Bør man spise frugt efter aftensmaden?

Vidste du, at det bedste tidspunkt at spise frugt er om morgenen? Det giver dig alt den energi du behøver for at gå dagen godt i møde.
Bør man spise frugt efter aftensmaden?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Der er både stemmer for og imod spørgsmålet om at spise frugt efter aftensmad eller om aftenen generelt. Nogle mennesker siger, at frugt teknisk set ikke er en dessert, imens andre tror, at det er bedre at spise frugt inden aftensmad, og selvfølgelig er der mange mennesker der tror, at det at spise et æble, pære eller banan, eller andet frugt efter aftensmaden kan være en simpel og sødt alternativ til slik.

I dagens artikel vil vi klarlægge dette mysterie. Så hæng på!

At spise frugt inden aftensmaden

Du har sikkert lært, at du først skal spise rigtig mad og derefter søde ting. Men nogle mennesker tror, at for at undgå fordøjelsesproblemer, så er det bedre at spise søde ting, som frugt, inden aftensmaden.

Hvorfor? Fordi det vil gøre dig mere mæt. Det er godt, hvis du er på kur og ikke vil spise for mange kalorier inden du går i seng. Nogle mennesker spiser for meget mad til aftensmad, og det er ikke godt for dit generelle helbred.

Hvis du på den anden side vælger at spise frugt efter aftensmad, så tilføjes kalorierne fra frugten, og det vil ikke hjælpe dig med at holde vægten, og det vil heller ikke hjælpe dig med at smide flere kilo. Fra en ernæringsmæssig synsvinkel, så hjælper det at spise frugt om aftenen ikke med vægttab på samme måde, som det gør i løbet af dagen.

Det skyldes at frugt hjælper med at øge dit stofskifte, men det sker kun, når du er aktiv. Hvis du ligger i sofaen eller sover i sengen, så vil dit stofskifte altid være mere langsomt.

Frugt efter aftensmaden giver:

Spis frugt

For det meste spiser man (forhåbentligt) kun et enkelt stykke frugt efter aftensmaden og ser det som en dessert. Men det er det værste tidspunkt at spise det på.

De fleste af næringsstofferne vi har listet ovenover går tabt under vores fordøjelse takket være fermentering af sukkerindholdet. Det er derfor mange mennesker føler sig syge, efter de har spist frugt.

Det er heller ikke alle tidspunkter på dagen, hvor det er god ide at spise frugt, da det indeholder et stof kendt som fruktose, som kroppen omdanner til glukose og energi. Hvis du ikke bruger energien, vil det oplagres i kroppen som fedt.

Se også denne artikel:

De 5 sundeste frugter

Fordelene og ulemperne ved at spise frugt efter aftensmaden

Lad os starte med at liste hvorfor frugt efter aftensmaden kan være en fremragende valg som dessert:

 • Det er en sund snack, når man ikke spiser for meget.
 • De er fyldt med vitaminer, næringsstoffer og mineraler som kroppen har brug for.
 • De hjælper med at reducere risikoen for alvorlige sygdomme.
 • De hjælper med at opretholde en sund vægt.
 • De er et bedre alternativ end desserter fyldt med forarbejdet sukker, slik og mere.
 • De kan hjælpe med at tilfredsstille din appetit, så du ikke behøves at spise så meget om aftenen.
Frugtsalat

Og nu til ulemperne

 • Da de fleste frugter indeholder sukker, så kan en stigning i blodsukkeret ikke anbefales for diabetikere.
 • Hvis du erstatter andre fødevarer med frugt, kan det forstyrre dine mål om vægttab.

Hvornår er det så bedst at spise frugt?

Takket være alt informationen ovenover, så har vi kun et spørgsmål tilbage (og det har du uden tvivl også): hvornår kan man spise frugt? Som alle ved, er frugt godt for dit helbred, men teorien om, at vi ikke skal spise dem som dessert, har forvirret os.

Her er svaret: om morgenen. Og selvfølgelig vil vi give dig en masse information for at bakke op om denne påstand.

At spise frugt til morgenmaden, er en god måde at starte dagen på, da det giver en sund dosis af naturlig energi. Dit stofskifte arbjeder hurtigst indtil middag, fordi det er der den tid, du normalt er mest aktiv i løbet af dagen.

sund morgenmad

Tag det sunde valg

Hvis du spiser et æble, appelsin, jordbær eller et pære til morgenmaden (selvfølgelig sammen med andre sunde valg), så vil du forbrænde flere kalorier end, hvis du kun drak en kop kaffe.

Husk at frugt har et lavt fedtindhold, så det er ikke en god ide at begrænse dig selv til kun at spise frugt om morgenen. Din krop har også brug for kulhydrater og især fibre.

Men udover at spise din frugt om morgenen, så kan du også tilføje dem som en eftermiddags snack. De er perfekte til, når dit “batteri er ved at løbe tørt”, og du stadigvæk har tusindvis af ting, du skal gøre især, hvis du skal i træningscenteret efter arbejde, eller når familien venter på dig derhjemme.

Frugt er en essentiel del af din kost, så længe du spiser dem korrekt. Alt afhænger af din personlige kropstype og hvor meget du spiser.

Hvis du spiser et par vindruer efter aftensmaden for eksempel, så er det fint, men undgå tungere ting såsom bananer.

Hav altid sunde snacks i hjemmet

Hav altid et udvalg af sunde og naturlige snackmuligheder til rådighed, når du løber tør for energi, og husk disse vigtige principper:

 • Spis frugt før aftensmaden
 • Spis frugt til morgenmaden
 • Spis frugt om eftermiddagen
 • Og lad os tilføje en mere: spis frugten uden noget andet

Undgå:

Det er sådan, du bedst drager fordel af næringsstofferne i disse lækre, naturlige fødevarer. Du vil undgå følgende:

 • Dårlig fordøjelse
 • En tung mave
 • Vægtstigning
 • Syre
 • Mavepine
 • Mangel på næringsstoffer

Og nu det sidste tip: Bland ikke forskellige typer af frugter sammen, for eksempel sur og sød. Prøv at holde dig til en type ad gangen. Og spis altid frisk frugt – undgå dem på dåse, dem der er forarbejdede, frosne eller solgt som juice i supermarkederne. Køb økologisk frugt når det er muligt.

Det kan interessere dig ...
Find ud af hvilke frugter, der fremmer vægttab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Find ud af hvilke frugter, der fremmer vægttab

Vidste du, at der er frugter, du kan spise, der vil hjælpe dig med at tabe dig? Lær hvilke frugter, der fremmer vægttab så du mister kiloerne hurti...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.