Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed

For at beskytte dit hjertes sundhed efter overgangsalderen er det meget vigtigt at træne dagligt og overvåge ændringer, som du måske oplever, for at undgå større sundhedsmæssige problemer.
Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Overgangsalderen er, når en kvinde ikke længere menstruerer, og mange tænker ikke så meget over det. Har du nogensinde tænkt, hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed? I løbet af denne tid holder din krop op med at producere lige så mange vigtige hormoner så som østrogen og progesteron. Pga. dette vil du være mere modtagelig over for forskellige forhold, som beskrevet nedenfor.

Lyt til din krop for at undgå negative virkninger for dit helbred.

Problemer med blodomløbet

Blodomloebet

Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed? Lavere niveauer af østrogen er en drivende faktor når det kommer til hjerteproblemer efter overgangsalderen.

Dette skyldes, at østrogen spiller en vigtig rolle i fleksibiliteten af det indre lag af arterievægge.

 • Østrogen hjælper med ekspansion og sammentrækning, der gør det muligt for blodet at løbe rundt.
 • Selv om østrogen giver mange fordele til din krop, anbefaler nogle læger ikke hormonbehandling.

Det anbefales, at du spørger din kardiolog, hvis det passer dig. De vil samarbejde, med din gynækolog eller endokrinolog for at foretage passende justeringer.

Disse forholdsregler er nødvendige, hvis du er i fare eller har en historie med slagtilfælde eller hjertesygdom.

Se også denne artikel efter “Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed”:

Tricks til en glad og sund overgangsalder

Ændringer i blodsukker niveau

Ændringer i østrogen- og progesteronniveauer påvirker cellulære responser på insulin. Derfor kan et fald eller ændring i deres niveau føre til udsving i blodsukkerniveauet.

Hvis du har haft problemer med diabetes, op til diabetes eller glukose niveauer, er det vigtigt, at du overvåger dit helbred ved at få et check-up hver sjette måned.

Hvis du har diabetes, er det vigtig at være opmærksom på dit blodsukkerniveau. Undgå at lave livsstilsændringer alene: Kontakt en læge, der kan vejlede dig.

Disse foranstaltninger er vigtige, da overgangsalderen også påvirker hjertesundheden ved at ændre dit blod og dine blodkar.

Mere ofte taber arterier og vener et vist tryk, hvilket medfører en nedgang i styrke og elasticitet. Alt dette kan føre til en stigning i blodtrykket.

Vægtøgning

Kvinde der loeber

Hvis du har tænkt, hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed? Så har du måske ikke overvejet at overgangsalderen nedsætter dit stofskifte såvel som din fordøjelse, hvilket fører til vægtøgning.

Kvinder, der er overvægtige, har en højere risiko for hjerteproblemer, der spænder fra stigende blodtryk til hjerteanfald.

Oprethold en sund livsstil efter en alder af 35 år for at beskytte dit hjertes sundhed. Du kan gøre dette ved at:

 • Spise en diæt, der er så sund og naturlig som muligt.
 • Få 30 minutters motion om dagen.
 • Drik massere af vand.
 • Besøg en læge hver 6. måned.

Læs også denne artikel denne artikel efter “Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed”:

Ideel kost til at tabe dig under overgangsalderen

Store ændringer i kolesterol niveauer

En anden måde overgangsalderen kan påvirke dit hjertes sundhed er ved at gøre dig mere tilbøjelig til at opleve store udsving i dit kolesterolniveau.

Dette sker, fordi østrogenniveauer påvirker LDL-kolesterolniveauer, kendt som “dårlig” kolesterol.

 • Det er meget vigtigt at du holder dine hormoner i balance.
 • Hvis du aldrig har taget dig tid til at overvåge dem, så spørg din gynækolog, hvilke blodprøver der ville være passende.

Højt kolesterol fører til blokerede vener og arterier. Det kan også forårsage uforklarlige blå mærker og endda hjerteanfald.

Hvordan påvirker overgangsalderen hjertesundhed og hjerterytme

Kvinde i overgangsaldering - hvordan paavirker overgangsalderen hjertesundhed

Din puls kan også blive påvirket af overgangsalderen. Det skyldes blokeringer i venerne, der er skabt af hormonælle ændringer, hvilket ændrer blodcirkulationen.

Hvis du tidligere har fået diagnosticeret hjerteproblemer, er det meget vigtigt at du lægger større vægt på de symptomer, som din læge har bedt dig om at overvåge.

Under alle omstændigheder er det vigtigt, at du informerer din kardiolog, hvis du oplever unormal hjertebanken og svimmelhed.

Hold kontakten med din læge

Mange kvinder går igennem overgangsalderen uden problemer. Det er dog altid en god ide at se følgende læger mindst en gang. I bedste fald vil de bekræfte, at alt er fint, og du vil kunne slappe af.

 • Den første læge, du skal se, er en gynækolog. De vil se overse de ændringer, der er forårsaget af overgangsalderen. Hvis du har et godt helbred, kan de være den eneste, du har brug for at konsultere.
 • Du bør også se en kardiolog, hvis din gynækolog bemærker en ændring i dine kolesterolniveauer. Hvis du har en historie med hjerteproblemer skal du holde dig til jeres regelmæssige kontrol.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Berry, J. D., Dyer, A., Cai, X., Garside, D. B., Ning, H., Thomas, A., … Lloyd-Jones, D. M. (2012). Lifetime Risks of Cardiovascular Disease. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1012848
 • Lobo, R. A., Davis, S. R., De Villiers, T. J., Gompel, A., Henderson, V. W., Hodis, H. N., … Baber, R. J. (2014). Prevention of diseases after menopause. Climacteric. https://doi.org/10.3109/13697137.2014.933411
 • Hu, F. B., Grodstein, F., Hennekens, C. H., Colditz, G. A., Johnson, M., Manson, J. A. E., … Stampfer, M. J. (1999). Age at natural menopause and risk of cardiovascular disease. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinte.159.10.1061
 • Ayers, B. N., Forshaw, M. J., & Hunter, M. S. (2011). The menopause. Psychologist. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(98)05352-5

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.