Hvad du bør vide om primær biliær cirrose

Betændelse i galdegangene fører ofte til primær biliær cirrose. Dette er en autoimmun tilstand, som medfører alvorlige komplikationer, hvis den ikke behandles.
Hvad du bør vide om primær biliær cirrose

Sidste ændring: 29 januar, 2022

Primær biliær cirrose er en autoimmun sygdom, der påvirker galdegangene i leveren. Dens vigtigste kendetegn er den gradvise forringelse af leveren, hvilket fører til alle mulige former for helbredsproblemer.

Indtil videre er forskerne ikke helt klar over årsagen til denne sygdom. Nogle forbinder den dog med genetiske og miljømæssige faktorer. Hvad er det så? Hvordan diagnosticerer lægerne den? Læs videre for at få mere at vide om det.

Hvad er primær biliær cirrose?

Ifølge Revista Español de Enfermedades Digestivas er primær biliær cirrose betændelse i galdegangene. Det er de rør, der har deres udspring i leveren og når frem til tyndtarmen. Deres funktion er at lade galde nå denne del af fordøjelseskanalen og hjælpe til i fordøjelsesprocessen.

Ulempen ved denne betændelse er, at den hindrer udstrømningen af galde i tarmen. Som følge heraf ophobes denne væske i kanalerne og fører til yderligere problemer. Dette skyldes, at en ophobning af galde i leveren beskadiger og giver ar på dette organs celler og fører til skrumpelever.

Skrumpelever er en langsom og gradvis proces. Faktisk nedbrydes levercellerne, indtil de ikke længere er i stand til at fungere ordentligt, hvis de ikke behandles. Som du kan forestille dig, mister dette organ sin funktionsevne.

Dette er dog ikke altid tilfældet. Rettidig behandling af betændelsen kan hjælpe leveren med at bevare sine funktioner. Ellers øger skrumpelever risikoen for leverkræft, og en transplantation kan være nødvendig.

Illustration af primær biliær cirrose

Årsagen til denne sygdom

Vi er ikke helt klar over årsagen til galdevejsbetændelse, men de fleste undersøgelser tyder på, at det er en autoimmun tilstand. Det betyder, at kroppen genererer de immunceller, der angriber disse kanaler.

Faktisk kan det påvirke alle ligesom enhver anden autoimmun sygdom. Den har dog en tendens til at ramme midaldrende mennesker (mellem 40 og 60 år), hvoraf 90% er kvinder.

Symptomerne på primær biliær cirrose

I de fleste tilfælde diagnosticerer lægerne sygdommen tilfældigt efter at have foretaget en blodprøve, eller når folk konsulterer lægen af en anden grund. Dette skyldes, at folk normalt er asymptomatiske, og at der ikke er nogen fysiske tegn på, at de har skrumpelever.

Skaderne i levercellerne fortsætter, og visse kliniske manifestationer begynder at opstå på grund af ophobning af galde, hvis problemet ikke diagnosticeres i de tidlige stadier. Nogle af symptomerne er:

  • Tung fordøjelse, især ved visse fødevarer, og generelt ubehag i maven efter måltider.
  • Kløe, som regel mere intens om natten, kan påvirke alle dele af kroppen, men er normalt mere generende i håndfladerne og under fødderne.
  • Træthed og muskelsvaghed.
  • Gulfarvning af hud og slimhinder, gulsot, når sygdommen allerede er fremskreden.

Diagnosticering af denne tilstand

Som nævnt opdager lægerne for det meste tilfældigt denne sygdom under rutinemæssige blodprøver. De vil foretage yderligere supplerende undersøgelser såsom ultralydsscanninger eller leverbiopsier, hvis det er tilfældet, eller hvis de har mistanke om det.

En diagnosticeret person skal begynde behandling så hurtigt som muligt. Specialisten vil beslutte de mest hensigtsmæssige behandlingsmuligheder i hvert enkelt tilfælde. De vil sigte mod at stoppe den autoimmune reaktion og forhindre skader på galdegangene, så sygdommen ikke fortsætter med at udvikle sig.

Laborant holder blodprøve
En blodprøve er ofte det, der afslører ændringer, som giver mistanke om skrumpelever.

Ting at huske på om primær biliær cirrose

Dette er en autoimmun sygdom og kan ramme alle, men primært midaldrende kvinder. Det vigtigste er at diagnosticere den så hurtigt som muligt for at starte behandling og forhindre, at den udvikler sig til skrumpelever.

Som det sidste bør mange patienter kunne leve et normalt liv. I nogle tilfælde kan der dog ikke være et positivt svar på behandlingen, og disse kan endda kræve en levertransplantation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Valera M, J. M., Smok S, G., Poniachik T, J., Oksenberg R, D., Silva P, G., Ferrario B, M., Buckel G, E., & Brahm B, J. (2006). Cirrosis biliar primaria: Experiencia de trece años en dos centros de referencia. Revista Medica de Chile, 134(4), 469–474. https://doi.org/10.4067/s0034-98872006000400010
  • Parés, A. (2008). Natural history of primary biliary cirrhosis. Gastroenterologia y Hepatologia, 31(8), 500–507. https://doi.org/10.1157/13127093
  • Pandit S, Samant H. Primary Biliary Cholangitis (Primary Biliary Cirrhosis) [Updated 2020 Mar 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459209/
  • Características Epidemiológicas y Clínicas de la Cirrosis Hepática en la Unidad de Hígado del HNERM Es-Salud. (n.d.). Retrieved June 25, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1022-51292007000300003&script=sci_arttext&tlng=en
  • Nguyen DL, Juran BD, Lazaridis KN. Primary biliary cirrhosis. Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2010;24(5):647-654. doi:10.1016/j.bpg.2010.07.006

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.