Hvad er brystløft?

Brystløft kan forbedre en kvindes selvværd og selvtillid. Men det er også forbundet med risici, da det er en operation. Vi forklarer her, hvad du bør vide om det.
Hvad er brystløft?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 november, 2022

Brystløft er en teknik, der bliver mere og mere udbredt, ligesom mange andre æstetiske opstramningsmetoder. Det er en operation, der gør det muligt at løfte brystet og få det til at se fastere ud.

Brystet er en del af kroppen, der har en tendens til at forårsage komplekser og utilfredshed, især hos kvinder. Dette skyldes, at det altid er blevet betragtet som et af de største områder for fysisk tiltrækning af det kvindelige køn. Desuden er der en tendens til at idealisere en bestemt type bryster.

Derfor er der mange mennesker, der tyer til operationer som brystløft for at blive mere trygge ved denne kropsdel. Vi vil i denne artikel forklare alt, hvad du har brug for at vide om denne procedure.

Hvad er brystløft?

Som sagt er brystløft en type brystoperation. Formålet er at løfte et slapt bryst ved at placere det i en position, der giver en fornemmelse af ungdom og fasthed. Det er en teknik, der er meget udbredt, fordi en sådan slaphed forekommer fysiologisk med tiden.

Brystet er et væv, der konstant er udsat for tyngdekraften, så det har en tendens til at falde med tiden. Hudens elastiske fibre ældes, hvilket får den til at blive mere og mere udspilet og slap.

Desuden har graviditet og amning også indflydelse på, at brystet bliver mere og mere slapt. Det er dog vigtigt at bemærke, at det ikke er alle kvinder, der får et brystløft, der gør det på grund af alder. Brysterne kan også være i denne stilling naturligt, da hver person har en forskellig og unik anatomisk form.

Brystløft udføres på forskellige måder. Det kan bestå i at løfte brysterne ved kun at arbejde med selve huden. I nogle tilfælde, hvis brystets volumen er lille, kan det kombineres med indlæggelse af et implantat, der øger volumen.

Nogle kvinder får endda foretaget et brystløft i forbindelse med en reducerende mammoplastik. Det, man søger, er at reducere brystets størrelse, samtidig med at man løfter det og gør det glattere.

Kvinde sidder med et brystimplantat

Hvem kan få et brystløft?

For at gennemgå et brystløft er det, som ved enhver anden operation, vigtigt at udelukke eventuelle risici eller underliggende sygdomme. Desuden bør den pågældende person ideelt set være klar over, at mange æstetiske ændringer ikke løser et kompleks, men at det vigtige er at styrke selvværdet.

Hvis en kvinde beslutter sig for at få et brystløft, bør hun under alle omstændigheder først sikre sig, at hun ikke er gravid. Desuden er det kontraindiceret hos rygere, da rygning forværrer kroppens helingsevne. For at udføre teknikken skal kvinden holde op med at ryge mindst fire uger før operationen.

I mange tilfælde udføres denne procedure for at korrigere virkningerne af et betydeligt vægttab. Derfor anbefales det også, at personen har et stabilt body mass index, og at det ligger inden for sunde grænser.

Du er måske interesseret i at læse denne artikel: 5 årsager til smerter i brysterne

Hvordan foregår operationen?

Brystløft er en operation, der kræver generel anæstesi. De fleste patienter behøver dog ikke indlæggelse på hospitalet. Ikke desto mindre kan du blive indlagt på hospitalet i 24 til 48 timer, hvis der er en risiko, eller der har været komplikationer.

Som nævnt i det ovenstående afsnit er der forskellige måder, som specialister udfører operationen på. Generelt varer den mellem to og tre timer. Det første, som specialisten gør, inden patienten får beroligende medicin, er at tegne nogle mærker på overkroppen for at guide de snit, der skal foretages.

Snittene gør det muligt at fjerne huden og flytte brystvorten, så brystet giver en fornemmelse af at være mere hævet. De forsøges at foretages på diskrete steder, f.eks. i selve areolens kontur.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana er det vigtigt, at man ved brystløft med implantatplacering placerer implantatet først. Derefter foretages de nødvendige justeringer af huden for at undgå for stor endelig spænding.

Du vil måske også være interesseret i at læse dette: 6 dårlige vaner, du skal undgå, hvis du ikke vil have hængebryster

Præoperativ og postoperativ pleje

Før der udføres et brystløft, er det nødvendigt at kontrollere patientens sundhedstilstand. Derfor foretages der normalt blodprøver og en undersøgelse af anæstesiologen. På denne måde vurderes de risici, der kan opstå i forbindelse med anæstesi.

Det anbefales at gå til operationen på tom mave (uden at have spist mindst 8 timer før). Desuden bør enhver antikoagulerende medicin også undgås. Da der er tale om en ambulant operation, er det ideelt at have behageligt og løstsiddende, let anvendeligt tøj på, som man kan forlade hospitalet i.

Når operationen er blevet udført, er det vigtigt at følge alle kirurgens retningslinjer. Der vil højst sandsynligt blive ordineret smertestillende medicin for at lindre eventuelle smerter. Ligeledes skal man bruge den bh, som lægen anbefaler.

Ifølge det spanske selskab for æstetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi fjernes stingene mellem 7 og 14 dage efter proceduren, og hævelsen aftager normalt ikke helt før efter 3 til 6 uger. Ud over at passe på ar og suturer er det nødvendigt at undgå øvelser eller bevægelser, der kan skade vævet. Det er ikke tilrådeligt at løbe eller cykle.

Tegning på en kvindes krop før et brystløft

De linjer, der tegnes på brysterne før et brystløft, har til formål at vejlede kirurgen.

Fordele og risici ved brystløft

Fordelene ved brystløft er æstetiske og frem for alt forbundet med selvværdet. Når hængende bryster korrigeres, rapporterer mange mennesker, at de føler sig mere selvsikre og mere komfortable med deres udseende.

Det er dog et kirurgisk indgreb, der ikke er uden risiko. Som ved enhver anden operation er blødning, infektion, helingsproblemer og blå mærker mulige. Selv brystets følsomhed kan blive påvirket.

Den hyppigste risikofaktor er rygning. Rygning er forbundet med dårligere heling, som det forklares i en artikel i Continuing Medical Education. Derfor er det kontraindiceret hos personer, der skal have udført et brystløft.

Brystløft er stadig en operation

Brystløft er en operation, der kan forbedre brystets udseende, hvis det udføres korrekt af en professionel. Det er dog vigtigt nøje at udvælge den kirurg, der skal udføre indgrebet.

Desuden skal det være en personlig beslutning, som ikke påvirkes af andres mening. Det vigtigste i forbindelse med ethvert æstetisk indgreb er at huske på, at man skal acceptere og elske sig selv så meget som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.