Hvad er tetrakromati, og hvad betyder det?

Tetrakromati er en tilstand, der er mere almindelig, end vi tidligere har troet. Faktisk har næsten 12 % af alle kvinder den. Få mere at vide her!
Hvad er tetrakromati, og hvad betyder det?

Sidste ændring: 30 juni, 2022

Tetrakromati er en tilstand, der gør mange forskere nysgerrige. Det er et udtryk, der henviser til en visuel kvalitet, som er, at mennesker eller dyr med den har et stærkt forøget synsindeks.

Faktisk kan de se op til 100 millioner farver. Tetrakromati findes hos visse dyr, som f.eks. hos nogle fugle, fisk, insekter og padder. Faktisk kan nogle mennesker også have det!

Hvordan opstår farvesynet?

Før vi forklarer, hvad tetrakromati består af, er det vigtigt at have en grundlæggende idé om, hvordan synsprocessen foregår. Nethinden er et lysfølsomt væv bag i øjeæblet.

Den består af forskellige celler, som har stave og tappe. Det er lysfølsomme celler. Keglerne lader os se farver, hvilket er kromatisk syn.

Der findes forskellige typer kegler, alt efter hvordan de reagerer på lys. De fleste mennesker har tre typer. Hver af dem reagerer på lys med forskellig båndbredde. Derefter sendes informationerne gennem synsnerven til hjernebarken.

Derfor har de fleste mennesker et trikromatisk syn. En type kegle registrerer rødt lys, en anden type blåt lys og en tredje type grønt lys. På denne måde kan man se næsten 1 million farver.

Der sker dog noget andet hos nogle typer dyr. F.eks. har nogle fisk faktisk en fjerde type kegle, som lader dem opfatte variationer for hver enkelt farve.

Paraplyer i forskellige farver

Hvad er tetrakromati?

Tetrakromati er en synstilstand, som gør det muligt at opfange omkring hundrede gange flere farver end normalt. Det anslås, at næsten 12 % af alle kvinder i verden har denne egenskab.

Det, der sker, er, at de har en fjerde type kegle. Disse mennesker kaldes tetrakromater. Denne fjerde kegle gør det muligt for dem at opnå et firedimensionelt sensorisk farverum. Det vil sige, at de har et meget større synligt spektrum, da de kan kombinere flere primærfarver.

På den anden side kan resten af menneskene kun lave kombinationer med tre farver – rød, grøn og blå. De kaldes trikromater. Det betyder, at de ikke kan se alle mulige varianter.

Du er måske interesseret i:Find ud af, hvordan øjnene renser sig selv

Hvordan adskiller det sig fra de andre kategorier?

Lige nu kender vi til forskellige typer af syn, der afhænger af keglerne på nethinden. Den første er trikromatisme. Det er faktisk den mest almindelige form for syn hos mennesker.

Synet kan dog også være dikromatisk. Det er den mest almindelige type hos dyr, som f.eks. hunde. De er kun følsomme over for blå og grønne kegler. Som det sidste er der tetrakromatik.

Det er specifikt vanskeligt at skelne, om en person har trikromatik eller tetrakromatik. Nogle gange kan man kun finde ud af det ved hjælp af en biopsi af nethindevævet.

Hvad er årsagen til tetrakromati?

Tilsyneladende findes denne tilstand næsten udelukkende hos kvinder. Det skyldes, at det er en variation af X-kromosomet, hvor det dikromatiske gen befinder sig.

Generne, der er ansvarlige for at udtrykke de røde og grønne kegler, befinder sig på dette kromosom. Derfor er der flere hos kvinder, fordi de har to X-kromosomer, mens mænd kun har 1.

På den måde er der større sandsynlighed for, at de har to forskellige versioner af disse gener. Så de ville altså udtrykke fire typer kegler. Det betyder dog ikke, at der ikke kan være mænd med tetrakromati.

Du er måske interesseret i: 4 tips til valg af de rigtige solbriller

Hvordan kan det identificeres?

Indtil videre findes der ikke en test, der pålideligt diagnosticerer tetrakromati. Online-tests, der forsøger at verificere denne tilstand, er ikke videnskabeligt bevist, at de fungerer.

Det skyldes, at de er lavet på digitale skærme, der er baseret på RBG-teknologier. Med andre ord er de lavet med et system til fremstilling af trikromatiske farver. Forskere forsøger dog at lave præcise værktøjer til at diagnosticere det.

På den anden side er der en måde at diagnosticere tetrakromati på med sikkerhed, men det er komplekst. For at gøre det skal man have en prøve fra nethinden. Disse typer biopsier er meget vanskelige at udføre, da de indebærer mange risici for patientens syn.

Kvinde taler med øjenlæge om briller

Tetrakromati er mere almindeligt, end du tror

Tetrakromati er en synstilstand, som især nogle kvinder har. Den består i, at man har en type kegle mere, som er de nethindeceller, der er ansvarlige for farvesynet. Normalt er der tre forskellige sorter, men disse mennesker har fire.

Som følge heraf kan de se næsten hundrede gange flere farver end normalt. I dag findes der dog ingen etablerede metoder til at diagnosticere tilstanden.

Det kan interessere dig ...
De 3 typer af farveblindhed
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
De 3 typer af farveblindhed

Der findes tre typer af farveblindhed: rRød-grøn, blå-gul og total farveblindhed. Find ud af, hvordan de adskiller sig fra hinanden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hugues, B., et al. “La visión cromática en los animales.” REDVET. Revista Electrónica de Veterinaria 9.11 (2008): 1-6.
  • Coria Cancelo, Guillermo. “La visión del color en los seres humanos.” (2015).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.