Cerebral angiografi: Karakteristika, forberedelse og risici ved testen

Cerebral angiografi er en invasiv billeddannelsesundersøgelse, der gør det muligt at diagnosticere ændringer i hjernens blodgennemstrømning.
Cerebral angiografi: Karakteristika, forberedelse og risici ved testen
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 05 april, 2023

Cerebral angiografi er en minimalt invasiv medicinsk billeddannelsesundersøgelse, hvor der anvendes et kateter, røntgenvejledning og indsprøjtning af kontraststof til at vurdere blodkarrene i hjernen. På grund af kateteret gør denne undersøgelse det muligt at kombinere diagnose og behandling i samme procedure.

Evalueringen af blodkarrene i hjernen gør det muligt at identificere abnormiteter såsom aneurismer, forsnævringer og forekomst af blodpropper. Denne undersøgelse vurderes efterfølgende af radiologen.

Hvad består cerebral angiografi af?

Cerebral angiografi er også kendt som “angiogram”. Ved denne procedure indføres et intravenøst kontraststof gennem kateteret, som når blodkarrene i halsen og hjernen. Dette giver gennem de billeder, der opnås ved hjælp af ioniserende stråling (røntgenstråler), mulighed for at visualisere hjernens blodgennemstrømning.

Cerebral angiografi: Procedure

En læge sidder over for en patient

Cerebral angiografi anvender et kontraststof, normalt jod, røntgenstråler og et kateter. Proceduren begynder med personen liggende på røntgenbordet og med hovedet immobiliseret. Hjerteaktiviteten skal altid overvåges under hele undersøgelsen, så den vil blive forbundet til et elektrokardiogram ved hjælp af forskellige elektroder.

Ved cerebral angiografi kan der gives et beroligende middel, inden proceduren påbegyndes, for at få personen til at slappe af. Når man er bedøvet, indsættes kateteret. Det anbringes normalt i lysken, men kan også anbringes i armen.

Kateteret gør det muligt at indføre kontrastfarvestof i blodkarrene i halsen og hovedet. På den måde giver det billeder af, hvordan blodet strømmer gennem hjernen.

I lysken anvendes lokalbedøvelse, så der kan åbnes et hul, så kateteret kan indsættes. Det kateter, der anvendes ved hjerneangiografi, er et tyndt, hult rør, der føres ind gennem arterien, krydser karrene i mave- og brystområdet, indtil det når frem til arterien i halsen. Efterfølgende bekræftes dets placering ved hjælp af røntgenbilleder.

Når kateteret er korrekt placeret, sprøjtes et kontrastmiddel gennem arterien ind i hjernens blodkar, hvorefter der tages røntgenbilleder.

Når billeddannelsesproceduren er afsluttet, fjernes nålen og kateteret, og der lægges straks tryk på kateterets indstikssted i 10 til 15 minutter.

Når blødningen er stoppet, skal der lægges en kompressionsforbinding på indstiksstedet. For at undgå komplikationer skal alle medicinske instruktioner følges ved afslutningen af proceduren.

Forberedelse og overvejelser før proceduren

I 4 til 8 timer før cerebral angiografi må du ikke spise eller drikke. Desuden skal du underrette lægen i tilfælde af:

 • Allergi over for skaldyr, jodholdige stoffer eller nogen komponent i kontrastmidler.
 • Mistanke om graviditet.
 • Historie med blødning eller forbrug af antikoagulerende eller trombocythæmmende medicin.
 • Nedsættelse af nyrefunktionen i nogen grad.
 • En patient med diabetes (på grund af mulig forringelse af nyrefunktionen).
 • Allergi over for lokalbedøvelsesmidler eller generel anæstesi.
 • Brug af steroidmedicin.
 • Amning (kvinder, der ammer, må ikke amme, før de har udskilt kontrasten fuldstændigt efter ca. 24 timer).

Når du har informeret lægen om alle de lægemidler, du tager, vil lægen fortælle dig, hvilke du kan tage samme dag som indgrebet, og hvilke du skal stoppe med at tage. Du skal altid følge lægens anvisninger.

Efter indgrebet

Lige efter hjerneangiografien kan du spise, men det anbefales at hvile dig i 12 timer, før du genoptager alle dine normale aktiviteter. På grund af sandsynligheden for døsighed bør du ikke køre i bil til hospitalet. Ideelt set bør du ledsages af en person.

Benet, hvor der blev indsat et cerebralt angiografikateter, skal holdes udstrakt i 4 til 6 timer efter afslutningen af proceduren, samt overvåges for blødning i de følgende 12 timer.

Karakteristika ved cerebral angiografi

Scanningsbilleder af hjerne er resultatet af cerebral angiografi

I øjeblikket anvendes den intraarterielle digitale subtraktionsmetode til cerebral angiografi, hvor billederne optages elektronisk i stedet for med røntgenfilm. Dette gør det muligt at manipulere billederne for at fjerne de knogler og væv, der normalt skjuler karrene, så der kan opnås et billede, hvor strømmen i karrene ses tydeligt.

Risici forbundet med cerebral angiografi

Selv om komplikationer under og efter cerebral angiografi er sjældne, kan nogle forekomme, f.eks:

 • En allergisk reaktion på kontrastmidlet.
 • Blodpropper eller blødning på kateterets indstikssted (som påvirker blodcirkulationen i benet eller hånden).
 • Arteriebeskadigelse fra kateteret (kan forårsage blokering af blodgennemstrømningen og cerebrovaskulær sygdom).
 • Nyreskade ved brug af intravenøst kontraststof.

I tilfælde af symptomer som pludselig smerte, stigning i volumen og ændring af farve i det lem, hvor kateteret blev indsat, eller følelsesløshed i samme, talebesvær, synsforstyrrelser, svaghed i ansigtet eller andre symptomer på neurologisk svækkelse skal du straks kontakte lægen.

Hvornår anbefales cerebral angiografi?

Cerebral angiografi giver mulighed for at fremstille billeder af blodkarrene i halsen og hjernen. Den udføres, når der er tegn og symptomer på ændringer i dem:

 • Unormale blodkar (vaskulær misdannelse, der forårsager ændret blodgennemstrømning).
 • Udbulning eller fremspring i en arterie sekundært eller svaghed i arterievæggen (aneurisme).
 • Forsnævring af hjernens arterier (åreforkalkning, der påvirker blodgennemstrømningen til hjernen).
 • Betændelse i blodkar i hjernen (vaskulitis).
 • Identificering af blodproppernes placering i tilfælde af symptomer på cerebrovaskulær sygdom.
 • Endovaskulær behandling af intrakranielle stenoser, aneurismer og aterosklerotiske sygdomme.

Det er også nyttigt for:

 • Vurdering af blodgennemstrømningen til en hjernetumor.
 • Forberedelse af medicinsk behandling (interventionel radiologisk procedure) via visse blodkar.
 • Evaluering af hoved- og halspulsårer før en operation.
 • Til at give yderligere oplysninger om abnormiteter, der er blevet visualiseret på MR- eller CT-scanninger.

Det er en nyttig billeddiagnostisk undersøgelse, selv om der er andre muligheder

Cerebral angiografi udføres i tilfælde af mistanke om ændringer i hjernens blodkar og er ikke kun gavnlig i forbindelse med diagnosticering, men også for endovaskulær behandling. Der findes dog i dag mindre invasive metoder som f.eks. magnetisk resonans og computertomografi, som giver klarere billeder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.