Årsager, symptomer og behandling af carcinoid syndrom

De primære karaktertræk for carcinoid syndrom er hedeture, takykardi og diarré. I denne artikel vil vi forklare, hvorfor det sker, og hvordan onkologi behandler det.
Årsager, symptomer og behandling af carcinoid syndrom

Sidste ændring: 29 april, 2021

Carcinoid syndrom refererer til et sæt tegn og symptomer, som er en komplikation af carcinoid svulster. De udskiller ofte hormoner såsom serotonin.

Det er ikke den mest gængse type kræftDisse svulster og carcinoid syndrom er faktisk ret aggressive. Mange personer med det oplever også stakåndethed og endda takykardi.

I dagens artikel vil vi beskrive alt, hvad du skal vide om lidelsen, og hvordan læger behandler det.

Hvad er carcinoid syndrom?

Dette syndrom er i bund og grund et sæt tegn og symptomer, der opstår på grund af handlingen af bestemte substanser frigivet af en svulst. Ifølge en artikel udgivet i Revista Médica de Costa Rica y Centroamerica udvikler de fleste carcinoid svulster sig fra neuroendokrine celler i mavetarmkanalen.

Skøn indikerer faktisk, at omkring 50% af alle tilfælde af kræft i tyndtarmen er af denne type. De kan dog også dukke op i lunger, bugspytkirtlen og leveren. Sandheden er, at carcinoid syndrom kun rammer omkring 8% af personerne, der er ramt af denne type svulst.

Det er faktisk mere hyppigt hos personer med omfattende metastaser i leveren. Svulsten frigiver substanser såsom serotonin, histamin og prostaglandin, og alle disse kan påvirke mange dele af kroppen og føre til de karakteristiske symptomer.

Symptomer på carcinoid syndrom

Ifølge Mayo Clinics specialister er et af de mest gængse symptomer rødme på huden. Det rammer som regel ansigtet og den øverste del af brystkassen. Det skyldes, at mange af hormonerne, der er nævnt, forårsager vasodilation.

Rødmen dukker op pludseligt og varer i minutter eller timer. Det er nogle gange udløst af bestemte substanser, der også producerer vasodilation, såsom motion eller alkohol. Der er også forhøjet blodtryk, svimmelhed og udmattethed.

Diarré er et andet gængs symptom, især når svulsten frigiver serotonin. Det skyldes, at det handler på tarmmotilitet. Afføring er dermed som regel vandet, og der kan være kramper i amven.

Carcinoid syndrom manifesterer sig også med takykardi og stakåndethed. Det minder om et angstanfald. Nogle personer har reduceret sexlyst, susende lyde fra hjertet og mere støjende vejrtrækning.

Kvinde med mavepine

Mulige komplikationer

Carcinoid syndrom kan føre til flere komplikationer. Ifølge et studie udgivet i Revista Chilena de Cardiología er en af de mest relevante carcinoid hjertesygdom. Det sker, fordi plak fra fibrøse væv danner sig på hjerteklapper.

Mere specifikt er de mest påvirkede områder de højre hjerteklapper (pulmonalklappen og trikuspidalklappen). Det fører faktisk til hjertesvigt senere hen.

Carcinoid kriser er en anden komplikation. Dette sker, når syndromet forværres på grund af en udløser, der gør symptomerne mere intense. Det er for eksempel, når man bruger bedøvelse under en operation. Blodtrykket kan falde meget og føre til livstruende shock.

Tarmobstruktion er også blandt komplikationerne for carcinoid syndrom. Det har dog tendens til at være en konsekvens af selve svulsten. Tarmen kan sno sig, når den når en betydelig størrelse og spreder sig til knuderne.

Hvad forårsager carcinoid syndrom?

Tegnene og symptomerne, der kendetegner carcinoid syndrom, stammer fra hormonerne, som en svulst producerer. Vi har allerede nævnt dem ovenstående. De er serotonin, histamin og prostaglandin.

