Vitaminer og melatonin i kampen mod coronavirus

21. maj 2020
I de seneste uger er der blevet forsket i visse mikronæringsstoffers effekt mod coronavirus-infektionen. I denne artikel ser vi nærmere på emnet.

Mange forskere udforsker forskellige behandlinger af coronavirus. Det primære fokus er lungebetændelsen, der er ansvarlig for mange af dødsfaldene. Mange eksperter undersøger dog også andre behandlingsmetoder. Mange af dem er baseret på indtaget af mikronæringsstoffer i høje doser. Dette inkluderer vitaminer og melatonin – især C-vitamin og D-vitamin.

Vitaminer og melatonin til behandling af coronavirus

I Kina har eksperter iværksat en behandlingsprotokol for denne sygdom. Dette består af et intravenøst indtag af C-vitamin sammen med andre antivirale lægemidler. De har oprettet et klinisk forsøg med 140 deltagere, så de kan evaluere resultaterne af denne behandlingsform.

De har indledt denne undersøgelse baseret på en systematisk gennemgang, der blev offentliggjort i Journal of Medical Virology. Undersøgelsen viser visse vitaminers potentiale i behandlingen af flere typer coronavirus. Af denne grund har forskere postuleret, at indtaget af C-vitamin og zink kan være gavnligt i kampen mod denne virustype.

Der er videnskabelige artikler, der forbinder C-vitaminmangel med et immunforsvar, der ikke fungerer optimalt. Normale doser af dette stof kan stimulere kroppens forsvar. Høje doser af C-vitamin er også i stand til at reducere forekomsten og varigheden af virale sygdomme. 

Endvidere påpeger tilgængelig videnskabelig litteratur, at indtaget af C-vitaminer forårsager en aktivering af lymfocytterne, og at C-vitamin er sikkert at indtage i høje doser.

Andre systematiske undersøgelser indikerer, at brugen af hydrokortison, thiamin og askorbinsyre (C-vitamin) er effektivt i behandlingen af sepsis. Forskning har vist, at sepsis og multiorgansvigt er to af de førende dødsårsager fra coronavirus-infektion.

En anden funktion af denne medikamentkombination er reparation af endotel dysfunktion i lungerne, ifølge en undersøgelse, der blev publiceret i Chest-tidsskriftet.

Læs også: Coronavirus hos børn: Alt, du skal vide

Der bliver forsket i effekten af vitaminer og melatonin mod COVID-19

D-vitamin og immunforsvaret

En nylig artikel, der blev publiceret i Medicine & Pharmacology, antyder, at opretholdelsen af en D-vitamin-koncentration på over 50 ng/ml i blodet reducerer sandsynligheden for infektion med en influenzalignende virus med 27%. 

Ydermere deaktiverer et D-vitaminindtag produktionen af rennin, som er et enzym, der er nødvendigt for produktionen af angiotensin II. Sidstnævnte har en vasokonstriktiv effekt, der forårsager betændelse og øger blodtrykket. En coronavirus-infektion er tæt forbundet med den øgede produktion af dette enzym.

Videnskabelige artikler anbefaler også brugen af høje doser D-vitamin i behandlingen af lungebetændelse sammen med relevante farmakologiske retningslinjer. Høje værdier af dette mikronæringsstof er også blevet forbundet med en lavere sandsynlighed for luftvejsinfektioner, ifølge tidsskriftet BMC Infectious Diseases.

Indtaget af høje værdier af D-vitamin virker til at være sikkert ifølge eksperter. Flere forsøg er dog nødvendige for at vurdere risikoen for nyresten, hvis dette næringsstof gives sammen med calciumtilskud.

Melatonin og coronavirus

Det er nødvendigt at fremhæve dette hormons, der regulerer vores døgnrytme, mulige rolle. Eksperter har undersøgt stoffets rolle i forebyggelsen af influenza med positive resultater. Ifølge videnskabelig forskning producerer melatonin et fald i produktionen af cytokiner.

