Infusionspumpe: Anvendelse og patientpleje

09 oktober, 2019
En infusionspumpe er et system, der tilfører medicin direkte ind i patientens blodstrøm. 

En infusionspumpe er et system, som læger bruger til at administrere medicin ind i en patients blodstrøm. Vi ser nærmere på dette system i denne artikel.

Forskellige typer infusionspumper

Der er to primære typer infusionspumper:

En epidural infusionspumpe er et system til at administrere medicin intratekalt. Det betyder, at medicinen når cerebrospinalvæsken, der omgiver rygmarven. Det kræver dyre materialer, hvilket er grunden til, at læger som regel bruger det til terminale patienter, eller dem, som oplever stærke smerter.

En intravenøs infusionspumpe tilfører medicin direkte ind i patientens blodstrøm. Det er essentielt det samme som et drop, men den har meget interessante funktioner, der adskiller den. Den kan for eksempel tilføre små doser på sikker vis. En anden fordel er, at den er nem at programmere, hvilket betyder, at patienten modtager tilførelsen på det rette tidspunkt.

Den anden type infusionspumpe er uden tvivl den mest anvendte. I resten af artiklen henviser vi kun til denne type pumpe.

Takket være infusionspumper kan læger nemt administrere en række kemiske forbindelser.

Læs også: Ny medicin til at lindre bivirkningerne ved kemoterapi?

Hvordan fungerer en infusionspumpe?

Læger tyr til denne enhed til at administrere anbefalede forbindelser i visse kliniske tilfælde. De programmerer maskinen til at generere tryk på patientens drop. Således er den i stand til at overføre det kemiske stof ind i patientens blodstrøm. 

Læge gør infusionspumpen klar til patienten

Der er essentielt to typer af administreret medicin. Enteral tilførelse kan bruges (oral rute). Men læger kan også vælge parenteral tilførelse (ved brug af drop). Pumperne kan tilføre medicin kontinuerligt eller med mellemrum.

På denne måde sparer sygeplejerskerne tid og energi med at kontrollere overførelsen af disse væsker. Tilbage i tiden skulle de overvåge patientens position, kateter, medicintid mv.

Takket være en infusionspumpe kan man opnå en mere nøjagtig dosis, og patienten kan bevæge sig rundt (inden for anbefalede grænser). Pumperne reducerer også mulige risici eller komplikationer.

Der er forskellige former for ambulante infusionspumper. De adskiller sig afhængigt af deres kapacitet, og den type programmering, de behøver.

Patientpleje med infusionspumpe

Lægen vil forklare patienten, hvordan man bruger infusionspumpen. De vil også give gode råd, som skal overholdes under behandlingen med dette apparat.

Læge rådgiver sin patient

Disse maskiner er typisk nemme at programmere. Men ikke desto mindre skal patienten konsultere sin læge, hvis der opstår spørgsmål. Sommetider bruger sygeplejerske programmering, der er beskyttet med et kodeord. Derved kan patienter ikke ændre på tilførelses-raten, hvis de bliver disorienterede eller forvirrede.

Gå ikke glip af: FDA godkender en ny medicin til forebyggelse af migræne

Batterierne skal desuden justeres for at sikre, at maskinen aldrig er slået fra. I nogle kliniske tilfælde er lægen muligvis nødt til at indtaste den indledende dosis (såsom dem, der kræver en sprøjte-infusionspumpe).

Afslutningsvis skal lægen rådgive patienten vedrørende den livsstil, de skal følge under proceduren. De vil blandt andet snakke om personlig hygiejne, kost og fysisk aktivitet.

  • Santos Ramos, B.; Guerrero Aznar, M.D. (1994). «13. Bombas de infusión». Administración de medicamentos: teoría y práctica. Ediciones Díaz de Santos.