Binde en hæmoride med en elastik: Hvad er proceduren?

At binde en hæmoride med en elastik har vist sig at være en sikker og effektiv procedure . Selv om der er nogle ulemper, giver det også mange fordele. Få mere at vide i denne artikel.
Binde en hæmoride med en elastik: Hvad er proceduren?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

At binde en hæmoride med en elastik er den mest effektive ikke-kirurgiske behandling af indre hæmorider. Selv om det giver gode resultater på lang sigt, vælger mange mennesker det ikke, fordi det er en smertefuld procedure.

Hæmorider er betændte blodkar i den nederste del af endetarmen og anus. Selv om de ikke er livstruende, kan de være ret irriterende for dem, der lider af dem. De forårsager normalt smerte, svie, generel ubehag og blødning.

Når hjemmemidler ikke afhjælper problemet, er det et lovende alternativ at binde en hæmoride med en elastik. Dette kan hjælpe patienten med at undgå operation, som ganske vist giver bedre resultater på lang sigt, men som er dyrere og har større risiko for komplikationer.

Hvornår er det nødvendigt at binde en hæmoride med en elastik?

Person med hæmoride
Hæmorider forårsager forskellige symptomer som blødning, pletter på undertøj og smerter.

Det er meget almindeligt, at man i starten behandler hæmorider med hjemmemidler. Generelt er det med siddebade, kolde omslag eller cremer. Nogle gange fjerner disse dog ikke problemet. Smerter, kløe og blødning kan blive en almindelig gene.

At binde en hæmoride med en elastik kan være en passende behandling for dem, der har indre hæmorider, som ikke reagerer på hjemmebehandlinger. Disse typer hæmorider er placeret inde i endetarmen, snarere end under huden nær anus.

For at det virker at binde hæmoriden, skal der være nok væv, så specialisterne kan bruge en elastik. Lægen skal undersøge området og afgøre, om denne behandling er mulig. Specialister fraråder dette for grad IV-hæmorider. Det er hæmorider med en permanent prolaps eller som altid befinder sig uden for kroppen.

Tidligere forberedelse

Tidligere forberedelse til denne behandling er enkel. Du skal blot tale med din læge om den medicin og de kosttilskud, du tager, herunder håndkøbsmedicin. Lægen vil fortælle dig, hvad du skal holde op med at tage.

Hvis du skal have bedøvelse, vil lægen sandsynligvis fortælle dig, at du skal spise og drikke mellem 6 og 12 timer før indgrebet. I nogle tilfælde kan du også få taget nogle blodprøver.

Hvis du får foretaget dette indgreb, skal du have en person med dig, som kan køre dig hjem. Ligeledes er det vigtigt, at du kan regne med, at nogen kan støtte dig i dagene efter indgrebet for at undgå, at du overanstrenger dig selv, da dette kan medføre komplikationer.

Hvad er proceduren?

At binde en hæmoride med en elastik er en ambulant procedure, som en læge kan udføre på sit kontor. Den begynder med, at lægen indfører en lokalbedøvelse. Hvis hæmoriderne er meget smertefulde, eller hvis lægen skal bruge et par elastikker, kan det være nødvendigt med en fuld narkose.

Denne procedure har til formål at binde elastikker omkring bunden af hæmoriden for at afskære blodgennemstrømningen. Derfor vil lægen indføre et lille rør med et lys i enden ind i endetarmen. Denne anordning kaldes et anoskop.

Herefter vil lægen indføre et andet redskab gennem anoskopet. Dette gør det muligt for lægen at sætte elastikbåndet rundt om bunden af hver hæmoride. Hvis der er en eller to, vil du blive lokalbedøvet, og det bør kun tage et par minutter.

Hvis du har flere, eller hvis de er meget smertefulde, er det almindeligt, at lægen udfører denne procedure på et hospital med fuld bedøvelse. I disse tilfælde vil processen tage længere tid.

Heling

Du kan forvente, at hæmoriderne skrumper og dør, når du har afskåret blodgennemstrømningen med elastikbånd. Efter en uge bør de i de fleste tilfælde selv falde af.

Efter indgrebet vil du sandsynligvis opleve en vis smerte i 24 til 48 timer. Du kan behandle dette med smertestillende midler i håndkøb og med andre tiltag som f.eks. siddebad med varmt vand. Det er ikke en god idé at tage aspirin eller ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler eller NSAID’er i fire til fem dage.

Du kan også opleve nogle gener i nogle få dage, f.eks. luft i maven, forstoppelse, hævelse og mavesmerter. Nogle mennesker kan genoptage deres daglige aktiviteter næsten straks, mens andre har brug for en eller to dages hvile. Under alle omstændigheder bør du ikke løfte tunge genstande eller overanstrenge dig.

Binde en hæmoride med en elastik: Mulige risici og komplikationer

Person skal til at gennemgå behandling med at binde en hæmoride med en elastik

Generelt er det at binde en hæmoride en sikker procedure. Det er ualmindeligt, at det giver komplikationer. I nogle få tilfælde er der dog en mulighed for, at du kan opleve en eller flere af følgende problemer:

  • Alvorlige smerter, der ikke reagerer på medicin eller andre foranstaltninger. Dette sker normalt, fordi elastikkerne er for tæt på smertereceptorerne i analkanalen.
  • Blødning fra anus.
  • Urinretention eller manglende evne til at tisse.
  • Infektion til analområdet.
  • Feber og kulderystelser.
  • Tilbagefald af hæmorider.

Hvis det ikke virker at binde hæmoriden med en elastik, kan din læge anbefale en minimalt invasiv kirurgisk procedure som elektroterapi eller elektrokoagulation. Den sidstnævnte mulighed er kirurgisk fjernelse.

Selv om det kan være smertefuldt og ubehageligt at binde en hæmoride med en elastik i starten, er det værd at overveje det som en behandlingsmulighed. Den hurtige heling og dens høje effektivitet er store motivationer for det.

Det kan interessere dig ...
Behandling af hæmorider
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandling af hæmorider

Har du nogensinde hørt om behandling af hæmorider?Hæmorider er forårsaget af dilaterede og betændte årer omkring området i endetarmen.  • Cabello Magûes, P., & Martínez Ordoñez, P. A. (2017). Principales complicaciones posoperatorias con el uso de la anestesia general. Medisan, 21(10), 3084-3089.
  • Vitale, M., Parellada, C., & Poole, J. (2001). Estudio comparativo entre ligadura con banda elástica y escleroterapia en el tratamiento de hemorroides internas. Rev. guatemalteca cir, 27-30.
  • Seminario, R. A. C., Calle, Á. R. T., & Valverde, R. E. U. (2018). Efectividad de la técnica ligadura con banda elástica y Milligan-Morgan en el tratamiento de hemorroides. HAMPI RUNA, 16(2), 201-224.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.