7 vigtige grunde til at detoxe din lever

Når du detoxer din lever, fjerner du giftstoffer og affaldsprodukter, bekæmper frie radikaler og eliminerer tungmetaller.
7 vigtige grunde til at detoxe din lever

Sidste ændring: 07 december, 2018

Din lever er en af din krops vigtigste organer og udfører kritiske opgaver hver dag. Den er vigtig for dit helbred og livskvalitet. Dette organ er ansvarlig for filtreringen af giftstoffer fra din krop og forhindrer utallige sygdomme. Det siges, at leveren har over 500 funktioner og spiller blandt andet en central rolle i vores stofskifte, immunforsvar, fordøjelsessystem og naturlig detoxing. Derfor skal du detoxe din lever for at holde den sund og rask.

Men de fleste putter et stort pres på deres lever, hvilket bremser den og forårsager en ophobning af giftstoffer, som kan påvirke deres helbred og forhindre dem i at udføre daglige pligter. De fleste mennesker ved ikke, hvor vigtig leveren egentlig er, eller hvordan man detoxer den. Derfor vil i dagens artikel give dig 7 grunde til hvorfor, du skal detoxe din lever.

Hvorfor er det vigtigt at detoxe din lever?

Det er vigtigt at detoxe din lever regelmæssigt

Din lever udfører kroppens vigtigste rensende mekanismer, filtrerer blodet om dagen og fjerner giftstoffer om aftenen. Detoxing er en vigtig række af processer, der holder kroppen sund og fri for affaldsprodukter, som ellers kan forårsage sygdomme.

Leveren er også ansvarlig for at filtrering og bearbejdning af alle dine hormoner og sikrer dermed en god hormonbalance. Enhver forstyrrelse af denne funktion kan give hormonforstyrrelser som for meget østrogen, mangelfuld insulinproduktion og mere.

Når du detoxer din lever, fjerner du giftstoffer og affaldsprodukter, bekæmper frie radikaler og eliminerer tungmetaller. Men udover dette, er der syv andre grunde til hvorfor, du skal detoxe din lever med det samme.

Hvis du har en kost der er rig på mættede og forarbejde fedtstoffer

Det er umuligt at nægte, at mange af de fødevarer vi vælger i dag er fyldt med mættede fedtstoffer og forarbejdede kulhydrater, der ender med at oplagres i kroppen. At spise friturestegt mad, ikke-organiske animalske produkter, forarbejdet kød og dåsemad får din lever til at arbejde på overtid, hvilket hurtigt gør den træt. Dette skyldes, at din lever er ansvarlig for nedbrydningen af din mad, og disse fødevarer er notorisk vanskelige at forarbejde.

Din kost indeholder for mange forarbejdede kulhydrater

kulhydrater

Fødevarer der indeholder mange forarbejde kulhydrater, som hvidt brød, pasta, sukkerholdige drikke og slik kan overbelaste din lever, som skal arbejde hårdere for at regulere dit blodsukker. Hvis din kost er rig på disse fødevarer, er det en rigtig god ide at detoxe din lever regelmæssigt.

Alkoholindtag eller receptpligtige lægemidler

Alkohol og receptpligtig medicin er svært for leveren at forarbejde. Når du drikker for meget eller tager visse typer medicin i længere perioder, kan du begynde at lide af forskellige sygdomme som fedtlever og skrumpelever.

Indånding af forurenet luft

Der er ikke mange steder på jorden, hvor du kan indånde fuldstændigt rent og sundt luft. De fleste indånder giftige partikler, der på lang sigt kan påvirke vores helbred. Selvom dine lunge optager disse stoffer først, så er det leveren, der er ansvarlig for at filtrere og fjerne dem fra kroppen.

Du får ikke nok søvn eller hvile

søvn

Selvom det er nemt at ignorere kroppens signaler, når vi ikke får nok søvn eller hvile, så vil det på et tidspunkt påvirke vores livskvalitet. Når det kommer til leveren, er søvn essentielt for at den kan fungere optimalt. Din lever er mest aktiv imellem 1 og 3 om natten. Derfor er det vigtigt at få nok søvn og give den tid til at udføre sit arbejde.

Du dyrker for meget motion

Selvom motion er vigtig for fjernelsen af toksiner fra kroppen, så kan det være skadeligt, hvis du misbruger det. For meget motion kan forværre virkningen af frie radikaler, og giver ikke din lever nok tid til at bekæmpe dem. Hvis det lyder som dig, giv din lever en pause og en detoxing.

En næringsfattig kost

næringsstofer

En korrekt ernæring er essentielt for en god leverfunktion. Din kost bør give dig tilstrækkelige mængder af vitamin C, B3, B6 og E samt folinsyre og meget mere. Du har også behov for rigeligt med calcium og essentielle aminosyrer som glycin og taurin. Hvis din kost er mangelfuld på nogle af disse ting, er det vigtigt, du ændrer dine spisevaner eller begynder at tage kosttilskud.

Det kan interessere dig ...
Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag
Bedre LivsstilLæs den på Bedre Livsstil
Bliv sundere ved at drikke mere vand hver dag

Når du drikker mere vand hjælper det med at fjerne toksiner og rense dine nyrer. Læs om alle de gode virkninger ved vand her!  • Klein, A. V., & Kiat, H. (2015). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/jhn.12286