6 genopvarmede fødevarer, som kan gøre dig syg!

Genopvarmning af mad er en god måde at spare penge på og undgå spild, men visse genopvarmede fødevarer kan faktisk gøre skade på dit helbred. 
6 genopvarmede fødevarer, som kan gøre dig syg!
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Genopvarmning af fødevarer er en meget almindelig vane, som mange bruger til at nyde et måltid senere, eller reducere madspild. I denne artikel vil vi snakke om 6 genopvarmede fødevarer, som kan gøre dig syg!.

Selv om det er et koncept, som mange har praktiseret i årevis verden over, er det for nylig blevet opdaget, at det i nogle tilfælde kan være skadeligt for dit helbred.

Det Europæiske Fødevare Informations Råd advarede om, at genopvarmede fødevarer, der ikke er blevet ordentligt kogt kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Dette skyldes at visse stammer af bakterier vokser eksponentielt, når de udsættes for et miljø med temperaturer mellem 40° -150°F.

Dette øger din risiko for at pådrage dig en fødevarebåren sygdom eller andre fordøjelsesforstyrrelser såsom udspiling, kolik eller luft i maven.

Fordi mange mennesker ikke ved, hvilke der ikke skal genopvarmes, vil vi vise dig de 6 mest almindelige fødevarer, du aldrig bør varme op igen.

1. Ris

Ris

Ris er en af de mest almindelige genopvarmede fødevarer. Mens det er tekstur og smag holder sig godt ved stuetemperatur, så indeholder kornene bittesmå bakteriesporer, der kan forårsage madforgiftning, når de aktiveres af varme.

Efter kogning udsættes ris for høje temperaturer, hvilket øger sandsynligheden for at pådrage madforgiftning.

Det er bedst at spise mad, så snart det er kogt. Spis det inden for 24 timer efter madlavningen.

Ris forgiftning forårsager ubehag i maven, betændelse og i de værste tilfælde opkastning og diarré.

2. Kartofler

Kartofler er en virkelig nærende fødevare, der kan bruges i både varme og kolde opskrifter. Risikoen præsenterer sig, når kartoflerne bliver genopvarmet eller er blevet efterladt uden for køleskabet for længe.

Dette frembringer sporer, der når de befinder sig inde i kroppen, forårsager fordøjelsesubehag og symptomer på madforgiftning.

Den bedste måde at undgå at blive nødt til at smide dem væk er ved mose dem eller bruge dem i en kold salat.

3. Selleri

Selleri

Mange mennesker kan godt lide at bruge selleri rå, fordi det giver en interessant smag til salater og supper.

Men når du bruger det i varme opskrifter, er det bedst at spise alt, når det er kogt for at undgå at løbe risikoen for forgiftning fra genopvarmning.

Denne grøntsag indeholder nitrater, som når det udsættes for varme skaber stoffer, der er skadelige for dit helbred.

I virkeligheden kan de i høje koncentrationer konvertere til nitrit, som øger din risiko for at udvikle kræft.

4. Rødbeder

Rødbeder er en virkelig populær grøntsag og er blevet værdsat i naturmedicin for deres betydelige mængder af antioxidanter, vitaminer og mineraler.

Problemet opstår, når de er udsat for høje temperaturer. Ligesom selleri, indeholder rødbeder en lille mængde af nitrater, der ikke er så godt for dit helbred.

På den anden side, foreslår ernæringseksperter, at den bedste måde at drage fordel af disse vegetabilske egenskaber er ved at spise dem rå i salater eller blande dem i smoothies.

5. kylling

Stegt kylling

For sikker indtagelse af kylling, er det virkelig vigtigt at sørge for, at det er blevet kogt grundigt.

Salmonella er meget almindeligt i fugle og undertilberedning af kylling øger din risiko for infektion.

Kontroller at alle delene er kogt igennem, og at der ikke er nogen områder, der er for lyserøde eller saftige.

For at forebygge fordøjelsesproblemer, spis kylling så snart det er kogt og undgå genopvarmning af det. Kylling er en af de genopvarmede fødevarer, der kan gøre dig syg, hvis ikke det er tilberedt korrekt.

Selvom smagen holder godt, så ændrer sammensætningen af proteiner sig, hvilket kan forårsage negative reaktioner i maven.

Hvis du ikke kan spise det hele på en gang, kan den varmes igen bare ved en lavere temperatur.

6. Svampe

Proteinerne i svampe ødelægges let ved indvirkning af enzymer og visse mikroorganismer.

Opbevare dem ved stuetemperatur efter madlavning er derfor farligt af denne grund.

Vi anbefaler ikke genopvarmning af dem efter deres første tilberedning, fordi det kan forårsage betændelse i maven, udspiling, og i nogle tilfælde, diarré.

Der synes dog ikke at være et problem, så længe de er opvarmet til en temperatur over 160°F.

Som afslutning så husk på, at ingredienserne i din mad alle er forskellige og undergår forandringer, når de udsættes for høje temperaturer, så genopvarmning af visse fødevarer er farligt.

Vær sikker på at dække din mad næste gang du vil genopvarme det, så det vil tilberedes jævnt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Song P., Wu L., Guan W., Dietary nitrates, nitrites and nitrosamines intake and the risk of gastric cancer: a meta analysis. Nutrients, 2015. 7 (12): 9872-95.
  • Bula Rudas FJ., Rathore MH., Maraqa NF., Salmonella infections in childhood. Adv Pediatr, 2015. 62 (1): 29-58.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.