Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?

De forskellige medicinske egenskaber ved vejbred gør den til en meget nyttig plante i hjemmet. Vi vil fortælle dig alt om det.
Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 05 december, 2022

De helbredende egenskaber af vejbred er mangfoldige: Den hjælper blandt andet med at komme sig efter forkølelse, den er helbredende, mavebeskyttende, hypoglykæmisk og bidrager til nyrernes sundhed.

Den anses for at være rig på flavonoider og andre forbindelser. I naturmedicin anvendes både dens grønne blade og frø. Den kan indtages som en infusion og anvendes lokalt.

Planten indtages også som fødevare i forskellige retter som supper, gryderetter og puréer. Den bør dog anvendes med forsigtighed under graviditet. Kender du alle de helbredende egenskaber ved vejbred? Læs videre og find ud af mere.

Vejbreds helbredende egenskaber

Vejbred er en urte, der også er kendt som Plantago major og Plantago lanceolata. Den hører til Plantaginaceae-familien. Den er lille, ikke mere end tyve centimeter og har lancetformede, let tandede blade. Den findes ofte i europæiske og amerikanske lande, især i fugtige omgivelser.

Som mange andre planter har vejbreds helbredende egenskaber været genstand for forskellige undersøgelser. Takket være dette findes der nu artikler, der understøtter mange af de medicinske fordele, der tilskrives den. For eksempel har en undersøgelse offentliggjort i Biomedicine and Pharmacotherapy fastslået, at vejbred indeholder:

 • Flavonoider.
 • Alkaloider.
 • Terpenoider.
 • Denolsyrederivater.
 • Iridoidglykosider.
 • Fedtsyrer.
 • Polysaccharider.
 • Vitaminer A, C, K.
 • Kaliumcitrat.
Tørret vejbred

Fordele ved vejbred

På grund af vejbreds bestanddele tilskrives den forskellige helbredende egenskaber, og vi kan derfor opregne en række fordele, som denne plante giver vores sundhed. Vi er dog også nødt til at præcisere, at den ikke bør betragtes som en mirakuløs art, og at den heller ikke bør erstatte medicinsk behandling.

I nogle tilfælde kan den være et godt hjælpemiddel eller komplementær behandling. Det er dog tilrådeligt at konsultere en læge, før man tager det, da det ikke er fritaget for bivirkninger eller interaktion med anden medicin.

1. Helbredende middel

Ifølge ovenstående forskning har vejbred positive virkninger som adjuvans i forbindelse med sår, idet den hjælper med at helbrede og endda virker som et middel mod mavesår.

2. Influenza og forkølelse

Vejbred bruges ofte til at bekæmpe almindelige virusinfektioner, såsom influenza og forkølelse. Ifølge forskning offentliggjort i Antiviral Research skyldes dette hovedsageligt dens indhold af phenolforbindelser, som har antiviral aktivitet.

3. Andre åndedræts- og mundlidelser

Vejbredte kan bruges til at hjælpe med at fortynde og uddrive bronkialsekretionerne. Desuden lindrer gurgling med denne te mund- og halsbetændelse, samt mavesår.

4. Beskyttelse mod bakterier

Plantago major indeholder polysaccharidpeptider, som har en høj antibakteriel aktivitet, hvilket giver en beskyttende virkning mod bl.a. Streptococcus pneumoniae .

5. Leversundhed

Blandt vejbreds helbredende egenskaber har man også fundet positive virkninger mod hepatotoksicitet. En undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift Indian Journal of Pharmacology fandt frem til, at planten er antiinflammatorisk og desuden leverbeskyttende.

6. Mavesår

Bladene og frøene har vist sig at have gastrobeskyttende funktioner, der reducerer mavesaftens surhedsgrad og lindrer halsbrand. Det kan også hæmme Helicobacter Pylori aktivitet.

7. Hypoglykæmisk

Man mener, at vejbred kan hjælpe med at kontrollere blodsukkerniveauet ved at hjælpe med de processer, der foregår i bugspytkirtelcellerne.

8. Vanddrivende

Den kan have en vanddrivende virkning, og te af vejbred kan hjælpe med at reducere væskeophobning og dermed bidrage til behandling af urinvejsinfektioner.

9. Vejbred bidrager til nyrernes sundhed

På samme måde ser det ud til, at plantain på grund af sine antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber også kan hjælpe til behandling af nyresten. Det menes især, at den kan forhindre deres vækst.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Malaysian Journal of Medical Sciences var ekstrakter af denne plante bedre end allopurinol og kaliumcitrat til at hæmme størrelsen af en calciumoxalatkrystal in vitro.

10. Behandling af forbrændinger

Ifølge resultaterne af en undersøgelse (artikel på spansk), hvor brugen af vejbred ved førstegangsforbrændinger blev analyseret, var denne behandling positiv for størstedelen (75,9 %) af patienterne.

11. For tidlig aldring

Da vejbred er rig på antioxidanter, kan den forebygge og reparere skader forårsaget af frie radikaler og dermed forebygge for tidlig aldring eller mindske de tegn, der er forbundet hermed.

12. Andre helbredende egenskaber ved vejbred

Sår er ved at hele

Ifølge forskning offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology er der andre helbredende egenskaber ved vejbred , da det også er nyttigt til behandling af sår:

 • Til behandling af bylder og forskellige hudsygdomme.
 • Til at mindske symptomer ved kredsløbsproblemer og hypertension.
 • Til at opretholde et stabilt blodsukkerniveau.
 • For at forhindre for tidlig aldring.
 • For at mindske urintab.

Hvordan kan vejbred indtages?

Vejbredte er meget let at tilberede:

 • Kog noget vand og hæld det i en kop.
 • Tilsæt en skefuld friske eller tørrede blade.
 • Dæk til og lad det trække i ti minutter.
 • Si og drik en eller to gange om dagen.

Med de friske blade kan du tilberede juice:

 • Kom en kop koldt vand og to spiseskefulde hakkede blade i en blender.
 • Blend meget godt.
 • Si og drik det på tom mave.

Anvendelse af vejbred

 • Det kan bruges lokalt eller som et omslag. Bladene opvarmes lidt og lægges derefter på de berørte dele, enten ved sår, betændelse eller insektbid.
 • Dens frø bruges i infusioner som et supplerende middel mod parasitter.
 • Infusionen hjælper generelt med at reducere fordøjelsesproblemer som f.eks. diarré.
 • Skallen anses også for at være et middel mod forstoppelse.
 • Når den tilsættes til retter, hjælper den dig med at nyde alle dens egenskaber.

Bivirkninger af vejbred

Generelt er der ikke registreret bivirkninger af vejbred, der indtages oralt i moderate mængder. Indtagelse anbefales dog ikke til gravide eller ammende kvinder.

Det bør heller ikke gives til små børn. Ligeledes er det i tilfælde af sygdom eller anden behandling bedst at konsultere en læge for at mindske risikoen for en bivirkning.

Det kan interessere dig ...
Tre ernæringsmæssige forskelle mellem bananer og madbananer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tre ernæringsmæssige forskelle mellem bananer og madbananer

Selv om mange mennesker forvirrer de to og anser dem for det samme, så er der store næringsmæssige forskelle mellem bananer og madbananer.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.