6 måder at stimulere hypothalamus på for at opnå en sund funktion

Indtagelse af visse vitaminer og sunde fedtstoffer er vigtigt for at opretholde hypothalamus' optimale funktion. Hvad kan vi ellers gøre for at hjælpe dette organ?
6 måder at stimulere hypothalamus på for at opnå en sund funktion
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 24 maj, 2023

For at stimulere hypothalamus er det vigtigt at opretholde sunde livsstilsvaner. Det er så enkelt, men det kræver dedikation at opretholde disse sunde vaner over tid.

Hypothalamus er kroppens reguleringscenter. Det er beslægtet med hypofysen og kontrollerer sekretionen af de fleste kirtler, selv om det også er i stand til at frigive hormoner direkte i blodet.

Stimulering af hypothalamus’ funktion kan være nøglen til at forbedre kognitive underskud i forbindelse med hjerneskade. Ifølge nyere forskning spiller dette organ en afgørende rolle i skabelsen af hukommelse og opdatering af hukommelsen.

Og tænk, at det har været forsømt så længe! Så lad os stimulere det, men lad os først lære mere om hypothalamus.

Hvad er hypothalamus?

Hypothalamus er et organ, der er placeret inde i hjernen, over kraniefoden og under thalamus. Derfra har den sit navn.

Den betragtes som kroppens integrerende center, da dens generelle funktion er at regulere kroppens homøostase. Den er via hypofysens stilk forbundet med hypofysen og frigiver hormoner, der hæmmer eller stimulerer hypofysen.

Den akse, der danner hypothalamus med hypofysen, påvirker andre kirtler:

 • Binyrerne.
 • Æggestokke og testikler.
 • Skjoldbruskkirtlen.

Desuden er den i stand til at frigive neurohormoner direkte i blodet. Så ved at stimulere hypothalamus påvirker man både nervesystemet og det endokrine system og ændrer følgende funktioner:

 • Tørst.
 • Libido.
 • Sult.
 • Hjertefrekvens.
 • Søvncyklus.
 • Blodtryk.
 • Følelsesmæssig tilstand.
 • Kropstemperatur.

Hvad kan forårsage hypothalamisk dysfunktion?

Når hypothalamus ikke fungerer korrekt, kaldes det for hypothalamisk dysfunktion. Dette kan skyldes en række forskellige årsager:

 • Tilstedeværelsen af tumorer.
 • Kranietraumer.
 • Medfødte misdannelser.
 • Cerebrovaskulær sygdom.
 • Spiseforstyrrelser.
 • Følger af hjernekirurgi.

De tegn og symptomer, der ledsager denne dysfunktion, kaldes hypothalamisk syndrom. Ifølge det specialiserede tidsskrift Nature viser tilstanden sig ved overvægt, ændringer i koncentrationerne af forskellige hormoner, opmærksomheds- og hukommelsesproblemer samt pludselige ændringer i humøret.

De bedste måder at stimulere hypothalamus på for at få en sund funktion

Stimulering af hypothalamus’ funktion kan være nyttig, hvis der er risiko for at lide af hypothalamisk syndrom – dvs. hvis du har en af de ovenstående årsager.

Men som du vil se, handler tipsene om gode sundhedsvaner. Det betyder, at alle kan omsætte dem i praksis og bidrage til deres velbefindende.

Selv om den eneste måde at stimulere hypothalamus direkte på er blevet undersøgt på mus, og det er ved hjælp af intrakranielle elektriske udladninger, er der mistanke om, at visse livsstile stimulerer organet indirekte hos mennesker. Lad os tage et kig på nogle af de bedste muligheder.

1. Øg dit indtag af krom

Krom er et vigtigt element for mennesker, som ud over at være involveret i insulinmetabolismen deltager i reguleringen af fedtstofskiftet. Det er derfor vigtigt for hjernens funktion. Et tilstrækkeligt niveau begunstiger syntesen af fedtsyrer til neuroner.

En gammel undersøgelse (men en undersøgelse, der stadig er gyldig for sine resultater), havde konkluderet, at krom bremsede neural aldring. I teorien skete dette, fordi det forbedrede insulinfølsomheden i hypothalamus.

Inddragelse af krom i kosten er en af de bedste måder at stimulere hypothalamus’ funktion på. På grund af dets rolle i kulhydrat- og fedtstofskiftet hjælper det desuden med at regulere appetitten.

