Hvad er en subkutan injektion, og hvordan skal den administreres?

En subkutan injektion er en nem måde at give medicin på, og den er ikke særlig dyr. Den er meget nyttig til medicin, der absorberes langsomt, som f.eks. insulin. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan det fungerer.
Hvad er en subkutan injektion, og hvordan skal den administreres?

Sidste ændring: 08 oktober, 2021

En subkutan injektion er en ret almindelig foreteelse i den medicinske verden. Grunden er, at patienten selv kan administrere den, som det er tilfældet med insulin til diabetikere.

En subkutan injektion injiceres i fedtvævet under huden. Med andre ord går den ind i det fedtlag, som vi finder mellem huden og musklen. Dette væv indeholder kun få blodkar, og derfor er det velegnet til små mængder medicin.

Desuden anbefaler specialister, at medicinen skal være langsomt absorberende og kontinuerlig. Selv om det er let at bruge, er det vigtigt at huske visse aspekter ved denne form for administration.

Hvad er en subkutan injektion?

Subkutane injektioner forveksles ofte med intradermiske injektioner. Sidstnævnte henviser til en injektion, hvor nålen kun trænger ind i dermis (det midterste lag af huden).

Ligesom med den subkutane slags er den god til lægemidler, der absorberes langsomt og lokalt. Forskellen mellem dem er dybden og vinklen. Ved den intradermiske type går nålen ind i en vinkel på 10 grader, næsten parallelt med huden.

Subkutane injektioner er derimod de injektioner, hvor nålen trænger ind i det subkutane væv . Vi kan finde dette væv mellem huden og muskellaget. Det er også kendt som fedtvæv.

Specialister bruger dette område til at administrere medicin i små mængder. Faktisk er det normalt i mængder på under 1 milliliter, selv om det kan nå op på op til 2 milliliter. Fordi det er væv med få blodkar, kan kroppen optage medicin herfra på en gradvis måde.

Dette er en af de vigtigste forskelle, når man sammenligner denne type injektion med intravenøse injektioner. Intravenøse injektioner har en hurtigere virkning. Subkutane injektioner er også lettere at administrere og er billigere. En af de vigtigste anvendelser er til lægemidler, som en person ikke kan tage oralt.

Person anvender subkutan injektion

Du er måske også interesseret i: Fire typer indsprøjtninger, du skal kende

Tips før du foretager en subkutan injektion

Før du udfører en subkutan injektion, bør du huske på et par ting. Som en artikel offentliggjort i Nursing forklarer, bør du ikke injicere irriterende medicin. Dette kan medføre, at der opstår bylder eller endog vævsnekrose.

I modsætning til andre injektioner skal du inhalere efter at have sat nålen ind. Dette er en handling, der normalt hjælper med at kontrollere, om nålen i intravenøse injektioner er placeret korrekt. Det kan dog efterlade et blå mærke.

Desuden fraråder specialister, at man masserer det område, hvor man har fået injektionen. Det kan få kroppen til at optage stoffet hurtigere, hvilket ikke er det, vi ønsker her.

Det er bedst at variere det sted, hvor du får injektionen, hvis du har brug for at gøre det flere gange. Det er f.eks. det, der sker med insulin til de personer, der har diabetes. På denne måde kan vi forhindre, at der opstår sår.

Områderne skal være adskilt med et par centimeter. Med insulin anbefaler vi, at du administrerer det i cirkler for at skifte det område, hvor du injicerer dig selv.

Materialer til subkutane injektioner

For at administrere en subkutan injektion skal du bruge forskellige materialer. Det første er sprøjten. Denne kommer i tre dele: Nål, rør og stempel. Nålen er den del, der skal trænge ind i huden, mens røret er den del, hvor du lægger medicinen. Stemplet hjælper med at indføre og trække medicinen ud af sprøjten.

Sprøjter kan variere en smule, men alle har aflæsninger, der hjælper dig med at vide, hvor mange ml du skal bruge.

For at udføre den subkutane injektion skal du bruge en ny nål hver gang. De skal have den rigtige størrelse. Det er bedst at bruge engangshandsker, når du håndterer nålen eller sprøjten, fordi det mindsker risikoen for infektion.

Specialister anbefaler, at du har steriliserede servietter derhjemme, som du kan bruge som overflade til at lægge alle materialerne på. Det er også en god idé at have desinficerende alkohol eller alkoholservietter.

Du er måske også interesseret i: Dette bør du vide om p-sprøjten

Hvor langt skal nålen ind?

En subkutan injektion bør have en vis dybde og en passende vinkel. Du kan lægge den i 90 grader (vinkelret) eller i 45 grader. Du bør gøre det i den første vinkel, når du er i stand til det, og i en 45-graders vinkel for de områder eller personer, der har lidt fedtvæv.

Ifølge en udgivelse i Murcia Salud er det ikke altid nødvendigt at rense huden før injektionen. Man bør kun gøre det i tilfælde, hvor huden er synligt snavset.

Det er også vigtigt at forberede sprøjten inden processen. Du skal anvende den med din dominerende hånd, mellem tommelfinger og pegefinger. Med den anden hånd skal du gribe fat i den del af huden, hvor du skal give injektionen.

Som en Kaiser Permanente-artikel forklarer, skal du skubbe nålen ind med kraft. Når den er helt inde, skal du trykke på stemplet, så lægemidlet trænger ind i din krop. Derefter skal du fjerne nålen i den samme vinkel, som du satte den ind i.

Når dette er gjort, kan du slippe huden med den anden hånd. Du kan bløde lidt fra det sted, hvor du har fået injektionen. I dette tilfælde skal du blot lægge lidt pres på med en vatrondel.

Sprøjter til subkutan injektion

Hvor kan du give en subkutan injektion?

Du kan give en subkutan injektion i forskellige områder af din krop. Et af de mest almindelige områder til dette er maven. Du bør indføre nålen 5 cm fra navlen og undgå at komme for tæt på. Du bør også undgå at lægge pres på hoftebenene eller ribbenene.

Et andet område, hvor du kan give en subkutan injektion, er i benet. Nærmere bestemt er det det ydre område af låret, mellem knæet og hoften.

Den nederste del af ryggen, lige over balderne, er et andet område, du kan bruge. I dette tilfælde skal du sørge for, at injektionen er under din talje og over en imaginær linje, der ligger lige over dine balder. Som det sidste kan du også give den i armen.

Hvis du lærer at gøre det ordentligt, mindsker du risici

Kort sagt er en subkutan injektion en type injektion, som du giver i det fedtvæv, der ligger mellem huden og musklen. Folk bruger den ofte til at give små mængder medicin. Det er også medicin, der kræver en langsom og gradvis absorption.

En af de vigtigste anvendelser er at administrere insulin. For at gøre det korrekt anbefaler vi, at du ofte ændrer det sted, du injicerer dig selv, og at du forbereder materialerne korrekt. Ligeledes er det grundlæggende at følge de bedste sterile og antiseptiske metoder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.