6 farlige husråd, du bør undgå

Traditionelt set er der mange mennesker, der bruger husråd, når de føler sig syge. Nogle af dem kan dog være skadelige.
6 farlige husråd, du bør undgå
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 18 februar, 2023

Selv om mange mennesker er vant til at bruge hjemmemidler til at bekæmpe deres helbredsproblemer, kan nogle af disse være ret farlige. Faktisk fører de i stedet for at give nogen fordele til reaktioner, der svækker vores velvære. Hvilke farlige husråd bør du undgå for enhver pris?

Listen er faktisk ret omfattende. Der er dog nogle meget populære midler, som stadig er i brug. Derfor er det tilrådeligt at vide, hvorfor de er skadelige, og at søge efter alternativer. Disse beskrives nedenstående.

Farlige husråd, som du bør undgå

Generelt bør husråd ikke være førstevalg til behandling af sygdomme. Mens det er rigtigt, at nogle er ufarlige og kan hjælpe med at berolige visse symptomer, er andre farlige, fordi de ikke virker og har negative virkninger.

Så uanset hvilket middel der er tale om, er det altid vigtigt at konsultere en læge, når man står over for et sundhedsproblem. Lægen vil være ansvarlig for at vejlede dig i retning af en mere effektiv behandling og vil i øvrigt afgøre, om det middel, du ønsker at bruge, er sikkert. Når det er sagt, vil vi gennemgå seks farlige husråd, som du absolut bør undgå.

1. Tandpasta mod akne

Indtil for få år siden blev brugen af tandpasta som middel mod akne begrundet med dens indhold af et antibakterielt middel kaldet triclosan. Ifølge dens fortalere skulle denne komponent tjene til at stoppe væksten af bakterier, der er forbundet med denne hudlidelse.

Desuden skulle andre stoffer som f.eks. natron hjælpe med at “udtørre” både hudorme og bumser. Siden 2017 har den amerikanske fødevarestyrelse (FDA) imidlertid forbudt brugen af triclosan som ingrediens i denne type produkter.

Årsagen er, at der er fundet beviser for, at det nævnte stof er forbundet med nedsatte skjoldbruskkirtelhormonniveauer og en øget risiko for antibiotikaresistens.

På den anden side advarer dermatologer om, at tilstedeværelsen af fluorider i tandpasta endda kan forværre akne. Sammen med andre irriterende stoffer kan det også føre til tørhed, svie og afskalning.

En åben tube tandpasta

Hvad er løsningen?

Lige nu findes der en lang række aknebehandlinger med og uden recept. De er dog ikke uden bivirkninger. For at få en sikker behandling er det derfor ideelt at konsultere en hudlæge og følge hans eller hendes indikationer.

2. Olie eller smør til behandling af forbrændinger

Pas på! Anvendelse af olie eller smør til at lindre forbrændinger er et af de farligste hjemmemidler. Begge ingredienser bremser afkølingen af huden og kan skabe et ideelt miljø for bakterievækst.

Hvad er løsningen?

Som det fremgår af en artikel i MedlinePlus fra U.S. National Library of Medicine, er det bedst at anvende koldt vand på en forbrænding, ikke is, da frysning også har en tendens til at skade vævet mere. Hvis forbrændingen er forårsaget af et kemikalie, er det bedst at holde den forbrændte hud under vand i 10 til 15 minutter.

En anden foranstaltning, der kan hjælpe, er at lægge en våd klud over forbrændingen. Hvis skaden er alvorlig, bør du under alle omstændigheder søge læge hurtigst muligt.

3. Kolloid sølv til immunsystemet

Kolloid sølvtilskud blev populære på markedet på grund af deres formodede virkninger til stimulering af immunsystemets funktioner, bekæmpelse af smitteprocesser og behandling af kræft. Som det fremgår af en artikel fra Mayo Clinic, er der imidlertid ingen beviser for disse påstande.

I stedet har det vist sig, at indtagelse gennem munden fører til ophobning af sølvpartikler i kroppen. Med tiden medfører dette en blålig misfarvning af huden og andre organer (argyria). I sjældne og alvorlige tilfælde fører høje doser til kramper og organskader.

Hvad er løsningen?

Når det drejer sig om at styrke immunsystemet, er det vigtigt at forbedre livsstil og kost. Dette hjælper generelt til forebyggelse og helbredelse af smitsomme og kroniske sygdomme. Når det drejer sig om sygdomme som kræft, bør behandlingen udelukkende ordineres af onkologen.

