Beskrivelse og egenskaber for boghvedehonning

Boghvedehonning er medicinsk og har en ret speciel smag. Det er pakket med antioxidanter, vitaminer og mineraler, der er gode for dit helbred.
Beskrivelse og egenskaber for boghvedehonning
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Få personer ved, at der findes over 300 typer af honning, og mange har sikkert ikke engang hørt om boghvedehonning. Det er mørkt i farven, og dets smag og duft minder om melasse.

Dette naturlige substans er lavet af bier fra pollen, de indsamler fra planter. Det har været en skat i århundreder. Grækere, egyptere, mayaere og babylonere var faktisk allerede klar over dets ernæringsmæssige egenskaber, så de brugte det til medicinske formål.

Det har et stort indhold af antioxidanter, vitaminer og mineraler. Vi ved også, at honning fremskynder heling af sår, lindrer hoste og hjælper på infektioner. Nedenstående vil vi fortælle dig mere om karaktertrækkene for boghvedehonning, og hvordan man kan bruge det i sin hverdag.

Hvad er boghvede?

Navnet forvirrer ofte folk. Det er ikke relateret til det gængse hvede, og det er ikke en kornsort. Boghvede (Fagopyrum escelentum) er kornet fra en plante i Polygonaceae familien. Dets frugter har en trekantet form og en mørk farve.

Dyrkning af boghvede er udbredt i det meste af verden, men det er meget koncentreret i Europa, Rusland, USA og Asien. Et af dets stærke karaktertræk er, at det ikke indeholder gluten, og du kan bruge det, som du ville bruge en kornsort.

Der er mange typiske retter, der laves med denne ingrediens i nogle lande. Det er for eksemepl de japanske sobanudler, Galettes Bretonnes (salte pandekager, der er typiske for Bretagne), blinis i Østeuropa og kasha i Rusland.

Boghvede i to skåle

Karaktertræk for boghvedehonning

Boghvedehonning har anderledes karaktertræk end andre bedre kendte varianter såsom tusindblomst, rosmarin og eukalyptus.

Dets farve kan variere en smule afhængig af tidspunktet og stedet, denne pollen blev indsamlet. Dets farve spænder fra kobber-gul til sort, men den mest gængse farve er rødlig.

Den søde smag dominerer selvfølgelig, selvom det ikke er så sødt som de fleste typer honning. Det har også en bitter eftersmag, som gør det lidt kradsende i ganen. Denne type aromatiske honning kan minde om øl, brød eller rørsukker.

Generelt er dets konsistens tyk og ikke særlig flydende, og det har tendens til hurtigt at størkne. Det er en smule tykt, så det minder om blødt smør.

Fordele og anvendelse af boghvedehonning

Kulhydrater er det primære komponent i denne form for honning, men det indeholder også vitaminer, mineraler, organiske syrer, flavonoider, polyfenoler og nogle flygtige komponenter. Hvad er dets primære fordele? Vi vil se på det i detaljer.

Det er et middel i behandlingen af ar og forbrændinger

Anvendelse af honning som et topisk middel mod sår er velkendtDu bør ikke påføre det på åbne sår, men det er nyttigt til sår i mund og skrammer. Folk værdsætter det, fordi det hjælper med at stoppe væksten af bakterier på hudens overflade.

Antioxidant aktivitet

Dette sker på grund af indholdet af fenol. I øjeblikket viser studier en øgning i antioxidante komponenter i blodet, men den præcise rolle, de spiller i menneskets krop, er stadig ukendt.

Vi ved dog alligevel, at antioxidanter har en afgørende rolle i forebyggelse af for tidlig aldring og relaterede sygdomme.

Beskyttelse af mikrobiota i tarmene

Resultatet af forskning præsenteret i tidsskriftet, Evidence-Based Complement Alternative Medicine, indikerer, at boghvedehonning kan have fordele for menneskets tarme. I særdeleshed giver det næring til positive bifidobakterier, der lever i tarmene. Derudover begrænser det væksten af visse patogener.

Nylige videnskabelige beviser indikerer betydningen af tarmflora for vores helbred. Når det er i god stand, forbedres hjernefunktionen, immunsystemet og ens ernæringsmæssige status.

