Ikke-invasive måder til at beskytte øjnene mod blåt lys på

Blåt lys er kendt for at forårsage øjenrelaterede problemer. Heldigvis er der nogle naturlige måder til at beskytte øjnene mod blåt lys.
Ikke-invasive måder til at beskytte øjnene mod blåt lys på

Sidste ændring: 08 juli, 2024

Det er vigtigt at beskytte øjnene mod blåt lys. Den teknologiske udvikling har ændret vores livsstil og gjort gadgets til en integreret del af vores daglige rutiner. Lige fra den måde, vi underholder os selv på, kommunikerer med andre og arbejder på, er gadgets vævet ind i de fleste af vores almindelige oplevelser. Alene i USA bruger den gennemsnitlige voksne over seks timer på en skærm hver dag.

Men sammen med disse fremskridt har der været en betydelig stigning i mængden af eksponering for blåt lys. Blåt lys udsendes af elektroniske gadgets og skærme som smartphones, tv, tablets og lignende.

Med tiden har blåt lys vist sig at forårsage øjenrelaterede problemer. Det omfatter træthed i øjnene, tørre øjne, sløret syn, hovedpine samt nakke- og rygsmerter. Ifølge en undersøgelse rapporterede omkring 65% af voksne selv, at de havde symptomer på digital øjenudmattelse.

Når det er sagt, er det svært at undgå at bruge digitale apparater, fordi de er en fast del af vores hverdag, og at undgå blåt lys helt og holdent. I stedet er det meget mere praktisk at følge sikkerhedstips mod blåt lys. Derfor er der nedensående nogle enkle og ikke-invasive måder at beskytte øjnene mod blåt lys på.

Ikke-invasive måder til at beskytte øjnene mod blåt lys

Kvinde ved computer gnider øjnene
Ved at indstille skærmens lysstyrke til et passende niveau kan du reducere belastningen af øjnene

Vi tror, at du også vil kunne lide at læse denne artikel: Hvad er konjunktival kemose, og hvordan påvirker det øjnene?

Juster dine skærmindstillinger

For at modvirke virkningerne af blåt lys er justerbare skærmindstillinger en løsning. En af de væsentlige funktioner, der kan ændres, er lysstyrken. Ved at indstille skærmens lysstyrke til et passende niveau, kan vi reducere belastningen af øjnene.

Som en generel retningslinje bør skærmens lysstyrke matche de omgivende lysforhold. Hvis man f.eks. dæmper skærmen i omgivelser med svagt lys, undgår man for stor kontrast og aflaster øjnene.

En anden vigtig skærmindstilling at overveje er farvetemperaturen, som refererer til de viste farvers varme eller kulde. Justering af farvetemperaturen kan spille en vigtig rolle i at reducere eksponeringen for blåt lys. Hvis skærmen skifter til en varmere farvetemperatur, mindskes andelen af blåt lys, der udsendes, hvilket fører til en mere øjenvenlig skærm.

Tag pauser fra skærmen

En af de mest berygtede effekter af blåt lys er, hvordan det forstyrrer døgnrytmen, som i bund og grund er en persons søvnmønster. Derudover kan overeksponering for blåt lys forårsage øjenirritation, tørhed og endda hævelser. Det er derfor vigtigt at tage regelmæssige pauser fra skærmen for at forhindre, at disse symptomer bliver kroniske og påvirker dit generelle velbefindende.

En af de mest tilrådelige måder at gøre det på er at følge 20-20-20-reglen: Hvert 20. minut skal du tage en pause på 20 sekunder og fokusere på noget, der er mindst seks meter (20 fod) væk. Det hjælper med at slappe af i øjenmusklerne og reducerer anstrengelse af øjnene.

Derudover kan længere pauser fra skærmtid i løbet af dagen, f.eks. i frokostpausen eller efter arbejde, i høj grad hjælpe med at minimere eksponeringen for blåt lys.

Kunne du lide denne artikel? Du kan måske også lide den: De mentale sundhedsfordele ved at se film

Invester i blålysbriller for at beskytte øjnene mod blåt lys

For at forhindre skader fra blåt lys er nogle briller blevet designet specifikt til at blokere eller filtrere blåt lys. Disse blålysbriller er udstyret med specialiserede linser, der absorberer og reflekterer en betydelig del af det blå lys og beskytter øjnene mod potentiel skade.

OPSM har f.eks. udviklet Crizal Prevencia, en avanceret selektiv filterteknologi til blålysbriller. Den blokerer smart blåviolet lys, mens den stadig tillader andet synligt lys at passere gennem linsen. Denne type linser giver også andre fordele, såsom UV-beskyttelse, antirefleks og modstand mod ridser.

En af de vigtigste fordele ved disse blålysbriller er deres alsidighed og brugervenlighed. De kan ordineres af en optometrist og fås i håndkøb uden recept. Dem, der allerede har brug for briller på recept, kan også vælge linser med indbyggede blålysfiltrerende egenskaber, hvilket eliminerer behovet for separate briller.

Brug øjendråber

Kvinde anvender øjendråber for at beskytte øjnene mod blåt lys
En af de direkte fordele ved at bruge øjendråber til at beskytte vores øjne mod blåt lys er den potentielle lindring af symptomer på digital øjenbelastning, herunder tørhed, sløret syn og hovedpine

Ved at skabe en beskyttende barriere på øjets overflade hjælper øjendråber med at blokere indtrængningen af blåt lys i det sarte okulære væv. En vigtig komponent i disse øjendråber er en naturlig antioxidant kaldet lutein.

Lutein er et pigment, der findes i makula, den del af øjet, der er ansvarlig for det centrale syn. Det fungerer som et naturligt filter for blåt lys. Det hjælper med at neutralisere frie radikaler, hvilket reducerer oxidativt stress på øjnene.

En af de direkte fordele ved at bruge øjendråber til at beskytte vores øjne mod blåt lys er den potentielle lindring af symptomer på digital øjenbelastning, herunder tørhed, sløret syn og hovedpine. Medicinalvirksomheder som Rohto har udviklet Digi Øjendråber, som er specielt udviklet til at beskytte øjnene mod blåt lys.

Ved at anvende øjendråber som disse regelmæssigt, kan forsvaret mod blåt lys styrkes. Det minimerer den potentielle skade forårsaget af langvarig eksponering.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.