Hvad er GGT, og hvad betyder resultaterne?

GGT måler niveauet af enzymet gamma-glutamyltransferase (GGT) i blodet. Vi forklarer, hvad denne blodprøve bruges til.
Hvad er GGT, og hvad betyder resultaterne?
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 13 april, 2023

Formålet med GGT er at diagnosticere leverproblemer. Den består i at måle koncentrationen af enzymet gamma-glutamyltranspeptidase i blodet. Det har en tendens til at ændre sig, når leveren eller galdevejene er i en dårlig tilstand.

Det er dog en uspecifik parameter, da det også er forhøjet ved visse knoglesygdomme eller hos alkoholikere. På trods af sin uspecificitet giver den mulighed for tidlig påvisning af mange sygdomme. Desuden er det en enkel og omkostningseffektiv test. Hvad er det præcist? Her er alle detaljerne.

Hvad består GGT af?

GGT består i at måle niveauet af enzymet gamma-glutamyl-transpeptidase i blodet. Ifølge en artikel på Kids Health produceres dette enzym i forskellige dele af kroppen. Den største syntese sker dog i leveren og galdeblæren.

I blodet og andre organer er niveauerne normalt minimale. Når der observeres en høj koncentration, er det derfor muligt at mistænke en skade eller sygdom. Især det ændrede GGT-niveau indikerer, at enzymet kan slippe ud af leveren til blodet.

Dette giver en advarsel om, at leveren eller galdegangene er beskadiget. Niveauerne er dog svingende. Hos spædbørn er de f.eks. normalt højest lige efter fødslen. Desuden gælder det, at jo højere koncentrationen i blodet er, jo større leverskade har personen.

Hvornår er det nødvendigt at måle GGT?

Gule øjne er indikation på, at man bør måle GGT

Måling af GGT hjælper med at påvise leversygdomme. Den tjener også til at diagnosticere de sygdomme, der påvirker galdeblæren og galdegangene. Den anvendes specifikt, hvis der er mistanke om skader som følge af indtagelse af stoffer, f.eks. alkohol eller visse lægemidler.

Selve testen er indiceret, når der opstår symptomer, der er karakteristiske for disse sygdomme. Som eksempel kan nævnes gulsot, som er en gullig pigmentering af huden og slimhinderne. Gulsot opstår ved ophobning af bilirubin, som leveren ikke kan fjerne.

Andre symptomer, der kan føre til udførelse af denne test, er følgende:

  • Mørk urin.
  • Meget lys afføring.
  • Kvalme og opkastninger.
  • Mavesmerter.

Skader på lever eller galdeveje

GGT-testen kan påvise skader på lever eller galdeveje. Årsagen er, at gamma-glutamyltranspeptidase-niveauet er det første, der stiger, hvis en person har en obstruktion i dette område.

Af denne grund betragtes det som en af de mest følsomme tests i forbindelse med galdevejesygdomme. Den er en del af det såkaldte “leverpanel“, som samler flere tests, der måler de vigtigste leverenzymer (transaminaser).

De mest relevante transaminaser er ud over GGT alaninaminotransferase (ALT) og aspartataminotransferase (AST). Til dette sæt af tests hører også alkalisk fosfatase og bilirubin. Hver af disse har en tendens til at være mere forhøjet ved visse sygdomme.

Men ligesom GGT er de alle uspecifikke parametre. Det mest relevante er, at hvis AST er højt, kan det skyldes et problem med knogler eller galdeveje. Hvis GGT i dette tilfælde er normal, er skaden i knoglesystemet lokaliseret.

GGT og kronisk alkoholmisbrug

Personer, der drikker alkohol regelmæssigt, har en tendens til at have en ændret GGT-test. Enzymet øger deres blodniveauer. De er faktisk højere sammenlignet med personer, der drikker sporadisk, men i større mængder.

Det er derfor en test, der hjælper med at skelne mellem kroniske og akutte alkoholmisbrugere. Den er nyttig, hvis man ønsker at vide, om en patient stadig drikker eller virkelig er stoppet.

Hvad består testen af?

GGT-testen er meget enkel at udføre. Ifølge en artikel fra San Diego Hospital er det ikke nødvendigt med nogen forudgående forberedelse. Det er dog tilrådeligt at faste i mindst 8 timer før.

Lægen kan give specifikke instruktioner til den enkelte patient. Du kan f.eks. blive bedt om at undgå visse stoffer eller alkohol før testen. Teknikere udfører testen ved at udtage en venøs blodprøve. Derfor er det nemmere at tage blodet, hvis du har en kortærmet trøje på.

Det første, der skal gøres, er at rense hudoverfladen med et antiseptisk middel. For at gøre det lettere at finde venen placeres en elastik som et knebelpres rundt om armen. Dette giver venerne mulighed for at fylde sig med blod.

Derefter stikkes en nål ind og tager en prøve fra indersiden af albuen. Den kan også tages fra håndryggen eller endda fra foden. B lodet samles i en flaske til transport til laboratoriet.

Når den nødvendige mængde er indsamlet, fjernes elastikken fra armen. Derefter trykkes på prikstedet med absorberende vat, og nålen trækkes ud. GGT-testen udføres i laboratoriet.

Opnåelse af resultater og risici

Når blodet er indsamlet, tages det med til laboratoriet og behandles i en maskine. Resultaterne er hurtige, inden for et par timer. Men hvis der er ændringer, er det nødvendigt med yderligere prøver.

Generelt er det en enkel, sikker og praktisk procedure. Som med enhver blodprøve kan der opstå visse problemer. Der kan f.eks. opstå et lille hæmatom på prikstedet.

Det er også muligt, at patienterne bliver svimle og besvimer, når de får taget blodprøverne. Ligeledes kan der være smerter i det område, hvor lægerne har sat nålen ind. Det er dog selvbegrænsende og med mindre bivirkninger.

Hvad betyder resultaterne?

Læge med patient

Enzymet gamma-glutamyltranspeptidase har normalt meget lave koncentrationer i blodet. Den er normalt mellem 0 og 30 internationale enheder pr. liter (IU/L). Som sagt kan man få resultatet inden for få timer.

Testen kan ændres, som det fremgår af en artikel fra Lab Test Online – hvis GGT-niveauet er højt eller normalt. Når koncentrationen er forhøjet, peger det på en lever- eller galdevejssygdom.

Desuden gælder det, at jo højere koncentrationen er, jo større er skaden. Det forekommer f.eks. ved sygdomme som hepatitis og skrumpelever. Denne forhøjelse kan dog også være til stede ved andre sygdomme. Nogle af dem er følgende:

  • Metabolisk syndrom.
  • Pancreatitis.
  • Diabetes.
  • Hjertesvigt.
  • Toksisk eller stofmisbrug.

På den anden side udelukker en normal GGT-test næsten med sikkerhed en leversygdom. Det hjælper også at vide, om en person har drukket alkohol. Det største problem er, at du måske skal bruge flere prøver, fordi den er uspecifik.

Du kan endda vælge at gentage testen på et andet tidspunkt, hvis parametrene er grænseværdier. Årsagen er, at forhøjelsen af dette enzym kan være forbigående. For eksempel når man drikker alkohol.

Det skal du huske på om GGT

GGT-testen er en blodprøve til måling af niveauet af enzymet gamma-glutamyltranspeptidase i leveren og galdeblæren. I blodet er dets niveauer fysiologisk set normalt næsten ikke påviselige.

Når koncentrationen stiger, er det derfor et tegn på, at der er skader på disse organer. Det er dog en meget uspecifik test. Det kræver normalt andre supplerende prøver for at finde årsagen og en sikker diagnose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.