Forklaringen på, hvorfor carcinoid syndrom ikke opstår ved alle svulster, er, at leveren som regel neutraliserer disse hormonelle substanser, før de producerer deres handling. Organet er dog beskadiget hos dem, der har mange levermetastaser.

Risikofaktorer for levermetastaser

Den primære risikofaktor for carcinoid syndrom er tydeligvis at have en carcinoid svulst. På samme tid kan bestemte omstændigheder øge sandsynligheden for at opleve denne type kræft.

Den primære indikator er at have en familiehistorik af samme type svulst. Det gælder også, hvis der er tilfælde af multipel endokrin neoplasi 1 eller neurofibromatose type 1 i familien.

Eftersom carcinoid svulster som regel udvikler sig i fordøjelseskanalen, er det vigtigt at nævne tingene, som fremmer deres forekomst. Perniciøs anæmi og atrofisk gastritis er blandt dem.

Diagnose

Diagnosen for carcinoid syndrom er som regel gennem symptomer. Patienten skal forklare alle detaljer for lægen. De kender måske også allerede til tilstedeværelsen af en underliggende svulst.

Carcinoid syndrom er dog den første manifesation af kræft i nogle tilfælde. Det er derfor vigtigt at udføre en række supplerende tests for at bekræfte det. Blod- og urinprøver er nyttige. Det skyldes, at de gør det muligt at se, om et substans er højere end den sædvanlige koncentration.

MR-scanning og CT-scanning analyserer tilstedeværelsen af en svulst og dens placering. Der er andre metoder såsom PET, der hjælper med at lokalisere metastaser.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Symptomer og behandling af skjoldbruskkirtelkræft

Behandling af carcinoid syndrom

MR-scanning for at tjekke for carcinoid syndrom

For at håndtere carcinoid syndrom er det essentielt at behandle enhver underliggende kræfttilstand. Et studie udgivet i Endocrinología y Nutrición forklarer typerne af behandlinger, der er tilgængelige på nuværende tidspunkt. De varierer baseret på karaktertrækkene for svulsten og mest af alt tilstedeværelsen af metastaser.

Operation er en mulighed, man kan prøve for at fjerne en del af svulsten eller det hele. De bruger også ofte biologiske lægemidler såsom alta-interferon. Det skyldes, at de stimulerer immunsystemet, der udfordrer kræft.

De kan også bruge embolisering af leverarterien, hvis der er metastaser i leveren. På den måde afskærer de den primære blodtilstrømning til organet, og svulsten kan ikke længere vokse. Kemo kan også være nyttigt, ligesom stråling også kan.

Der er derudover adskillige lægemidler, man kan bruge til at lindre symptomer på carcinoid syndrom. For eksempel er lanreotid en analog af et substans, der er vigtigt for fordøjelsessystemet, som kaldes somatostatin. De kan faktisk reducere diarré og hedeture.

Vi anbefaler, at du også læser: Den rette kost til personer med kræft

Carcinoid syndrom stammer fra en tumor

Det er vigtigt at understrege, at carcinoid syndrom opstår på grund af handlingen af substanser, der er skabt af carcinoid svulster. Disse svulster udvikler sig i mavetarmkanalen i de fleste tilfælde. De kan dog også opstå i lunger eller danne metastaser i leveren.

Det er essentielt at være i stand til at genkende symptomerne på dette syndrom, såsom hedeture, stakåndethed og takykardi. Som det sidste er det altid nødvendigt at udelukke symptomer, der har med neoplasma at gøre, når de dukker op.

Hvis du har nogen spørgsmål, skal du få talt med din læge.

Det kan interessere dig ...
Godartede hudsvulster: Alt, hvad du bør vide
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Godartede hudsvulster: Alt, hvad du bør vide

De fleste godartede hudsvulster kræver ikke nogen indgriben, med mindre personen foretrækker det af æstetiske årsager. Men man bør tale med en derm...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.