4. Benzin eller petroleum mod hovedlus

Anvendelse af benzin eller petroleum er eksempel på farlige husråd mod lus i hovedbunden. I årevis har man troet, at disse opløsninger fjerner lus som intet andet stof.

Det har imidlertid vist sig, at de er ineffektive og potentielt giftige. Faktisk advarer en artikel fra Mayo Clinic om, at brugen af dem kan forårsage alvorlige forbrændinger.

Hvad er løsningen?

Ellie Brownstein, der er børnelæge ved University of Utah Greenwood Health Center, siger, at den eneste sikre og effektive måde at behandle lus på er at bruge håndkøbsmedicin eller receptpligtig medicin. Derudover er det en god idé at kæmme håret igennem med en fintandet kam for at fjerne æggene.

5. Farlige husråd mod kræft

Brugen af hjemmemidler til bekæmpelse af kræft har spredt sig over hele verden. Industrien for naturlige kosttilskud har solgt idéen om, at urtemidler eller formler baseret på visse naturlige komponenter kan hjælpe med at “stoppe kræft”. Men er det sandt?

Ikke rigtig. Mange af kosttilskuddene er begrundet med laboratorie- eller dyreforsøg, hvis resultater er ufyldestgørende eller endog kontroversielle. Derfor anses brugen af dem for at være farlig, når det drejer sig om denne sygdom.

Der er rapporteret om adskillige tilfælde, hvor patienter har opgivet konventionel behandling af sygdommen med illusionen om at blive helbredt med alternative behandlingsformer. Der er endda nogle, der er faldet for den tendens at indtage disse midler i overdreven grad og tror, at de ikke har nogen bivirkninger, fordi de er naturlige.

Det er tilfældet med en australsk mand, der udviklede cyanidforgiftning efter at have indtaget høje doser abrikoskerneekstrakt i den tro, at det kunne stoppe udviklingen af hans prostatakræft.

Ligesom ham har mange andre patienter oplevet, at deres helbred er blevet forringet efter at have indtaget kosttilskud i overdreven grad eller uden lægelig overvågning. Husk, at alle disse produkter kan have interaktioner med de lægemidler, der anvendes mod kræft, hvilket udgør en yderligere risiko.

Hvad er løsningen?

I betragtning af denne sygdoms kompleksitet skal behandlingen udelukkende være den, som er ordineret af en speciallæge (onkolog). På nuværende tidspunkt omfatter de mest almindeligt anvendte behandlinger bl.a. muligheder som kemoterapi, strålebehandling, immunterapi, målrettet terapi og hormonbehandling.

Valget mellem den ene eller den anden mulighed afhænger af kræfttypen og den enkelte patients individuelle karakteristika. Under alle omstændigheder er det vigtigt at informere lægen i tilfælde af brug af et kosttilskud. Dette vil afgøre, om forbruget er sikkert, eller om det er forbundet med risici.

6. Lysbehandling til at fjerne ørevoks er også et eksempel på farlige husråd

Lysbehandling gik viralt som en metode til at fjerne overskydende ørevoks. Nogle hævder endda, at det er nyttigt til at lindre øresmerter. Videnskaben har dog modbevist disse formodede fordele.

Charles W. Beatty, en læge fra Mayo Clinic, oplyser, at denne teknik kan skubbe ørevoks ind i den indre del af øregangen. Desuden indebærer den risiko for forbrændinger i ansigtet, hovedbunden og øret. Den er også forbundet med problemer som f.eks. punktering af trommehinden.

Ørevoks fjernes med et lys

Hvad er løsningen?

Hvis voksansamlingen giver ubehag, kan lægen foreslå, at der anvendes blødgørende dråber i to eller tre dage. Hvis dette ikke er nok til at fjerne resterne, vil lægen vælge andre metoder, f.eks. udtrækning ved skylning eller aspiration.

Hjemmemidler kan være farlige, hvis de anvendes uden tilsyn

Listen over hjemmemidler er næsten uendelig. Her har vi beskrevet nogle af de mest almindeligt anvendte og farlige husråd. Der findes dog mange flere. Før du bruger nogen af dem, skal du derfor indsamle information eller konsultere en læge om de mulige bivirkninger.

Tag hensyn til faktorer som den aktuelle sundhedstilstand, brug af medicin og alder, før du indtager et præparat, også selv om det er af naturlig oprindelse. Disse egenskaber afgør, om et middel er sikkert at bruge. Derfor er det altid bedst at søge professionel rådgivning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.