Karaktertræk for nøddeknækkersyndrom

Oprindelsen til renal nøddeknækkersyndrom er uklar. Det forårsager dog symptomer, som man bør være bekendt med.
Karaktertræk for nøddeknækkersyndrom

Sidste ændring: 14 september, 2021

Renal nøddeknækkersyndrom er en sjælden sygdom. Det sker, når den venstre nyrevene sammenpresses af andre strukturer som en valnød inde i en nøddeknækker (deraf navnet).

Sammenpresningen af denne vene inducerer indsnævring af nyrevenen. Af denne grund stiger dets tryk betydeligt. Det hele fører til forekomsten af små unormale kanaler ved navn fistler med efterfølgende nyreblødning. Dette syndrom, også kendt som nøddeknækkersyndrom, blev første gang beskrevet i 1950.

Forstyrrelserne forårsaget af dette syndrom opstår, når den venstre nyrevene, der er ansvarlig for at transportere renset blod gennem venstre nyre, komprimeres. Tilstanden kan forekomme hos børn, teenagere og voksne. Desuden kan det være mildt eller alvorligt afhængigt af dets intensitet, og der er en behandling til alle tilfælde.

Symptomatologi af nøddeknækkersyndrom

Nogle mennesker er asymptomatiske, men andre oplever tegn på denne tilstand. Der er også en gruppe patienter, der viser alvorlige og vedvarende symptomer i kønsorganerne.

Et af de mest almindelige symptomer er hæmaturi, som er tilstedeværelsen af blod i urinen. Den har enten en rødlig farve eller indeholder et par dråber blod. Andre tegn kan være forekomsten af åreknuder i benene, bækkenbelastning eller smerter i lænden kun på den ene side.

For kvinder kan der være reduceret eller uregelmæssig menstruationscyklus. Både mænd og kvinder kan opleve smerter under sex – dyspareuni. Et andet symptom er tab af protein ved vandladning, videnskabeligt kaldes det ortostatisk proteinuri.

Denne sygdom er ret godartet, men nogle af dens symptomer kan føre til anæmi, som i tilfælde hvor der er tab af blod gennem urinen.

Blod i urinen ses i urinprøve

Typer af nøddeknækkersyndrom

Der er tre typer:

 • Den mest almindelige er den forreste type, og den forekommer, når aorta eller abdominale og mesenteriske arterier komprimerer venstre nyrevene.
 • Den bagerste type er, når en arterie, normalt i maven, og ryghvirvlerne fanger venstre nyrevene.
 • Den tredje type er den kombinerede type, som også er den mest sjældne, og den opstår, når de to forreste arterier klemmer den venstre nyrevene, mens aorta og rygsøjlen komprimerer den bagerste del.

Sygdommens oprindelse

Oprindelsen til renal nøddeknækkersyndrom er uklar. Det videnskabelige samfund har imidlertid allerede udelukket genetiske eller arvelige årsager. Der er dog tegn på, at det forekommer ofte blandt personer fra Østen.

Men fagfolk fra urologtjenesten på Hospital General Universitario Gregorio Marañón, fra Universidad Complutense de Madrid, sagde, at sygdommen kunne stamme fra embryoet. Desuden kan det skyldes en anomali i adskillelsen mellem aorta og den overordnede mesenteriske arterie.

For spædbørn med renal nøddeknækkersyndrom kan det skyldes pludselige ændringer i deres krop – dette er typisk for vækst. I disse tilfælde sker ændringerne ikke forholdsmæssigt, men forårsager anomalien.

En illustration af nyrerne

Hvad forårsager denne tilstand hos voksne?

Hos voksne kan denne forstyrrelse skyldes forskellige årsager. Nogle af dem kan være:

 • Tumorer i bugspytkirtlen.
 • Hævelse af lymfeknuderne foran bunden af rygsøjlen.
 • Tumorer bag maven eller tarmene.
 • Abdominal aortaaneurisme.
 • Duplikation af venstre nyrevene eller unormalt fald af nyren i bækkenet, når en person rejser sig.

Der er tilstande forbundet med syndromet, såsom hyperlordose – et tydeligt fremspring af rygsøjlekurven indad – og lavt kropsmasseindeks. Derudover ser der ud til at være et direkte forhold mellem en persons lave vægt og forekomsten af renal nøddeknækkersyndrom. Det skyldes, at tilstedeværelsen af fedt i området giver mere plads mellem venen og nyren.

Nøddeknækkersyndrom indenfor nefrologi

En nefrolog er en specialist, der beskæftiger sig med behandling og opfølgning af renal nøddeknækkersyndrom. I deres fravær er urologer også kvalificerede til at håndtere det. Tøv ikke med at konsultere en af disse fagfolk for at fjerne enhver tvivl, du måtte have, hvis du bemærker ændringer i din urin.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man rense og pleje nyrer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man rense og pleje nyrer

Læs her for at lære om nogle tips til, hvordan man kan rense og pleje nyrer. Det er nogle af de vigtigste organer i vores krop!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Santos Arrontes, D., Salgado Salinas, R., Chiva Robles, V., Gómez de Vicente, J. M., Fernández González, I., Costa Subias, J., … & Berenguer Sánchez, A. (2003). Síndrome del cascanueces: A propósito de un caso y revisión de la literatura. Actas Urológicas Españolas, 27(9), 726-731.
 • Pérez, José Alberto Hermida. “Síndrome de cascanueces.” Medicina General y de Familia 5.1 (2016): 21-24.
 • Morejón Palacios, Edgar Luís, et al. “Síndrome renal del cascanueces.” Revista Cubana de Medicina Militar 47.4 (2018): 0-0.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.