Dette er proteiner, der kan producere inflammatoriske processer i menneskekroppen. Det skal dog påpeges, at de tests, der er udført i denne henseende, er blevet udført på mus, og derfor kan eksperter ekstrapolere resultatet til mennesker.

Nogle forskere forsvarer imidlertid brugen af dette stof, når de behandler eller forhindrer viral lungebetændelse. Videnskaben har bredt dokumenteret de antioxidante og anti-inflammatoriske virkninger ved melatonin.

COVID-19 har forårsaget en pandemi

Vi anbefaler: Coronavirus-kurven: Derfor er udfladningen så vigtig

Vitaminer og melatonin: Forskningen fortsætter

Grundet den manglende viden i det videnskabelige samfund vedrørende den nye coronavirus er mange behandlingsformer blevet testet i et forsøg på at reducere dødeligheden.

Bortset fra den tilgængelige farmakologiske behandling undersøger forskere inkluderingen af mikronæringsstoffer i høje doser for at lindre virkningerne af lungebetændelse og sepsis.

Mange kliniske forsøg er påbegyndt i de seneste måneder. Resultaterne har dog endnu ikke givet eksperter mulighed for at drage faste konklusionerne baseret på de indsamlede beviser.

Ikke desto mindre antyder en hel del forskning, at brugen af visse vitaminer og melatonin kan være nyttigt i både forebyggelsen og behandlingen af sygdommen, forudsat at de er forbundet med andre antivirale forbindelser.

 • ZhiYong P., Vitamin C infusion for the treatment of severe 2019 nCoV infected pneumonia. 2020.
 • Lei Z., Yunhui L., Potential interventions for novel coronavirus in China: a systematic review. Journal of Medical Virology, 2020.
 • Anitra C., Silvia M., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017. 9 (11): 1211.
 • Bos MJ., Influence of vitamin C on lymphocytes: an overview. Antioxidants, 2018. 7 (3): 41.
 • Christopher MS., Rober DL., Christopher GL., Phase I clinical trial to evaluate the safety, tolerability and pharmacokinectics of high-dose intravenous ascorbic acid in patients with advancer cancer. Cancer Chemotherapy and Pharmacology, 2013. 72 (1): 139-146.
 • Paul EM., Hydrocortisone, ascorbic acid and thiamine (HAT Therapy) for the treatment of sepsis. Focus on ascorbic acid. Nutrients, 2018.
 • Nektarios B., Vikramjit K., John D., Hydrocortisone and ascorbic acid synergistically prevent and repair lipopolysaccharide-induced pulmonary endothelial barrier dysfunction. Chest, 2017. 152 (5): 954-962.
 • William BG., Henry L., Sharon L., Carole A., et al., Vitamin D supplementation could prevent and treat influenza, coronavirus and pneumonia infections. Medicine & Pharmacology, 2020.
 • Das RR., Singh M., Naik SS., Vitamin D as an adjunct to antibiotics for the treatment of acute childhood pneumonia. Cochrane Database Syst Rev, 2018.
 • Esposito S., Lelii M., Vitamin D and respiratory tract infections in childhood. BMC Infect Dis, 2015.
 • Aloia JF., Katumuluwa S., Stolberg A., Usera G., et al., Safety of calcium and vitamin D supplements, a randomized controlled trial. Clin Endocrinol (Oxf), 2018. 89 (6): 742-749.
 • Shing Hwa H., Ching Len L., Shyi Jou C., Li Ge S., et al., Melatonin possesses an anti influenza potential through its immune modulatory effect. Journal of Functional Foods, 2019. 58: 189-198.
 • Reiter RJ., Tan DX., Terron MP., Flores LJ., Czarnocki Z., Melatonin and its metabolites: new findings regarding their production and their radical scavenging actions. Acta Biochimica Polonica, 2007. 54 (1): 1-9.