11 trin til at komme af med din oppustede mave

Træning forbedrer ikke kun vores fysiske udseende, men stimulerer også tarmsystemet så vi undgår forstoppelse. Vi bekæmper også væskeophobning og taber os.
11 trin til at komme af med din oppustede mave

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ligegyldigt hvad din kropsvægt eller buksestørrelse er, kan du få problemer med at bukserne ikke kan lukkes om morgenen. Oppustethed får nemlig maven til at spile sig ud så man ser fed og tung ud, selvom man ikke er det. Dette problem kan være resultatet af ophobning af gas, overspisning eller et tegn på en bestemt sygdom. Uanset årsagen, så ønsker de fleste af os at sørge for at forebygge dette så det ikke sker. Og hvis det så sker, vil vi gerne fjerne det så hurtigt som muligt og føle os lettere. Lær her, hvordan du kan komme af med din oppustede mave.

Reducer dit saltindtag for at slippe af med den oppustede mave

Overdrevet saltindtag er en kæmpe årsag til væskeretention, hvilket udover at få os til at føle os tungere, ofte også forårsager inflammation primært i vores mave. Uanset om det anvendes som et krydderi fundet i forarbejdede fødevarer, dressinger, eller enhver anden type mad, så er salt en fjende for helbredet og kroppen.

Drik mere vand

Kvinde drikker vand

En betydelig mængde vand hver dag er essentiel til at holde os godt hydreret, og også hjælpe os med at forebygge væskeretention. Eksperter anbefaler at drikke mindst 2 liter vand dagligt, da dette også vil hjælpe med at forebygge forstoppelse, hvilket er en anden årsag til oppustet mave.

Spis langsomt

Det er yderst vigtigt at sørge for at spise langsomt og tygge maden igennem. Denne gode vane vil give bedre fordøjelse. Derudover, så vil de som tygger deres mad igennem føle sig mere tilfredse, og dette holder dem fra at spise hele tiden.

Læs også: 9 tips til at sætte skub i langsomt stofskifte

Undgå sodavand

sodavand

Drikke med kulsyre giver mere gas i vores krop, hvilket forårsager oppustethed og problemer såsom mavepine.

Spis mere frugt og grønt

Frugter og grøntsager er det sundeste mad vi kan tage med i vores kost, eftersom de er sprængfyldt med vitaminer, mineraler og antioxidanter som er essentielle for at vores krop fungerer ordentligt. Denne type mad forbedrer fordøjelse, forebygger væskeretention, hjælper med at forbrænde fedt og hjælper med den frustrerende oppustethed. De mest anbefalede er gulerødder, appelsiner, meloner og ferskener.

Reducer indtagelsen af mad der forårsager gas

Visse typer mad, selvom de er ekstremt sunde, kan give irriterende problemer såsom luft i maven, oppustning, og mavepine. Blandt disse madvarer er stuvede bønner, ærter, linser, blomkål, broccoli, bønnespirer, kål, løg og peberfrugter. Det anbefales dog ikke at undgå at spise disse helt da de er fantastisk sunde for dit helbred, men du kan måske overveje at lade være med at sise dem op til fx en vigtig begivenhed hvor du ikke har lyst til at gå rundt og ligne en anden ballon.

Undgå friturestegt mad

pomfritter

Friturestegt mad fordøjes langsomt og giver den irriterende oppustethed i maveregionen. Det høje indhold af fedt og sodium kan få dig til at tage vægt på hurtigt, og også give væskeretention.

Spis små portioner for at slippe af med din oppustede mave

For at sikre og bekæmpe luft i maven, anbefales det at spise små portioner opdelt til flere måltider dagligt, da reducerede portioner er lettere at fordøje og ikke vil forårsage oppustning i maven.

Indtag et moderat antal fibre

toiler

Fiber er en af de mest anbefalede madtyper til at forøge god fordøjelse og undgå problemer såsom forstoppelse. Eksperter anbefaler at spise madvarer med masser af fibre for at reducere oppustethed, tabe sig, og føle sig tilfreds. Det skal dog nævnes at du ikke bør indtage overdrevne mængder fiber da dette kan generere en udspiling af maven.

Udøv fysisk aktivitet

Motion er den bedste måde at arbejde på vores mave og generelt også forbedre helbredet på hele vores krop. Fysisk aktivitet forbedrer fordøjelsessystemet, reducerer forstoppelse, bekæmper væskeretention, hjælper os med at tabe os og giver os generelt en følelse af velvære hvilket forbedrer vores livskvalitet. For at opnå en fladere made, kan vi styrketræne maven.

Juice som kan hjælpe med at reducere oppustethed

juice

Nogle naturlige juicer kan også hjælpe os med at reducere oppustethed hurtigt for at opnå en fladere, strammere, og mere tiltalende figur.

Læs også: 5 protein shakes og smoothies til din træning

Grøn smoothie

Denne lækre grønne smoothie hjælper med at forbedre fordøjelsen, og hjælper med at eliminere kroppens affald så man kan opnå en fladere mave.

Ingredienser

 • 1 avocado
 • En håndfuld spinat
 • 1 moden banan
 • 1 kop æblejuice
 • Honning

Blend alle ingredienserne i et par minutter og drik på tom mave.

Mix alle ingredienserne i en blender i et par minutter indtil du har opnået en cremet konsistens.

Papaya juice og havregrød for at behandle din oppustede mave

Denne lækre juice kombinerer fordelene ved papaya med hørfrø og havregryn. Dets egenskaber hjælper med at forbedre fordøjelsen og forebygger irriterende oppustelse.

Ingredienser

 • 1 kop papaya i tern
 • En spiseske hørfrø
 • 2 kopper vand
 • 2 spiseskefulde rå havregryn

Blend alle ingredienserne i et par minutter og drik på tom mave for at slippe af med din oppustede mave.

Det kan interessere dig ...
Hvor lang tid bør du træne dagligt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvor lang tid bør du træne dagligt?

Der er rigtig mange fordele ved at træne dagligt. I denne artikel kan du læse om hvad du skal være opmærksom på, inden du begynder den sunde vane. • Grillo A, Salvi L, Coruzzi P, Salvi P, Parati G. Sodium Intake and Hypertension. Nutrients. 2019 Aug 21;11(9):1970.
 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296.
 • Narain A, Kwok CS, Mamas MA. Soft drinks and sweetened beverages and the risk of cardiovascular disease and mortality: a systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2016 Oct;70(10):791-805.
 • Miquel-Kergoat S, Azais-Braesco V, Burton-Freeman B, Hetherington MM. Effects of chewing on appetite, food intake and gut hormones: A systematic review and meta-analysis. Physiol Behav. 2015 Nov 1;151:88-96.
 • Chen L, Pu Y, Xu Y, He X et al. Anti-diabetic and anti-obesity: Efficacy evaluation and exploitation of polyphenols in fruits and vegetables. Food Res Int. 2022 Jul;157:111202.
 • Mohammadbeigi A, Asgarian A, Moshir E, Heidari H et al. Fast food consumption and overweight/obesity prevalence in students and its association with general and abdominal obesity. J Prev Med Hyg. 2018 Sep 28;59(3):E236-E240.
 • Slavin JL. Dietary fiber and body weight. Nutrition. 2005 Mar;21(3):411-8.
 • Flack KD, Hays HM, Moreland J, Long DE. Exercise for Weight Loss: Further Evaluating Energy Compensation with Exercise. Med Sci Sports Exerc. 2020 Nov;52(11):2466-2475.