Antimikrobiel og antiviral evne

Honning kan have en positiv effekt over for gængse patogener på grund af dets høje indhold af sukker.

Videnskabsfolk har analyseret dets specifikke aktivitet over for de følgende mikroorganismer:

 • Clostridium difficile.
 • Stafylokokker aureus.
 • To typer af Pseudomonas aeruginosa.
 • Enterokokker faecalis.
 • Klebsiella penumoniae.

Disse videnskabsfolk fokuserede deres forskning på Wisconsin honning, og deres konklusion er, at du kan bruge det sammen med andre terapeutiske midler mod resistente patogener. Der er dog ikke nok beviser til at bakke op om denne påstand.

Boghvedehonning i skål

Bedring ved almen forkølelse

Boghvedehonning lader ligesom almindelig honning til at være et middel i behandlingen af symptomer på almen forkølelse. Det hjælper med at lindre hoste og forbedrer søvnkvaliteten, især hos børn.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Salvie og honning til behandling af små sår og skrammer

Anbefalinger til anvendelse i køkkenet

En af de mest gængse og udbredte måder at bruge honning på er ved at tilføje det til urtete og varme infusioner. Det eneste, man skal gøre, er at opløse det i en varm drikkevare.

Man må dog ikke overgå den anbefalede dosis på en teskefuld per kop for voksne og en halv teskefuld til mindre børn. Det er også meget vigtigt, at man ved, at dets anvendelse ikke er passende til børn under et år på grund af risikoen for botulisme.

Det er som regel et godt sødemiddel, som nemt kan erstatte almindelig sukker. Tilføj en teskefuld til retter eller desserter såsom:

 • Havregrød.
 • Yoghurt.
 • Hytteost og nødder.
 • Appelsin og kanel.

Honnings evne til at suge vand er glimrende til kager, boller og andet bagværk. Det gør dem mere fugtige og dermed mere karakteristiske og lækre i smagen.

Man kan også lave et svampet brød ved at blande det i dejen sammen med gær. Det er også glimrende til morgenmad og mellemmåltider smurt på brød.

Brug det i salte retter, som kan få gavn af et sødt præg, såsom:

 • Vinaigrettes med sennep, rødvinseddike eller mayonnaise.
 • Marinade til fisk, kød og tofu.
 • Karameliserede nødder og frø.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Lækker opskrift på honningkrydderkage

Boghvedehonning: Et sundt valg

Boghvedehonning har en anderledes farve, tekstur og smag end andre former for honning. Det er et nærende produkt, som du nemt kan inkorporere i din kost i moderate mængder.

Det er glimrende i både søde og salte retter og også i urtete, infusioner eller blot vand.

På et topisk niveau kan man påføre det på sår og overfladiske forbrændinger, eftersom det fremmer helingsprocessen og forebygger infektioner. Påfør blot et tyndt lag på det ønskede område og dæk det med en ren bandage. Er du klar til at prøve det?

Det kan interessere dig ...
3 hjemmemidler med honning til luftvejene
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 hjemmemidler med honning til luftvejene

Honning har gavnlige fordele for vores helbred. Hvis du lider af luftvejsproblemer, kan du prøve disse hjemmemidler med honning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hammond EN et al. Effect of United States buckwheat honey on antibiotic-resistant hospital acquired pathogens. Pan African Medical Journal. Diciembre 2016.25:212.
 • Fashner J. et al. Treatment of the Common Cold in Children and Adults. American Family Physician. Julio 2012. 86(2):153-159.
 • Jiang L et al. Phenolics and Carbohydrates in Buckwheat Honey Regulate the Human Intestinal Microbiota. Evidence Based Complement Alternative Medicine. Febrero 2020:6432942.
 • Lai-flurrie K. Honey in wound care: effects, clinical application and patient benefit. British Journal of Nursing. Septiembre 2013. 17(5).
 • Geldof N. et al. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Enero 2003. 51 (5):1500–1505.
 • Van den Berg A.J.J et al. An in vitro examination of the antioxidant and anti-inflammatory properties of buckwheat honey. Journal of wound care. Septiembre 2013. 17(4):

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.