8 ting du ikke vidste om overgangsalderen

Dit sociale liv kan komme lidt i baggrunden i løbet af denne fase af dit liv, da mange kvinder føler behov for at bruge mere tid på sig selv. Dette er et virkeligt positivt aspekt af overgangsalderen.
8 ting du ikke vidste om overgangsalderen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Bedømt og godkendt af kirurg Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Om overgangsalderen kan man sige at det er en normal fase af livet, der opstår hos kvinder i alderen mellem 45 og 55. I løbet af denne tid ophører æggestokkene med ægløsning, hvilket gør at det ikke længere er muligt at blive gravid. De nedsætter produktionen af hormoner som østrogen og progesteron som producerer andre ændringer i kroppen, der forårsager en række symptomer, som kan vare i årevis.

De mest almindelige symptomer på overgangsalder er hedeture, svedtendens og blandt andet humørsvingninger. Ud over disse kendte tegn, er der andre symptomer på overgangsalderen, som de fleste kvinder ikke er klar over, men har brug for at vide noget om for et mere fuldstændigt billede af denne nye cyklus. Vi vil dele 8 vigtige kendsgerninger, som du behøver at kende om overgangsalderen.

Om overgangsalderen: Ændringer i hjerterytmen

Hjerte3

Hjerteslaget kan ændres, især i tiden lige inden overgangsalderen. På dette tidspunkt sige mange kvinder at deres hjerterytme er stærkere og i nogle tilfælde er denne hjertebanken et midlertidigt tegn på et hjerteproblem. Dette symptom kan være forårsaget af hormonelle forandringer, ifølge eksperter på området.

Stigning i niveauet af dårlig kolesterol

Østrogen er det af de hormoner, der er ansvarlige for regulering af menstuationscyklus og kontrollerer niveauet af LDL (dårlig) kolesterol og øge niveauet af HDL (god) kolesterol. Når produktionen af dette hormon begynder at falde i overgangsalderen, har niveauet af dårlig kolesterol tendens til at stige, mens gode kolesterolniveauer typisk begynder at falde. Den gode nyhed er at  denne effekt kan forebygges ved at føre en sund livsstil i årene før overgangsalderen sætter ind.

Manglende vilje til at opretholde et socialt liv

Overgangsalderen er en fase af livet, hvor man der har tendens til at blive indadvendt på grund af alle humørsvingninger og følelser. Den forandring ses mest hos udadvendte kvinder, da de begynder at vise holdninger, der påvirker deres sociale liv.

I begyndelsen af denne fase, begynder de fleste kvinder selv at reflektere og føle behov for at bruge mere tid til sig selv. I denne henseende, kan det være noget virkelig positivt, da kvinder føler trang til at opleve de ting, som de har lagt til side, for at gøre andre mennesker glade.

Tid til at blive “grøn”

SundKost

Mange fødevarer, der sælges på markedet, indeholder høje koncentrationer af kemikalier, som kan blokere hormoner. Når hormoner blokeres, forårsager det ubalancer i kvinder, der gennemgår overgangsalderen. Det er vigtigt at begynde at spise flere økologiske fødevarer og undgå dem, der indeholder parabener, ftalater og BPA. En god måde at gøre dette på er ved at spise mere frugt og grøntsager, som er gode kilder som din krop behøver for at bekæmpe symptomerne på overgangsalder.

Dit hår vil lide nogle konsekvenser

De hormonelle forandringer, der ledsager overgangsalderen påvirke sundheden for dit hår.  Håret bliver finere, svagere og mere tørt, hvilket kan få den til at falde af i store mængder. Af denne grund, er det virkelig vigtigt at spise en sund kost for at få flere vitaminer, mineraler og proteiner. Samtidig bør du også undgå kemiske produkter og varmeelementer.

Stigning i følsomhed

Overgangsalder2

De hormonelle forandringer på overgangsalderen kan sætte dig på en følelsesmæssig rutschebane. Denne turbulens kan resultere i større følsomhed og en betydelig stigning i libido.

Stigning i behovet for at sove

På grund af de hormonelle forandringer, er det ingen overraskelse, at behovet for at sove stiger i overgangsalderen. Du vil sandsynligvis opleve behovet for at tage en lur flere gange. De må dog ikke må være længere end 30 minutter, fordi det kan forårsage ændringer i din normale søvncyklus.

Hedeture

Overgangsalder3

Dette er en af de mest almindelige symptomer på overgangsalderen, men ikke mange kvinder ved, hvordan man holder hedeture væk fra at påvirker deres livskvalitet. Det bør bemærkes at denne ubehagelige følelse af varme forekommer om natten og kan forhindre dig i at få en god nats søvn. Konsekvenserne erfares den følgende dag med øget irritabilitet og træt udseende hud.

Hvad kan kvinder gøre? I disse tilfælde, er den bedste ting at gøre at bære løst tøj, bruge lagener og pudebetræk fremstillet af materialer, der kan ånde, og om nødvendigt, sove med en ventilator tændt. Glem ikke, at afspændingsteknikker også kan være nyttige.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.