærer. Er de virkelig så effektive?

Hvad er vampyransigtsløft, og hvordan udføres det?

To procedurer er kendt under navnet vampyransigtsløft. Selv om den ene er mere populær end den anden, har de begge det til fælles, at ansigtet ser blodigt ud, når de udføres (deraf navnet).

Ved vampyransigtsløft, der for noget tid siden blev populariseret af en berømthed, indebærer proceduren, at patientens blod tappes og centrifugeres for at isolere blodpladerigt plasma.

Dette blod siges at være fyldt med trombocytter og vækstfaktorer, så det kan hjælpe med at fremkalde celleforbedring. Denne væske infiltreres derefter i ansigtet, og resten af blodet påføres som en maske. Det giver indtryk af, at personen er skadet.

Hvad angår den anden procedure, praktiseres den normalt med mikronåle på en rulle. Navnet er blevet givet, fordi der forekommer en blødning, og selv om den er let, er det chokerende for øjet.

Ved sidstnævnte procedure åbner de mange nåle i apparatet mikrokanaler. Dette har til formål at lade nogle næringsstoffer (vitaminer og antioxidanter) samt medicin trænge ind i huden. Det siges, at dermis også frigiver vækstfaktorer i et forsøg på at reparere den skade, som nålene har forårsaget.

Det skal dog bemærkes, at begge procedurer kan kombineres. I dette tilfælde inokuleres blodpladerigt plasma i de mikrokanaler, der er produceret af nålene, eller det injiceres ved hjælp af den teknik, der er kendt som mesoterapi.

Kvinde får vampyransigtsløft

Mikronålene sårer huden for at stimulere produktionen af nye kollagenfibre gennem reparation og heling.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel:Glashud: Hvad handler denne skønhedstrend om?

Fordelene ved vampyransigtsløft

Vampyransigtsløft præsenteres som en procedure, der fremmer reaktivering af stamceller, hvilket kan bidrage til hudforyngelse. Generelt set tilskrives den ofte følgende fordele:

 • Det kan give større klarhed.
 • Vampyransigtsløft kan hjælpe med at fjerne eller mindske pletter og ar.
 • Den kan reducere hyperpigmentering.
 • Den kan hjælpe med at stimulere kollagen- og elastinproduktionen.
 • Vampyransigtsløft kan bidrage til at mindske rynker og mimiske linjer.

Risikoen og bivirkningerne

Både navnet på behandlingen og selv den måde, som personen ser ud på under behandlingen, kan være foruroligende. Det er dog forsikret, at chancerne for allergiske reaktioner og bivirkninger er relativt lave med vampyransigtsløft, fordi den arbejder med patientens eget blodplasma.

På den anden side kan der forekomme nogle reaktioner, da det er en noget invasiv fremgangsmåde. En af dem er smerte på grund af mikronålene. Der anvendes dog almindeligvis et lokalt bedøvelsesmiddel for at minimere smerten og gøre den udholdelig.

Derudover er andre bivirkninger, der kan forekomme, hæmatomer, rødme, ar, granulomer, sår, der tager tid om at hele, samt reaktioner på de stoffer, der indføres. Når den udføres under strenge aseptiske forhold af certificeret sundhedspersonale, er risikoen for hudinfektioner stærkt reduceret.

En anden potentiel fare er spredning af sygdomme som f.eks. HIV og hepatitis B eller C, som overføres ved kontakt med en inficeret persons blod. Af denne grund bør der anvendes sterile mikronåle.

Denne risiko kan dog også være til stede, når blodkomponenterne adskilles. I den forbindelse er der blevet beskrevet tilfælde af alvorlige infektioner i forbindelse med disse behandlinger.

Afslutningsvis skal det bemærkes, at der findes udstyr, som kan købes af enkeltpersoner for at udføre proceduren i hjemmet. Dette anses for at være en potentiel fare, fordi de vil blive anvendt uden tilstedeværelse eller tilsyn af en sundhedsfagperson.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 måder at bruge rosenblade på i din skønhedsrutine

Forholdsregler, der skal tages

Når alt det, der er blevet sagt, tages i betragtning, er der nogle sikkerhedsforanstaltninger, der skal overvejes, før man får et vampyransigtsløft:

 • Udfør proceduren på et autoriseret medicinsk center under strenge hygiejniske foranstaltninger i et kontrolleret miljø.
 • Det er vigtigt, at specialisten bruger steriliseret og allergivenligt udstyr (nåle af titanium, guld eller rustfrit stål anbefales).
 • Det er nødvendigt, at personen gennemgår en fuldstændig medicinsk vurdering på forhånd for at vide, om han/hun er allergisk, eller om nogen sygdom eller patologi kan aktiveres eller forværres med denne behandling.
Kvinde får en ansigtsbehandling

I certificerede æstetiske centre skal apparaterne og fagfolk overholde reglerne for procedurer, der er godkendt af statslige enheder.