De bedste naturlige kilder til krom er følgende:

 • Hvidløg.
 • Kalkun.
 • Kartofler.
 • Broccoli.
 • Appelsiner.
 • Basilikum.
 • Æble.
 • Banan.

2. Brug æteriske olier til at stimulere hypothalamus

Brugen af æteriske olier kan stimulere hypothalamus. Ifølge det Spanske Selskab for Fytoterapi har visse urtederivater vist en positiv effekt på humøret. Denne fordel kan forklares ved, at nogle af dem kan krydse blod-hjernebarrieren og nå hypothalamus.

Æteriske olier har antiinflammatoriske og antioxidant virkninger, så ud over at stimulere det limbiske system kan de også øge iltningen af neuroner. De kan bruges med diffusere, inhaleres direkte fra flasken eller blandes med kropsolier og påføres huden.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 20 æteriske olier til vinteren

3. Spis sunde fedtstoffer

Sunde fedtstoffer, som f.eks. dem, der er i olivenolie og laks, hjælper med at opretholde et passende niveau af det gode kolesterol eller HDL. Dette er i stand til at stimulere hypothalamus, fordi fedt er nødvendigt for at syntetisere hormoner og dele af cellernes plasmamembraner, som vi allerede har nævnt.

Kolesterol er ikke et forbudt stof – langt fra. Det er en naturlig antioxidant og en forløber for vigtige molekyler som f.eks. neurotransmittere. Det anbefales at øge forbruget af olivenolie, avocado, laks og saltfattigt smør.

Det er dog vigtigt ikke at overdrive med mængden af fedtstoffer, selv om de er sunde. Ifølge en artikel i International Journal of Obesity bliver neuroner i hypothalamus betændte af diæter med overskydende fedtstoffer.

4. Øg dit vitaminindtag

Et øget vitaminindtag er i stand til at stimulere hypothalamus, især når det gælder C-vitamin og B-komplekset.

Vitamin B1 eller thiamin er i stand til at favorisere hypothalamus, fordi det deltager i opretholdelsen af appetitten, samt regulerer nervesystemets funktion. Dette mikronæringsstof er rigeligt til stede i solsikkefrø, svinekød og forskellige kornsorter.

Vitamin B12 er involveret i reguleringen af humør og kroppens energiniveau. At opretholde et tilstrækkeligt niveau af dette vitamin er afgørende for kognitive funktioner samt for at reducere symptomer på depression. Det er til stede i rødt og hvidt kød, fisk og mejeriprodukter.

C-vitamin er involveret som antioxidant. Det har den funktion at beskytte hypothalamus mod oxidativt stress, ligesom det gør med andre organer. Ifølge eksperter er dets rolle i modulering af centralnervesystemet grundlæggende. For at indtage det bør man spise citrusfrugter (citron, appelsin og grapefrugt) samt jordbær, kartofler og røde peberfrugter.

5. Motion til at stimulere hypothalamus

Regelmæssig motion er i stand til at stimulere hypothalamus’ funktion, siger en videnskabelig undersøgelse fra 2015. Det bidrager til at opretholde energibalancen og den metaboliske aktivitet. Motion er i stand til at ændre genekspressionen og den neurale aktivitet i hypothalamus.

Hvis du er overvægtig, vil motion i øvrigt også bidrage til at reducere dine ekstra kilo. Med mindre overskydende fedtvæv i kroppen forbedrer hypothalamus sin funktion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er hjernetåge, og hvordan kan jeg behandle det?

6. Få en ordentlig søvnrutine og reducér stress

Forhøjede niveauer af kortisol, stresshormonet, er særligt skadelige for hjernen. For at stimulere hypothalamus anbefales det at holde kortisolproduktionen på det rette niveau ved at reducere stressende begivenheder og have en ordentlig søvn-vågn-cyklus.

For lidt søvn og at leve med kronisk stress er forbundet med høje kortisolniveauer. Desuden opstår der en proinflammatorisk tilstand, som er skadelig for hjernen og kan føre til ændringer i niveauerne af forskellige hormoner, f.eks. katekolaminer, prolaktin og væksthormon.

Stimulering af hypothalamus’ funktion handler om at have sunde vaner

Det er gavnligt på mange måder at have gode vaner. Det forbedrer hypothalamus, men det bidrager også til kroppens velbefindende som helhed.

Disse strategier, som vi har delt med dig, har ingen negative virkninger og genererer tværtimod gevinster for din generelle livskvalitet. Så hvad venter du på? Det er på tide at sætte din hypothalamus på arbejde!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.