Hvor meget kød bør man spise om ugen?

Rødt kød kan være en del af en balanceret kost. Du bør dog spise det i moderate mængder og ikke for hyppigt. Læs denne artikel for at finde ud af, hvad de nuværende anbefalinger siger om indtag af kød.
Hvor meget kød bør man spise om ugen?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

En af de mest hyppige diskussioner indenfor ernæring er, hvor meget kød en person bør spise om ugen. De seneste år har der floreret adskillige påstande om vegansk kost. De siger, at ens helbred kan blive forbedret ved at fjerne animalske produkter fuldstændig fra sin kost.

Videnskaben bakker dog ikke op om denne påstand. Den taler nemlig for behovet for at indtage kød for at få alle proteinerne og alle de nødvendige mikronæringsstoffer. Desuden er en af de grundlæggende karaktertræk for en sund kost variation og den korrekte fordeling af fødevarer, som udgør ens kost.

Af den grund bør man ikke spise kød dagligt. I stedet anbefaler vi, at man også får proteiner fra æg og fisk. Læs denne artikel for at finde ud af, hvor meget kød man bør spise om ugen.

Hvor meget kød bør man spise? Prioritér hvidt kød frem for rødt

Der er videnskabelige beviser, der bekræfter, at indtag af forarbejdet rødt kød (ikke alt rødt kød) øger risikoen for at udvikle bestemte sygdomme.

For stort indtag af rødt kød kan i sig selv være forbundet med en øget risiko for hjertekarlidelser ifølge en artikel udgivet i The British Journal of NutritionDer er dog ingen stærke beviser på denne forbindelse, og vi har brug for mere forskning for at kunne drage definitive konklusioner.

På trods af det hele anbefaler vi at prioritere hvidt kød frem for rødt. Ligeledes bør man spise produkter fra den første gruppe 3-4 gange om ugen og kun rødt kød en eller to gange om ugen.

Forskellige slags råt kød

Måske du også vil være interesseret i at læse: Kviksølv i fisk: Bør jeg være bekymret?

Det er bedre at spise fisk

De seneste år har forskere konkluderet, at et øget indtag af fisk og reduceret indtag af kød er en positiv vane for ens overordnede helbred.

Fed fisk indeholder enkelt- og flerumættede fedtsyrer med anti-inflammatoriske egenskaber såsom omega-3 fedtsyrer. Regelmæssigt indtag af disse lipider er forbundet med en reducering i risikoen for hjertekarlidelser ifølge et studie udført i 2018.

Derudover har fiskeprotein en høj biologisk værdi, hvilket vil sige, de er de samme som dem for kød. Af den grund er skaldyr en kilde til næringsstoffer af høj kvalitet. De indeholder også B-vitaminer og forskellige mineraler.

Når man overvejer det, anbefaler man på nuværende tidspunkt at rette sin kost mod et større indtag af fisk. Vi anbefaler, at man spiser hvid fisk tre gange om ugen, mens man bør spise fed fisk to gange om ugen.

Med hensyn til sidstnævnte er det vigtigt at bemærke, at man prioriterer små fisk – såsom sardiner – eftersom de indeholder små mængder af tungmetaller i deres fedtvæv.

Man bør ikke spise forarbejdet kød

Selvom der ikke er nogen sikre beviser på forbindelsen mellem indtaget af kød og en øget risiko for sygdomme, er dette forhold dog tydeligt, når det kommer til forarbejdede produkter.

Du bør derfor begrænse dit indtag af disse fødevarer såsom industrielle burgere. Denne type fødevare har en ringe næringsmæssig værdi, og risiciene ved at spise dem overgår i den grad deres fordele.

Forarbejdet kød

Hvor meget kød bør man spise? Det er en del af en sund kost

Så længe videnskaben ikke indikerer andet, falder kød indenfor spektrummet af en sund kost. Det giver essentielle næringsstoffer såsom proteiner, zink og B-vitaminer, der alle er nødvendige for omdannelsen af energi og for at forebygge anæmi.

På trods af alt det anbefaler vi, at du prioriterer hvidt kød frem for rødt. På den anden side er specialister de seneste år begyndt at anbefale fisk i stedet.

Fisk giver proteiner af høj kvalitet sammen med fedtsyrer med anti-inflammatoriske evner. De kan reducere risikoen for at udvikle bestemte sygdomme.

Man bør huske at kombinere en varieret og balanceret kost med regelmæssig motion. På den måde vil man kunne nyde et godt helbred. Ens krop vil også udføre sine funktioner på en mere effektiv måde.

Det kan interessere dig ...
Du kan mindske indtaget af kød med disse fem strategier
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Du kan mindske indtaget af kød med disse fem strategier

Når du vil mindske indtaget af kød, vil du blive nødt til at øge dit indtag af andre fødevarer for at erstatte det ernæringsmæssige bidrag.  • Carvalho AM., Castro Selem SS:, Machado Miranda A., Marchioni DM., Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. Br J Nutr, 2016. 115: 2011-6.
  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol 2018. 9: 345-381.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.