Calciumcarbonat: Anvendelse, forholdsregler og bivirkninger

Læger anbefaler calciumcarbonat til at forebygge og behandle calciummangel. Det bruges også som en adjuverende behandling af osteoporose.
Calciumcarbonat: Anvendelse, forholdsregler og bivirkninger

Sidste ændring: 21 december, 2022

Calciumcarbonat er en kemisk forbindelse. Dens kemiske formel er CaCO3. Det er et hyppigt forekommende uorganisk salt, og du kan finde det i klippeformationer. Desuden er det en vigtig bestanddel i mange organismers skeletter.

Som regel får du nok calcium fra din daglige kost. I visse aldre kan både mænd og kvinder dog have brug for calciumtilskud for at forhindre, at deres knogler bliver svækket.

Hvad bruges calciumcarbonat til?

Mælk hældes i glas formet som knogle

Vi bruger calciumcarbonat til at forebygge og behandle calciummangel. Vi bruger det også som en adjuverende behandling af visse typer osteoporose som f.eks. postmenopausal, senil og den, der skyldes kortikosteroidbehandlinger. Det skyldes, at disse patienter har en høj risiko for calcium- og D-vitaminmangel.

Vi bruger det også, når patienterne rent faktisk er blevet diagnosticeret med disse mangler. En læge kan også ordinere det som et fosfatbindemiddel. Det er til patienter med et højt fosfatindhold i blodet. Som det sidste bruger vi det som et syreneutraliserende middel. Faktisk lindrer det halsbrand og fordøjelsesbesvær samt mavebesvær.

Sådan tager du det

Du kan få calciumcarbonat i form af en tyggetablet. Det er tilrådeligt at drikke et glas vand efter at have taget en af disse.

Du optager hovedsageligt calcium i den øverste del af din tyndtarm. Du optager sandsynligvis omkring 53 procent af det. Du udskiller det i din urin, afføring og sved.

Den anbefalede dosis for voksne er 500 – 1500 mg calcium om dagen. Børn har brug for omkring 500- 1000 mg om dagen. Hvis du glemmer at tage en dosis, bør du dog ikke tage en dobbelt dosis for at kompensere for det.

Forholdsregler før du tager det

Molekyle viser calciumcarbonat

Før du starter behandlingen, skal du fortælle din læge, hvis du er allergisk over for calciumcarbonat eller anden medicin. Du skal også oplyse, om du tager andre lægemidler, uanset om de er receptpligtige eller ej. Lægen skal også vide, om du har eller har haft nogen nyre- eller mavesygdomme. Desuden, om du har forhøjede calciumniveauer i dit blod eller urin.

Du skal også fortælle lægen, hvis du er gravid, planlægger at blive gravid eller ammer. Under graviditet bør calciumindtaget ikke overstige 2500 mg, inklusive mad og kosttilskud.

Calciumcarbonat og anden medicin

Calciumcarbonat kan forstyrre optagelsen af tetracykliner, hvis du tager dem samtidig. Derfor bør du ikke tage tetracykliner før mindst to timer før eller fire-seks timer efter calciumcarbonat.

Desuden bør du ikke tage medicin, der indeholder bisfosfonater, timen op til, at du tager calciumcarbonat. Dette skyldes, at bifosfonater nedsætter dets hypertensive virkninger.

Calcium nedsætter virkningerne af levothyroxin. Derfor bør du tage levothyroxin mindst fire timer før eller fire timer efter calciumcarbonat.

Virkningerne af visse typer antibiotika, såsom quinolon, kan blive reduceret, hvis du tager dem samtidig med calciumcarbonat. Du bør derfor tage quinolon enten to timer før eller seks timer efter.

Calciumcarbonat påvirker også din optagelse af jern, zink og strontiumranelat. Derfor skal du adskille dit indtag af disse med mindst to timer.

Mulige bivirkninger

Bivirkninger er ikke særlig almindelige. Du kan dog stadig opleve nogle. De omfatter bl.a:

 • Maveforstyrrelser og mavesmerter.
 • Opkastning.
 • Luft i maven.
 • Forstoppelse.
 • Mundtørhed.
 • Metallisk smag i munden.
 • Tab af appetit.
 • Øget trang til at tisse.
 • Kløe og nældefeber.

Mælke-alkali syndrom kan forekomme, hvis du indtager store mængder calciumcarbonat sammen med absorberbare alkaliske substsanser. I dette tilfælde er symptomerne et presserende behov for at tisse, hovedpine, tab af appetit, kvalme eller opkastning, træthed og svaghed og nyrelidelser samt høje niveauer af calcium i blodet.

Konklusion

Calcium er et vigtigt mineral for din krop. Du skal opretholde et tilstrækkeligt niveau hele livet for at undgå osteoporose.

For at opnå dette skal du tage medicin og kosttilskud, der indeholder calciumcarbonat. Tal altid med din læge, hvis du har spørgsmål.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Universidad Veracruzana. (2011). Sistema Esquelético: Funciones. Huesos: Estructura Y Clasificación. 2012. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

 • Health, N. I. of. (2016). Datos sobre el calcio. National Insitutes of Health.

 • 6.0, F. europea. (2008). Carbonato Cálcico. 01/2008:0014.

 • Martinez de Victoria, E. (2016). El calcio, esencial para la salud. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.20960/nh.341


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.