Derfor taber du håret

I de fleste tilfælde vil dit hår gro ud helt naturligt, når du har fundet det underliggende problem.
Derfor taber du håret

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Selvom hårtab er mere normalt hos mænd, kan kvinder også lide af det. Dette problem, ligesom tyndt hår, kan være en stor kilde til stress, især hvis man ikke ved, om det er et midlertidigt problem (som f.eks. vitaminmangel) eller noget mere seriøst (som en sygdom). Her i artiklen finder du nogle af de mest almindelige grunde til, at du taber håret.

Fysisk belastning

Enhver form for fysisk sygdomstilstand eller fysisk belastning eller skade (en operation, bilulykke, en seriøs sygdom eller bare en almindelige influenza) kan være skyld i midlertidigt hårtab. Dit hår er programmeret til at følge en normal livscyklus med først vækst og derefter forfald. Når din krop oplever en fysisk skade, bliver denne cyklus afbrudt og håret kan falde ud for tidligt. Heldigvis burde håret komme tilbage til sin normale cyklus når først du er kommet over din sygdom eller skade.

Graviditet

Kvinde der er gravid

 

Graviditet er en anden slags fysisk belastning, men hormoner kan også spille en rolle her. Hårtab under graviditeten starter normalt i de tidlige stadier og forværres i de sidste uger op til fødslen. Nogle kvinder går igennem hele deres graviditet uden at mærke nogen som helst problemer med hårtab, mens andre mærker meget til det. Men fortvivl ikke hvis du har det. Få måneder efter, du har født, vil dit hår gro tilbage som normalt.

For meget A-vitamin

Indtagelsen af for mange madvarer eller kosttilskud med et højt indhold af A-vitamin, kan være skyld i, at du taber håret. Det anbefalede daglige indtag af A-vitamin er 5,000 IU for voksne, men bare et kosttilskud alene indeholder ofte mellem 2,500 og 10,000 IU. Vær sikker på, at du indtager dette vitamin i moderate mængder – i løbet af et par uger vil du kunne se dit hår komme tilbage.

Du taber håret når du har mangel på protein

Aeg

 

Hvis ikke du får nok protein gennem din kost, vil din krop begynde at rationere med det protein, den har. En af måderne, den gør dette på, er ved at stoppe væksten af hår. Her er problemet egentlig ikke hårtab, men manglen på nyt hår, hvilket giver det samme resultat.

Husk, at det er normalt at tabe noget hår hver dag, men normalt vil du ikke lægge særlig meget mærke til det, da det nye hår gror ud i samme hastighed, som du taber det gamle. Når du ikke får nok protein, sker dette dog ikke. For at fikse problemet, bør du begynde at spise mere fisk, kød eller æg i din daglige kost. Hvis du er veganer eller vegetar, så prøv på at indtage mere protein fra grøntsager, som f.eks. bønner og linser, eller overvej at tage vitamin- og mineraltilskud.

Arveligt hårtab

Det er mere normalt blandt mænd at man arver hårtab og skaldethed, men kvinder kan også opleve at arve det. Der har været tilfælde, hvor unge kvinder har haft dette problem, hvilket kan være et mareridt! Da det er et genetisk problem, bør det behandles af en professionel, så sørg for at tale med din læge for at finde den præcise grund til dit hårtab.

I dag findes der cremer og medicin, som kan forebygge, udsætte eller reducere hårtab betydeligt. I værste tilfælde har du også muligheden for at få lavet hårimplantater.

Kvindelige hormoner

Haarboerste

 

Ligesom de hormoner, som produceres under en graviditet og som fremprovokerer et hårtab, kan p-piller have samme effekt. Selv hvis du ikke tager p-piller eller er i menopausen, kan du stadig have dette problem. Hver gang, mandlige kønshormoner i kroppen bliver aktiveret, får det hårsækkene til at blive tyndere, og håret falder nemmere ud.

Hvis problemet er dine p-piller, er det vigtigt, at du tager til din læge eller gynækolog for at snakke om andre alternativer. Hvis dit hårtab er kommet i forbindelse med menopause, kan din læge også hjælpe dig med at se på mulighederne.

Følelsesmæssig ubalance

Hvis du er i følelsesmæssig ubalance, kan dette også fremskynde hårtab. Hvis du befinder dig i en kompliceret eller stresset situation, så prøv på at finde aktiviteter, som kan få dig til at slappe af – ellers vil dit hår falde ud hurtigere, end det grorPrøv at lave yoga, gå ture, lave forskellige øvelser eller gå til en terapeut.

Blodmangel

Roede blodceller

 

Omkring en ud af ti kvinder mellem 20 og 49 år lider af blod- eller jernmangel. Denne tilstand kan både resultere i hårtab og andre, mere seriøse problemer. Din læge bør tage en blodprøve på dig og analysere den for at identificere, hvad præcis det er, du mangler. Nogle symptomer, som du måske lægger mærke til, hvis du lider af blod- eller jernmangel vil, ud over at du taber håret, bl.a. være hovedpine, bleg hud, kolde hænder og fødder og træthed.

Hvis du lider af blodmangel, vil et dagligt kosttilskud normalt være nok til at få dig på ret kurs.

Hypothyroidisme

Når skjoldbruskkirtlen ikke fungerer normalt, kaldes det for hypothyroidisme. Det kendes også under navnet underaktiv skjoldbruskkirtel.  Skjoldbruskkirtlen er et lille organ som sidder i halsen. Den er ansvarlig for produktionen af hormoner, som er vigtige for dit stofskifte, din vækst og andre vigtige funktioner i kroppen. Når din skjoldbruskkirtel ikke fungerer, som den skal, er hårtab en af bivirkningerne. Kun en læge kan identificere den mest hensigtsmæssige behandling til at hjælpe din skjoldbruskkirtel tilbage på sporet.

Det faktum at du taber håret er et almindeligt problem, som plager mange kvinder i dag, men det er ikke svært at undgå hårtab eller at løse problemet, når først man ved, hvad årsagen er.

Det kan interessere dig ...
7 årsager til hårtab og hvordan du fikser det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 årsager til hårtab og hvordan du fikser det

Lider du af hårtab? Vi fortæller dig, hvordan du stopper det. Her er 7 årsager til hårtab og hvordan du løser det. Læs om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Strumia, R. (2016). Alopecia. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_63
  • Kaufman, K. D. (2002). Androgens and alopecia. In Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/S0303-7207(02)00372-6
  • Gordon, K., & Tosti, A. (2011). Alopecia: evaluation and treatment. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. https://doi.org/10.2147/ccid.s10182
  • Hair loss: who gets and causes. American Academy of Dermatology. Recuperado el 6 de marzo de 2020.
  • Phillips, T. G., Slomiany, W. P., & Allison, R. (2017). Hair Loss: Common Causes and Treatment. American Family Physician.
  • Piérard-Franchimont, C., & Piérard, G. E. (2013). Alterations in hair follicle dynamics in women. In BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2013/957432

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.