Kort penisbånd: Symptomer, pleje og behandling

Et kort penisbånd begrænser sexlivet og kan forårsage ubehag og endda føre til kønsinfektioner. Der er flere behandlingsmuligheder, afhængigt af sværhedsgraden.
Kort penisbånd: Symptomer, pleje og behandling
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 december, 2023

Et kort penisbånd er kendt som frenelum breve. Det er en anatomisk ændring, der rammer drenge ved fødslen eller udvikler sig senere. I modsætning til phimosis retter denne anomali sig ikke altid af sig selv med tiden.

Frenulum er en hudfold, der forbinder forhuden med glans. Den er V-formet, og når den er meget kort, skaber den en stærk spænding, når den trækkes tilbage eller under en erektion. Et kort frenulum eller penisbånd kan forårsage stærke smerter og blødning under samleje.

Der findes flere behandlingsalternativer for denne tilstand. Der kan anvendes medicin eller øvelser. Hvis dette ikke virker, kan det korte penisbånd korrigeres ved operation.

Et kort penisbånd er en tilstand, der normalt kræver operation

I de fleste tilfælde er det korte penisbånd let at identificere. Denne fold forbinder undersiden af glanspenisens underside med forhudens inderste overflade. Hvis forhuden – den hud, der dækker glans – trækkes tilbage, og en mand føler et tryk, er problemet næsten helt sikkert til stede.

Også når en mand har erektion og bemærker, at undersiden af penis “trækker” glans nedad, er det meget sandsynligt, at denne tilstand er til stede. Nogle bemærker det kun, fordi de føler smerte under samleje. Det anslås, at op til 50 % af denne type smerter skyldes et kort penisbånd.

Penisbåndets funktion er at bringe den tilbagetrukne forhud tilbage til sin normale position, når penis er i en slap tilstand. På den anden side er det også en erogen zone, der er meget følsom. Desuden letter det den seksuelle akt, da det gør det muligt at forskyde forhuden.

Årsagerne til det korte penisbånd er følgende:

  • Genetiske eller medfødte årsager: Det betyder, at den er til stede fra fødslen og har at gøre med generne.
  • Infektioner i kønsområdet: Disse forårsager betændelse og får området til at blive tykkere. Dette er kendt som fibrose og fører til en forkortelse af frenulumvævet.
  • Phimosis.
  • Brud på frenulum: Hvis dette sker og ikke heler ordentligt, fører det til en afkortning af dette hudområde, hvilket resulterer i et kort penisbånd.

Risici

Et kort penisbånd som sådan betragtes ikke som en sygdom, men som en anomali. Problemet er, at det forårsager ubehag og smerte under samleje. Ligeledes giver det ikke mulighed for grundig intimhygiejne, hvilket fremmer infektioner.

Dette anatomiske problem øger risikoen for, at penisbåndet rives over. Hvis dette sker, er der smerter og blødning, selv om det ikke betragtes som en medicinsk nødsituation. Pointen er, at det kan føre til komplikationer, som vil kræve professionel behandling.

Nogle gange er smerten så intens under samleje, at manden er tvunget til at afholde sig fra samleje og endda onani. Dette kan have betydelige psykosociale virkninger på en person.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Behandling, pleje og råd til phimosis

Symptomerne på kort penisbånd

I de fleste tilfælde skyldes et kort penisbånde genetiske årsager. Det er til stede ved fødslen og bliver derefter tydeligere med udviklingen. Det opdages oftest i puberteten, og det vigtigste symptom er en smerte, der opstår, når man forsøger at trække forhuden tilbage.

Denne smerte bliver tydelig, når der er erektion eller under onani og samleje. Mange gange får den tvungne spænding dette område af huden til at revne, hvilket resulterer i kløe og irritation af forhuden.

Den læge, der er ansvarlig for at diagnosticere og behandle et kort penisbånd, er typisk en specialist i urologi. Han eller hun vil være i stand til at opdage denne anomali ved en fysisk undersøgelse. Afhængigt af tilfældet vil han eller hun angive den mest hensigtsmæssige behandling.

Behandling

Der er ingen måde at forebygge et kort penisbånd på. Derfor kan denne tilstand kun løses med behandling. I mildere tilfælde anvendes normalt konservativ behandling – dvs. uden kirurgi.

Denne behandling består af blid strækning af frenulum, gentagne gange flere gange om dagen. Formålet er at øge vævets elasticitet og samtidig reducere dets tykkelse. Det er indiceret at udføre øvelserne i fire til seks uger.

Det er muligt, at den tidligere behandling suppleres med brug af kortikosteroidcremer. Hvis der ikke opnås resultater efter den angivne tid, foretages der normalt en operation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Testikelkræft: Sygdommen, som Borussia Dortmunds Sebastien Haller har

Kirurgi for at behandle et kort penisbånd

Der er flere typer af procedurer, der kan udføres for at korrigere et kort penisbånd. Den mest almindelige er en operation kaldet “frenuloplastik”. Dette tager ca. 30 minutter og kan udføres på urologens kontor under lokalbedøvelse.

Ved denne type operation laves et tværsnit af frenulum med strakt penis. Dette gør det muligt at fjerne spændingerne. Det udføres med en kold eller elektrisk skalpel. Til sidst laves en sutur, og området pakkes ind i gaze, der ofte er imprægneret med antibiotiske stoffer.

En anden kirurgisk mulighed er frenulektomi, som består i at fjerne frenulum helt. Dette fjerner spændingen og løser problemet. Omskæring, et indgreb, hvor den forhud, der dækker glans, fjernes, kan også udføres. Dette inkluderer frenulum og løser også abnormiteten.

Pleje

Mand er ved læge på grund af kort penisbånd

Et kort penisbånd giver ofte smerter under onani og samleje.

Orale smertestillende og antiinflammatoriske lægemidler ordineres almindeligvis efter operationen for at behandle smerter. Antibiotika bliver normalt ikke ordineret. Det anbefales, at patienten holder sit bækken hævet, mens han bruger en forbinding eller stramt undertøj.

Hvis der opstår en lille blødning, er det indiceret at bruge pegefinger og tommelfinger til at klemme om området i et par minutter. Der bør anvendes en ren gaze til dette formål. Det er også vigtigt at foretage daglig rengøring med vand og neutral sæbe. Det anbefales normalt at lave en kur hver dag med povidon-jod.

Patienten bør undgå samleje eller onani i den første måned efter operationen. Hvis der er kraftige smerter, kraftig blødning eller tegn på infektion, bør en læge konsulteres hurtigst muligt.

Hvis du har mistanke om, at du har et kort penisbånd, skal du kontakte din læge

Mange mænd er betænkelige ved operation som et middel til at korrigere et kort penisbånd. Det er dog en glimrende mulighed. Det er ikke et kompliceret indgreb og løser problemet for altid.

Det er vigtigt, at diagnosen kort penisbånd stilles af en læge. Meget ofte forveksles denne ændring med phimosis, som er en anden tilstand. Nogle gange eksisterer begge problemer dog samtidig. Under alle omstændigheder er det bedste at gå til en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Faure, A., Bouali, O., Boissier, R., Panait, N., & Mouriquand, P. (2017). Estrechamiento del prepucio en el niño y el adulto (fisiológico y patológico). EMC-Urología, 49(4), 1-11.
  • Berger, J. (2017). Zona erógena. Invndación Castálida, 2(1), 67-69.
  • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.