Sådan hjælper man en person, som lider af depression

En elsket person, som lider af en depression, bliver nødt til at vide, at han eller hun kan regne med ens ubetingede støtte, og at man vil være der uanset hvad.
Sådan hjælper man en person, som lider af depression

Sidste ændring: 25 august, 2022

Depression er en udmattende og farlig tilstand. Det kan formindske livskvaliteten hos de personer, som lider af depression.

Det har fysiske og følelsesmæssige følgevirkninger, som kan være alvorlige nok til at blive anset som magtesløshed.

Det mest rystende er, at den person som lider af depression føler, at ingen kan forstå det, der sker, og har tendens til at blive isoleret for ikke at føle sig dømt.

Og selvom dette har vist sig at være en sygdom, som kræver behandling, så er der stadig personer, som vil se det som en personlig fejl i bestemte situationer.

Det, der er sikkert, er, at det ikke er nemt at gå igennem. Og det kræver støtten fra sine elskede for at komme sig fuldstændigt over det.

Vi har lavet en liste med nogle råd til, hvordan man kan udvise kærlighed og støtte til de personer, som lider af denne smertefulde tilstand.

De er ikke alene

Lad dem som lider af depression vide, at de ikke er alene

Når en person er deprimeret, så er det ofte som om, han eller hun er i en mørk tunnel fyldt med forhindringer.

Som pårørende er det vigtigt at gøre det tydeligt, at de ikke er alene. Og at de kan regne med en hjælpende hånd for at komme igennem et hvert problem.

I begyndelsen vil det måske virke nytteløst og demotiverende, fordi intet, vi gør, får dem til at få det bedre. Konstante forsøg og handlinger vil dog lade dem vide, at de ikke er alene i kampen.

Bekæmp ødelæggende tanker

Sorgen, som denne sygdom er kendt for, kommer som regel fra en stor mængde af smertefulde og upålidelige ødelæggende tanker.

De kan forårsage, at man er ked af at leve, giver sig selv skylden for ting, og få en til at tænke på alle de fejl, man overhovedet kan komme i tanke om, vedrørende sig selv.

En måde at udfordre dette på er ved at pointere alle de evner og resultater, som har gjort personen til den, han eller hun er.

Hjælp med gøremål

vasketoej

I en periode med depression kan opgaver i hjemmet såsom rengøring og andre gøremål tit blive glemt.

Med tiden vil støv hobe sig op, stablen med beskidte tallerkener vokse og køleskabet vil blive et stort rod.

Disse ting, sammen med sorgen og følelsen af være hjælpeløs, får en person til at føle, at de har nået bunden.

Så én måde at hjælpe på er ved at få dette kaos under kontrol. Det gør man ved at hjælpe med at bevare et rent og harmonisk miljø.

Lav et sundt måltid

Når man går igennem en periode med denne tilstand, så kan der ske to ting i forhold til ens kost: man spiser ikke nok, eller man spiser overdrevet meget.

Det er farligt i begge tilfælde. For som tiden går, vil det give følger på ens fysiske helbred, som kun vil gøre problemet værre.

Personen, som lider at depression, vil måske synes, at fast food er en nem løsning. Eller også vil man måske springe måltider over.

Begge handlinger fører dog til mangel på næringsstoffer og negative følger for både ens helbred og ens sindstilstand.

Man bør være sikker på, at man giver støtte ved at tilberede et sundt måltid. Det bør helst være med ingredienser, som stimulerer produktionen af serotonin.

Giv et knus

knus

Fordelene ved et knus er videnskabeligt bevist. Og faktisk er de anbefalet af mange som en terapi til at forøge energi, samt forbedre ens sindstilstand og mentale helbred.

Selvom mange, der er deprimerede, ikke bryder sig om at blive rørt ved, så vil et oprigtigt knus måske trøste dem og få dem til at føle, at de har en støtte.

Bed ikke om forklaringer fra en person som lider af depression

Én af de fejl, som folk laver, når de ønsker at hjælpe en person, der lider af depression, er at bede om forklaringer på, hvad der sker, eller presse dem til at tale om deres problemer.

Det, de ikke indser, er, at personen ikke ønsker at forklare noget. Og at de ville foretrække at tage afstand, før de prøver at gøre det.

Ubetinget støtte og opmuntring kan blive givet uden behovet for at kende til alle detaljerne. Med mindre personen ønsker at sige noget, så er det bedst at respektere hans eller hendes tavshed.

Søg professionel hjælp sammen

psykolog

Som vi nævnte i starten, så er depression en seriøs sygdom. Og på et eller andet tidspunkt kan det kræve professionel hjælp.

Selvom støtte og rådgivning fra ens pårørende kan hjælpe i mange tilfælde, så er det ikke altid nok til at komme sig fuldstændigt over det.

Specialister såsom psykiatere og psykologer har værktøjerne til at komme til bunds i problemet uden at skade personen, som lider.

Så én måde at støtte og udvise kærlighed på er ved at gå med sin elskede til en læge, når det er nødvendigt.

For at konkludere på det hele så er det en god idé af huske, at det ikke er nemt at hjælpe en person som lider af depression, og det kræver personlig styrke. Humør og sindstilstande kan være smitsomme og svære at håndtere.

Det er vigtigt at forberede så meget styrke, man har til rådighed for at kunne hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Turney, K. (2011). Labored love: Examining the link between maternal depression and parenting behaviors. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.09.009
  • Vittengl, J. R., Clark, L. A., & Jarrett, R. B. (2003). Interpersonal problems, personality pathology, and social adjustment after cognitive therapy for depression. Psychological Assessment. https://doi.org/10.1037/1040-3590.15.1.29
  • Bodovski, K., & Youn, M. J. (2010). Love, discipline and elementary school achievement: The role of family emotional climate. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2010.03.008
  • Pincus, J. H. (2008). The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph From the Frontiers of Brain Science. The Journal of Nervous and Mental Disease. https://doi.org/10.1097/NMD.0b013e31817d2a8d
  • Grewen, K. M., Anderson, B. J., Girdler, S. S., & Light, K. C. (2003). Warm partner contact is related to lower cardiovascular reactivity. Behavioral medicine, 29(3), 123-130.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.