De skjulte fordele ved kanel du bør kende til

Ud over at være et kraftigt antiinflammatorisk middel, der hjælper med at lindre muskelsmerter og spasmer, har kanel også en afslappende effekt som kan lette følelser af angst eller irritation.
De skjulte fordele ved kanel du bør kende til

Sidste ændring: 12 november, 2018

Det videnskabelige navn for kanel er er Cinnamomum verum. Det er et krydderi, der er meget anvendt i desserter eller bruges i kaffen. Men mange gamle kulturer anså dette krydderi som en form for mirakelmad, og hædrede det for dets utallige sundhedsmæssige fordele. Kanel kan hjælpe med at bekæmpe sygdomme, og det ser ud som hver gang vi kigger væk, er der blevet opdaget nye fordele ved dette fantastiske krydderi. Lær om dem i den følgende artikel.

Fordele ved kanel som du helt sikkert ikke kendte i forvejen

Med sin karakteristiske aroma og smag, især når det tilsættes til slik og søde sager, er kanel et af de mest anvendte krydderier i verden til tilberedning af mad. Men ud over den gode smag, har det også mange sundhedsmæssige egenskaber.

Det blev opdaget for nylig, at kanel kan hjælpe sænke blodsukkerniveauet og beskytte os mod dyslipidæmi. Et par andre gode egenskaber, som kommer fra dette krydderi, som er udvundet af barken af et træ, er at fremme god fordøjelse, lindre ubehag i tarmen, bekæmpe ophobning af luft i tarmen og reducere abdominal inflammation.

Kanels phenolforbindelser (som også er til stede i vindruer og rødvin), giver dette krydderi flere  antioxidante egenskaber end normalt. Vi kan også fremhæve dets indhold af flavonoider, som også findes i store mængder, svarende til den mængde man finder i blåbær.

2-cinnamon-sticks

Ved at indtage kanelolie, kan man reducere væksten af svampebakterier, da dette er et kraftfuldt antibiotikum. Det bruges ret ofte i kosmetikindustrien.
Kanel indeholder også vitamin B1 og C, fosfor, calcium og kalium: alle essentielle næringsstoffer for vores sundhed. Det har en afslappende virkning, da det fungerer meget effektivt til at lindre nervøsitet, stress, irritation, angst, og endda depression.

Antiinflammatoriske egenskaber

Kanels antiinflammatoriske egenskaber bruges til at lindre muskel- og ledsmerter, for eksempel fra leddegigt eller stivhed fra dårlige arbejdsstillinger. Det har også vist sig at kunne mindske hoste, forkølelse, og tilstopning i luftvejene. Kanel sænker blodsukkerniveauet og bekæmper fedt, som er lagret i arterierne, hvilket gør det til et glimrende valg for folk, der lider af diabetes eller forhøjet kolesterol.

3-cinnamon-honey

Ud over de fordele, som er blevet nævnt ovenfor, er kanel også ganske godt for fordøjelsessystemet. Det har antiemetisk, eller anti-opkast egenskaber, det hjælper med at stimulere appetitten (ideelt til patienter, der lider af visse sygdomme), og det er et kraftigt middel mod diarré.
Kvinder kan især drage fordel af de mange fordele ved kanel, fordi det reducerer menstruationskramper og fremmer blodcirkulationen. Men hvis man forsøger at blive gravid, bør man ikke bruge for meget af dette krydderi, da det kan have en svangerskabsforebyggende virkning. Hvis man er gravid, bør man helt undgå kanel – det har nemlig været forbundet med aborter.

En spændende medicinske egenskab, du helt sikkert ikke vidste noget om er, at kanel kan lindre smerterne, hvis man har brændt sig på tungen (hvilket sker ofte). Man skal sutte på en kanelstang!

4-cinnamon-honey

Sådan udnytter du de skjulte fordele ved kanel

Når man køber kanel, kan man vælge mellem kanelstænger eller pulverform. I begge tilfælde, bør man håndtere det med omhu og gemme det i en forseglet glasbeholder. Opbevar det på et køligt, mørkt og tørt sted. Kanelstænger forbliver friske i et år og pulver kan holde sig i seks måneder, men man kan forlænge deres holdbarhed ved at opbevare dem i køleskabet. Når det er friskt, kan man lugte det. Dette krydderi bør altid have en sød aroma.

Det er bedst at købe økologisk kanel, dyrket uden pesticider eller andre kemikalier, som er skadelige for dit helbred – ikke-økologiske produkter mangler normalt C-vitamin og karotenoider. For at opnå de fordele, der er beskrevet ovenfor, bør man indtage mellem et og seks gram kanel om dagen. For at give dig en idé om, hvor meget det er, måler en teskefuld stødt kanel omkring 4 gram. Man kan tilføje kanel til forskellige retter – det kan bages ind i en kage, drysses på fødevarer, rå (dette har en stærk smag), eller i kombination med andre fødevarer. Det er bedst at kombinere kanel med varme fødevarer eller drikkevarer, da det ikke er absorberes så godt af mad ved lave temperaturer og derfor kan have en meget stærkt smag.

5-cinnamon-sticks

En af de bedste måder at indtage kanel på er i te eller kaffe. Dette kan især være godt når man har en forkølelse eller influenza. En teskefuld per kop te er alt, man behøver. Til kaffen kan man tilføje halvanden teske til kaffen før brygning. Det giver en lækker smag. Og i suppe er kanel også rigtig lækkert – det giver en varmende effekt og en eksotisk smag, især i linser eller sorte bønner.

Fordele ved kanel: godt for fordøjelsen

Kanel er en perfekt til at hjælpe med at fremme fordøjelsen efter frokost eller aftensmad. Det er fantastisk til folk, som ofte oplever halsbrand eller mavesmerter, og især efter store måltider (husk at ferien er lige om hjørnet). Hvis man drikker te med kanel lige før sengetid, vil man føle dig mindre oppustet og tung i maven.

Og der er stadig flere måder at drage fordel af kanel! En undersøgelse har vist, at duften af ​​dette krydderi stimulerer hjernens funktion og øger de kognitive processer. Nogle mennesker oplever, at det at tygge på en kanelstang har samme effekt. Det er perfekt lige før en eksamen, eller når man er nødt til at sidde oppe til sent for at studere.

Andre bruger kanelolie eller køber skønhedsprodukter som indeholder det. Og sidst men ikke mindst, en meget populær brug: drys stødt kanel på dine desserter, der har toppings med pisket fløde. Faktisk smager alle søde sager mere lækkert med lidt af dette krydderi drysset over. Samtidig får man alle de fantastiske fordele ved dette krydderi.

Er du klar til at udnytte de mange, skjulte fordele ved kanel?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  • Gruenwald, J., Freder, J., & Armbruester, N. (2010). Cinnamon and health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390902773052
  • Shan, B., Cai, Y. Z., Brooks, J. D., & Corke, H. (2007). Antibacterial properties and major bioactive components of cinnamon stick (Cinnamomum burmannii): Activity against foodborne pathogenic bacteria. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf070424d
  • Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.