Er et vampyransigtsløft effektivt?

Blandt undersøgelserne om emnet kan vi nævne den, der er udført af Vikas et al. Den fastslår, at mikronåle i kombination med blodpladerigt plasma (PRP) er effektive til hudforyngelse.

Porwal, Chahar og Singh gennemførte en klinisk undersøgelse med en kontrolgruppe, hvor 55 patienter, der viste arproblemer på grund af akne, deltog. De evaluerede effektiviteten af microneedling (med Dermaroller®-enheden) med intradermale PRP-injektioner i tre behandlinger med månedlige intervaller.

Efter behandlingen blev der observeret en betydelig forbedring på den visuelle analoge score-skala og i det dermatologiske livskvalitetsindeks. Der var dog nogle bivirkninger.

Nogle sundheds- og æstetiske eksperter er uenige  i disse påstande. I den forbindelse advarer de om, at sundhedsoplysninger, der formidles af berømtheder, ofte har større vægt, end hvis de blev sagt af sundhedsmyndigheder.

Kort sagt er der delte meninger om proceduren. Mens nogle mennesker hævder, at denne teknik har mange fordele, er der stadig ingen omfattende anmeldelser af dens effektivitet.

Det kan interessere dig ...
Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvilke risici er der ved ansigtsmasker med æg?

Ansigtsmasker med æg er populære, da de er forbundet med foryngende virkninger. Man bør dog være forsigtig med brugen af dem. Lær hvorfor her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bauer G. Elsallab M, Abou-El-Enein M. Concise review: a comprehensive analysis of reported adverse events in patients receiving unproven stem cell-based interventions. Stem Cells Transl Med. 2018; 7(9):676-685.
 • Beca T, Hernández G, Morante S, Bascones A. Plasma rico en plaquetas. Una revisión bibliográfica. Av Periodon Implantol. 2007; 19, 1: 39-52.
 • Goddard N, Waterhouse N. Regenerative Medicine, Stem Cell Therapies, and Platelet-Rich Plasma: Where Is the Evidence? Aesthetic Surgery Journal. 2020; 40(4): 460–465. https://doi.org/10.1093/asj/sjz317
 • González Guerrero M. Comprobar los beneficios de la aplicación de productos a base de células madres de la manzana suiza en tratamientos de fotoenvejecimiento a mujeres entre 35 a 45 años que acuden al servicio de especialidades médicas del centro de salud n° 4, del D.M.Q. Santo Domingo: UNIBE, 2014.
 • González Lagunas J. Plasma rico en plaquetas. Rev Esp Cirug Oral y Maxilofac. 2006;  28(2): 89-99.
 • Porwal S, Chahar Y, Singh P. A comparative study of combined derma roller and platelet-rich plasma versus derma roller alone in acne scars and assessment of quality of life before and after treatment. Indian J Dermatol. 2018; 63: 403-408.
 • Quesada Leyva L; León Ramentol C; Fernández Torres S; Nicolau Pestana E. Células madre: una revolución en la medicina regenerativa. Medisan. 2017; 21(5):  
 • Sánchez Frenes P, Sánchez Bouza M, Hernández Malpica S. Las enfermedades infecciosas y la transfusión de sangre. Rev Latinoamer Patol Clin. 2012; 59(4): 186-193.
 • Tenjo Aguirre E, Silva Briones G. Efectividad de la aplicación de células madre y factor de crecimiento plaquetario en el tratamiento de mujeres de 40 a 60 años que presentan involución cutánea facial, atendidas en la unidad de medicina y cirugía estética Renove de la ciudad de Guayaquil. Guayaquil: Universidad Católica de Santiago, 2017.
 • Vikas P, Bhavni O, Prerna S, Siddharth B. Single-handed vampire facial: Combining microneedling with platelet-rich plasma for single-hand use. AAD Online Surgical Pearl. 2021; 84(2). DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaad.2019.08.013

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.