Hvad ved du om Xarelto?

Dette lægemiddel kan forårsage alvorlige bivirkninger, hvis det misbruges, så du skal til enhver tid følge en specialists instruktioner.
Hvad ved du om Xarelto?

Sidste ændring: 22 december, 2022

Xarelto er et lægemiddel, der består af et aktivt stof ved navn rivaroxaban. Det er en antikoagulant, der bruges til at behandle eller forebygge blodpropper i ben, lunger og hjerne.

Disse typer af blodpropper kan dannes på grund af forskellige omstændigheder. Efter knæ- eller hofteoperation og under eller efter at have været indlagt et stykke tid, og du f.eks. ikke kan bevæge dig normalt.

Indikationer for Xarelto

En sprængt vene

Indikationer for Xarelto omfatter:

 • Lægemidlet er beregnet til at reducere risikoen for, at en blodprop dannes igen efter at have været i behandling med antikoagulantia i mindst seks måneder. Xarelto er også ordineret til at reducere risikoen for cerebrovaskulære hændelser hos mennesker med hjertelidelser.
 • Folk skal tage det i kombination med aspirin for at reducere risikoen for cerebrovaskulære hændelser.
 • Forebyggelse af slagtilfælde.

Rivaroxaban har dog bemærkelsesværdige bivirkninger. For det første kan det forårsage blødninger. Især hvis du har en af disse lidelser:

 • En arvelig blødningsforstyrrelse.
 • En hjerneblødning.
 • Ukontrolleret forhøjet blodtryk.
 • Blødning eller mavesår.

Vigtig information om Xarelto

Stop ikke behandlingen med dette lægemiddel uden først at diskutere det med din læge. Det skyldes, at det pludselig vil øge risikoen for blodpropper eller slagtilfælde markant.

Tal også med din læge, hvis du oplever tegn på blødning, når du tager Xarelto, såsom følgende:

Mange lægemidler interagerer med Xarelto øger din risiko for blødning. Af denne grund skal din læge være opmærksom på alle behandlinger, du enten gennemgår eller for nylig har gennemgået.

Desuden må du ikke starte behandlingen med Xarelto, hvis du er allergisk over for dets aktive stof, eller hvis du har aktiv eller ukontrolleret blødning, når du skal begynde behandlingen med det.

Hvordan skal jeg tage rivaroxaban?

Illustration af en person med hovedpine

Den maksimale anbefalede dosis er 20 mg pr. dag. Rivaroxaban (Xarelto) absorberes hurtigt og når sit højeste niveau to til fire timer efter indtagelse. Desuden øges effekten af dette lægemiddel, hvis du tager det med et måltid. Absorptionen af det stiger med op til 39% i forhold til den, der opnås ved at tage lægemidlet på tom mave.

Det kan dog være nødvendigt at foretage ændringer i gradvise doser, selvom den anbefalede dosis er en 20 mg tablet om dagen. Som nævnt ovenstående bør du således ikke stoppe behandlingen pludseligt, da det ville øge risikoen for blodpropper eller slagtilfælde.

Hvis du skal opereres, mens du tager denne medicin, skal du informere kirurgen om, at du er i behandling. Dette er for, at de kan træffe passende foranstaltninger.

Hvad er bivirkningerne ved rivaroxaban?

Bivirkningerne rapporteret i undersøgelser med rivaroxaban omfatter:

 • Hyppige bivirkninger: Blødning, anæmi, svimmelhed, hovedpine, takykardi, lavt blodtryk, smerter i ben og arme, feber, træthed og døsighed.
 • Mindre hyppige bivirkninger: Lavt blodpladetal, allergiske reaktioner, mundtørhed, nyresvigt, generel utilpashed, ændringer af forskellige analytiske parametre.
 • Sjældne bivirkninger: Gulsot.

Søg lægehjælp, hvis du oplever symptomer på en allergisk reaktion såsom vejrtrækningsbesvær, hævelse af ansigt, læber, tunge eller hals.

Rådfør dig desuden med din læge, hvis du oplever symptomer på koagulation i rygmarven. For eksempel er rygsmerter, muskelsvaghed i underkroppen eller tab af blærekontrol nogle af de mest almindelige.

Konklusion

Afslutningsvis er Xarelto en oral antikoagulant ordineret til forebyggelse af slagtilfælde og blodpropper. Det bruges især til patienter med nogle typer atrieflimren, som også har en eller flere risikofaktorer.

Dette lægemiddel kan forårsage alvorlige bivirkninger, hvis det misbruges, så du skal til enhver tid følge en specialists instruktioner.

Det kan interessere dig ...
Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Virchows triade: Patologisk blodpropdannelse

Virchows triade er et medicinsk begreb, som samler tre faktorer, der påvirker dannelsen af blodpopper og tromboser. Læs om det her. • HAS. (2012). Xarelto. Has.

 • Perzborn, E., Roehrig, S., Straub, A., Kubitza, D., & Misselwitz, F. (2011). The discovery and development of rivaroxaban, an oral, direct factor Xa inhibitor. Nature Reviews Drug Discovery. https://doi.org/10.1038/nrd3185

 • Kirchhof, P., Radaideh, G., Kim, Y. H., Lanas, F., Haas, S., Amarenco, P., … Camm, A. J. (2018). Global Prospective Safety Analysis of Rivaroxaban. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2018.04.058


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.