Karantæne under corona-krisen: Derfor er det nødvendigt

21. maj 2020
Karantæne under coronavirus-krisen er en yderst effektiv metode til at stoppe spredningen af coronavirus. Enhver, der tror, de er blevet udsat for smitte, skal gå i selvkarantæne - det gælder også, selvom de ikke udviser symptomer, og selvom de er ved godt helbred.

Indtil videre er karantæne under corona-krisen den mest effektive metode til at kontrollere spredningen af virussen. Der findes på nuværende tidspunkt ingen specifik medicin til at behandle sygdommen, og der er ingen vacciner mod den. Af disse og andre årsager er karantæne og selv-isolering den bedste måde at forhindre, at flere og flere personer bliver smittet.

Det, der på nuværende tidspunkt gør coronavirus (også kaldet COVID-19) farlig, er, at det er en virus, som eksperter ikke ved meget om. Den er ny, og derfor ved de ikke, hvordan den vil opføre sig og udvikle sig. Der er faktisk ikke engang nok data om, hvordan den spreder sig. Således er karantæne den mest ideelle forebyggende metode.

Det, som eksperter hurtigt opdagede, var, at COVID-19 er yderst smitsom, hvilket er grunden til, at det spreder sig så hurtigt, som var tilfældet i Kina, Sydkorea og Italien. Dødeligheden er endnu ikke helt fastlagt. Den er mellem 2-4% i Kina, mens resten af verden viser andre tal.

Læs også: Er det coronavirus, influenza eller allergi?

Isolation

Isolation er ikke helt det samme som karantæne. Isolation er en obligatorisk foranstaltning, der gælder, når en person er blevet diagnosticeret med coronavirus. Når det sker, skal personen straks undgå enhver form for kontakt med andre mennesker.

En person, der er smittet med coronavirus, vil opleve symptomerne inden for 2-12 dage, og i løbet af denne tid skal personen være helt isoleret fra dem omkring sig. Hvis den smittede person bor sammen med andre, bør de opholde sig et andet sted, indtil personen er rask igen.

Hvis dette ikke er muligt, rådes det til, at personerne isolerer den syge person i et lokale, hvor de ikke har kontakt til personen. Den smittede skal have sit eget badeværelse, hvis det er muligt, og man skal helt undgå at bruge de samme tallerkener, bestik, sengetøj mv.

Personerne omkring den smittede skal bruge mundbind og handsker. I alvorlige tilfælde skal patienten overføres til et hospital – dette må under ingen omstændigheder ske via offentlig transport.

Håndsprit og mundbind er forebyggende foranstaltninger

Karantæne under corona-krisen

Karantæne er en foranstaltning, der gælder personer, som ikke har sygdommen, men som har været i kontakt med en person, der har sygdommen, eller som måske har sygdommen. Det gælder også alle dem, som vender hjem fra udlandet.

Man behøver ikke nødvendigvis at have symptomer for at gå i karantæne. Hvis mon blot har en lille mistanke om, at man har været i kontakt med en syg person, vil det være nok til at gå i karantæne. Det skyldes, at virussen har forskellige inkubationstider, og den fører ikke altid til synlige symptomer.

Det er meget farligt, hvis man ikke tager dette alvorligt. Den største risiko er dem, som har været udsat for COVID-19, og som beslutter sig for ikke at rette sig efter foranstaltningerne, fordi de føler, at de har det fint. De kan alligevel have virussen og smitte andre, som er yderst sårbare, således er deres liv sættes i fare. 

Kvinde med mundbind er ved at stige ombord på et fly

Vi anbefaler: Stammer af coronavirus: Studie viser 2 forskellige stammer

Sådan går man i karantæne under corona-krisen

Hvad angår coronavirus, så anbefales det, at man går i karantæne i to uger. I langt de fleste tilfælde vil symptomerne manifestere sig i løbet af denne periode, hvis man er blevet smittet.

Sommetider kan de første symptomer manifestere sig inden for et par timer. Sommetider er det efter de to uger, men disse tilfælde udgør et mindretal. 14 dage er således en periode, der sikrer en minimal risiko for infektion.

Husk på, at det kan føre til smitte, hvis du har været mindre end to meter væk fra en person med coronavirus.

I skrivende stund er mere end 338.000 personer blevet smittet med COVID-19 i hele verden. Der har indtil videre været mere end 14.000 dødsfald.

  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.