7 milliarder mennesker på Jorden... Og du er kun et af dem

Vi lever i en tid, hvor vores planet er overbefolket. Der er 7 milliarder mennesker på Jorden, og du er kun en af dem. Du er uundværlig i det store perspektiv. Ingen lægger mærke til, hvad du gør med dit liv - så gør det du elsker og vær glad på dine egne præmisser.
7 milliarder mennesker på Jorden... Og du er kun et af dem
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

7 milliarder mennesker på Jorden… Og du er kun et af dem. Det er et smertefuldt øjeblik for de fleste, når det går op for dem, at de ikke er uundværlige.

Selvom vi ikke ønsker at indrømme det, vil vi alle gerne føle os som helte.  Vi elsker at vide, at vi er vigtige og uundværlige. At nogen vil savne os, når vi ikke er her længere.

Vi er alle mennesker, og vi er alle unikke. Men ingen af os er uundværlige. Når du virkelig forstår, hvad det indebærer, vil du indse, at det ikke er en dårlig ting. Du vil indse at ubetydeligheden kan give os friheden til at gøre det, vi allerhelst vil.

Vi kan undværes… Og det er godt!

 

Mennesker har brug for meningsfulde, dybe relationer. Når du har fundet et menneske, der kender dig, støtter dig og elsker dig, så har du betydning for dette menneske.
Hvis du har børn eller anden familie, er dette bånd endnu stærkere. Du er måske ikke noget særligt på verdensplan, men du er noget helt særligt for disse mennesker.

Kærlighed betyder dog ikke, at vi ejer hinanden. Ingen af os tilhører nogen. Og du behøver ikke tilhøre nogen anden.

Alle er fri. Men ideen om ejerskab og uundværlighed kan nogle gange skabe store problemer for vores følelse af selvværd og den måde, vi behandler andre mennesker på. Husk, at vi kan undværes, og at vi kan undvære andre, selv når vi er i et forhold med en person, vi elsker. Det er en god ting at kunne undværes!

Anbefalet læsning efter “7 milliarder mennesker på Jorden… Og du er kun et af dem”:

7 vaner hos gode venner

Tænk for eksempel på et tidspunkt, hvor nogen har fyldt dit liv, og du troede, du var uundværlig for dem. Da tingene sluttede, braste hele din verden sammen.

Var det verdens ende? Nej, livet gik videre og du fandt ud af, at du kan stå på egne ben.

Og det er i det øjeblik du blev klar over at den anden person ikke var uundværlig, og at du heller ikke var det!

Du skal vide, når det er tid at tage afsked

Kvinde tager afsked med fugle - 7 milliarder mennesker

Har du nogle gange svært ved at give slip på noget? Måske tillægger du din egen uundværlighed for stor betydning!

Forestil dig en mor  eller far, der tror, at de er uundværlige for deres barn. De er ikke klar over, hvornår det er tid at lade dem flyve fra reden. I stedet for at gøre noget godt for dem, ender de med at skade dem.

Det samme sker med utallige andre relationer i vores liv. Nogle gange gør dit eget behov for at være uundværlig for nogen dig egoistisk, og det afholder dig fra at se, at det faktisk er tid til at sige farvel. Det er på tide til at lade dem komme videre.

Romantiske forhold resulterer nogle gange i forfærdelige situationer. Du har brug for at komme ud af det. Ingen er uundværlig, og du er ikke selv nogen undtagelse fra denne regel.

Du tror at der altid vil være nogen, der behøver dig. Du kan give en støttende hånd til nogen, der virkelig har brug for det.

Men du nødt til at forstå, at folk vil komme ind i dit liv, du vil træde ind i andre menneskers liv, og de vil, og du vil forlade dem på et tidspunkt.

Du er uundværlig for dig selv

Ved du, hvem du virkelig er uundværlig for? Hvem der altid vil have brug for dig? Svaret er dig selv. Kun du er uundværlig for dig selv. Du er den eneste person, der aldrig vil forlade dig.

Læs også denne artikel efter “7 milliarder mennesker på Jorden… Og du er kun et af dem”:

Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Du vil altid være der, og du vil altid være din egen bedste ven.

Det er derfor, det er så vigtigt at stole på dig selv og elske dig selv. Du er nødt til at acceptere dig selv som du er. Når du forstår, at du ikke er uundværlig for andre, vil du ikke have det så dårligt med det! Du har dig selv, og du skal gøre dig selv tilfreds og lykkelig.

Nogle gange er det nemt at føle sig mere vigtig, når andre mennesker har brug for og elsker dig. Men hvorfor lægger du så meget vægt på, hvad andre tænker? Stol på, at de kan klare sig selv, på samme måde, som du kan det.

Den første person du bør elske er dig selv.  Den første person du kan stole på er dig selv.

Dyrk din egen kærlighed først og lad ikke din egen  lykke afhænge af illussionen om uundværlighed.

Det kan interessere dig ...
5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld

Klager du over at du ingen venner har? Føler du dig ensom? Hvis det er tilfældet, så vær opmærksom på om de følgende årsager kan være grunden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hyatt, C. S., Sleep, C. E., Lamkin, J., Maples-Keller, J. L., Sedikides, C., Campbell, W. K., & Miller, J. D. (2018). Narcissism and self-esteem: A nomological network analysis. PloS One13(8), e0201088. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0201088
  • Kiviruusu, O., Berg, N., Huurre, T., Aro, H., Marttunen, M., & Haukkala, A. (2016). Interpersonal Conflicts and Development of Self-Esteem from Adolescence to Mid-Adulthood. A 26-Year Follow-Up. PloS One11(10), e0164942. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0164942
  • Showers, C. J., Ditzfeld, C. P., & Zeigler-Hill, V. (2015). Self-Concept Structure and the Quality of Self-Knowledge. Journal of Personality83(5), 535–551. https://doi.org/10.1111/jopy.12130

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.