6 mulige årsager til tandpine

Hvis ens tænder gør ondt, kan det måske være nok at ændre nogle af sine vaner for at komme af med smerten. Hvis tandpinen bliver værre, bør man dog gå til et rutinetjek hos sin tandlæge for at kunne finde en måde at stoppe smerten på.
6 mulige årsager til tandpine

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

I denne artikel giver vi dig 6 mulige årsager til tandpine. Vi er sikre på, du ved, at et af de største ubehag, som findes, er tandpine. Hvis vi går til tandlægen for at komme af med smerten, kan behandlingn være alt andet end behagelig.

Årsager til tandpine

Heldigvis er det ikke alle tilfælde, der kræver, at man får rykket en tand ud. Nogle gange har vi blot brug for at holde øje med vores vaner. Det er derfor, vi i denne artikel vil tale om de hovedsalige årsager til, hvorfor man måske oplever en tandpine.

Find ud af, hvad det er nedenfor. Og se, om en mindre forandring af ens daglige vaner kan være nok til at bekæmpe en tandpine. Man bør dog aldrig undgå at gå til tandlægen, eftersom dette altid er nødvendigt.

Du børster dine tænder for hårdt

To tandboerster

Én af grundene til, at man måske oplever tandpine, kan være, at man børster sine tænder for hårdt.

Vi ved allerede, at man ønsker at være sikker på, at ens mundhygiejne er i top. Men man bør dog ikke børste sine tænder for hårdt, for det kan forårsage problemer.

Dette skyldes, at for hård børstning kan skade tilstanden af laget, som beskytter ens tænder. Dette kan med tiden få rødderne eller dele af dem til at blive afdækket. Som tiden går vil man så opdage, at ens tænder bliver følsomme, når man drikker og spiser ting, som er enten meget varme eller meget kolde.

Eftersom man ikke kan tilbagetrække den skade, der er sket, er det vigtigt, at man undgår den til at starte med. Hvis man allerede har dette problem, bør man lave en aftale med en tandlæge for at finde de mulige løsninger.

For eksempel er tandlægen nogle gange i stand til at lave en erstatning af den del af tandkødet, som dækker tanden. Det vil skabe den oprindelige effekt.

En god løsning er at investere i en elektronisk tandbørste til at rense sine tænder eller rense dem med en håndlavet tandbørste, som har ekstra bløde børster.

 Årsager til tandpine kan være trauma på dine tænder

Måske tror du, at trauma på tænderne ikke kan være årsagen til, hvorfor ens tænder gør ondt. Hvis man havde oplevet et trauma på ens tænder, så ville man vel have opdaget det, ikke? Men det er nu ikke altid tilfældet.

Dette skyldes, at i nogle tilfælde begynder traumaer ikke at genere en, indtil mange år efter, at det er opstået.

For eksempel kan enhver form for ulykke skade ens mund og ens tænder. Og det er muligt, at man ikke opdager det. Derfor er det vigtigt, at ens tandlæge tjekker ens tænder regelmæssigt og tager røntgen af dem, hvis man har været ude for en ulykke. Det bør blive gjort for at forebygge nogle længerevarende konsekvenser.

Man har pardontal (tandkøds) sygdom

Person med daarligt tandkoed

Huden, som dækker den øverste del af ens tænder, kan blive betændt. Dette er den anden mest almindelige årsag til, hvorfor man måske oplever tandpine. I virkeligheden er dette et problem, som er meget almindeligt hos midaldrede personer. Især personer, som er i 30’erne.

Denne sygdom opstår, når bakterier trænger ind i tænderne eller i området, hvor tandkødet beskytter tænderne. Her formerer disse bakterier sig, indtil de når til det punkt, hvor immunforsvaret ikke længere kan bekæmpe dem.

Sygdom i tandkødet forårsager:

  • Smerte
  • Blødende tandkød
  • Rødme omkring tænderne
  • En dårlig smag i munden
  • Betændelse

Det er vigtigt, at man renser sine tænder grundigt, hvis man har en sygdom i tandkødet. Det er muligt, at man kan mærke smerte, og at man derfor prøver at undgå dette, når man lider af denne sygdom.

Hvis man undgår at rense sine tænder, vil man dog risikere at udvikle bylder, hvilket kan gøre problemet endnu værre.

I de værste tilfælde er det vigtigt, at man går til en tandlæge, så han eller hun kan rense det betændte område og tanden. Derudover vil ens tandlæge også give penicillin og en speciel form for mundskyl til at bekæmpe infektionen.

Du lægger for meget tryk på dine tænder, når du sover

Har din partner nævnt, at du skærer tænder, når du sover? Dette sker, fordi man lægger for mege tryk på sine tænder. Og det kan være årsagen til, hvorfor de gør ondt.

Dette skyldes, at for meget tryk på ens tænder kan forårsage ødelagte tænder og endda tab af tænder. Det er meget vigtigt, at ens tandlæge ser på alle ens tænder for at tjekke, om de er i god stand, og for at tjekke for indvendig og udvendig skade.

Man bør ikke vente, til smerten bliver værre. Hvis ens tænder på nuværende tidspunkt gør ondt, eller ens partner har sagt, at man skærer tænder, bør man gå til tandlægen. Hvis problemet ikke allerede er seriøst, så kan tandlægen give en skinne, som kan beskytte ens tænder om natten.

Hvis problemet allerede er seriøst, så kan ens tandlæge fortælle en, om det er bedre at fjerne den ødelagte tand og erstatte den med en tandprotese. Eller om der er andre muligheder for en.

 Årsager til tandpine kan være at man har en ødelagt tand

Kvinde der spiser en slikpind

En anden grund til, hvorfor ens tænder måske gør ondt, kan være, fordi man har en skadet eller ødelagt tand. Der er mange årsager til dette problem.

For eksempel ting som at bide i noget meget hårdt, et hårdt slag på munden, en ulykke eller simpelthen slid kan ødelægge og skade ens tænder.

I så fald er det normalt at mærke en smerte, når man spiser eller drikker meget varme eller meget kolde ting. I nogle tilfælde kan man se skaden på tanden simpelthen ved at kigge på den, hvis skaden er på overfladen. I andre tilfælde bliver ens tandlæge dog nødt til at foretage et røntgen for at kunne løse problemet.

Det er vigtigt, at man går til en tandlæge, når man ser, at ens tand er ødelagt. Eller selv bare hvis man tror, den er det. Ellers kan skaden fortsætte igennem tanden og permanent ødelægge den.

Desuden kan huller nemt danne sig, hvis skaden ikke dækkes korrekt.

Hvis ens tænder gør ondt, bør man reagere

Der er forskellige årsager og løsninger på tandpine. Heldigvis behøver man ikke at skulle kæmpe med dette ubehag i længere tid. Man bør bede om en tid ved sin tandlæge så hurtigt som muligt. Derefter vil han eller hun kunne hjæpe med at kontrollere situationen.

Man bør også tænke på, hvordan det kan føre til infektioner, hvis man ikke behandler en mindre smerte eller ubehag i nutidens samfund. Det kan endda føre til mere voldsom smerte i fremtiden.

Kendte du nogle af de mulige årsager til tandpine?

Det kan interessere dig ...
10 naturmidler til at lindre tandpine
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 naturmidler til at lindre tandpine

Tandpine er en af de mest ubehagelige ting at opleve hele livet igennem. I denne artikel vil vi give dig 10 naturmidler til at lindre tandpine.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.