Mbah Gotho, manden som påstår at være 145

Til trods for at være den ældste person nogensinde på jorden, så ved Mbah Gotho ikke præcis, hvor gammel han er, fordi der ikke er nogen dokumenter, der bekræfter hans fødselsdato. Denne type af journalføring blev først opfundet i det tyvende århundrede
Mbah Gotho, manden som påstår at være 145

Sidste ændring: 24 maj, 2019

De siger, at døden har glemt Mbah Gotho. De siger også, at hans dokumenter er autentiske, og denne gamle mand virkelig er 145 år gammel.

Det er svært at tro. Til trods for, at vi er vant til at høre historier om folk, der er blevet et hundrede år gamle, har vi aldrig hørt om et sådant tilfælde.

Men der er en detalje, der ikke kan gå upåagtet hen: Mr. Gotho ønsker ikke at leve længere. Med hans egne ord, “Jeg venter på døden rolig og uden frygt, selv om den ser ud til at undgå mig.”

Mange mennesker er ivrige efter at lære hans hemmelighed til en lang levetid og svaret hovedpersonen selv afslører er virkelig smukt.

Vi vil forklare mere nedenfor.

Hemmeligheden bag Mr. Mbah Gothos lange levetid

Mbah Gotho blev født den 31. december 1870. Dette er, hvad der er skrevet på hans ID-kort og også i de officielle journaler på øen Java, hvor han bor, og blev født for 145 år siden.

Hvis dette er sandt, er han helt sikkert den ældste person, der nogensinde er registreret. Hidtil har rekorden været indehavet af Jeanne Calment (1875-1997), en fransk kvinde, der gik bort i en alder af 122 år.

Aeldre herre

Du undrer dig måske over, hvorfor Mr. Mbah Gotho ikke er i Guinness Book of World Records.

Svaret er simpelt:

  • Alle de officielle oplysninger om Mbah Gotho fødselsdato er fra øen Java. For at komme i betragtning til  Guinness Book of World Records skal en tredje kilde for uafhængig kontrol være til rådighed, og den findes ikke.
  • Dette skyldes i høj grad det faktum, at de officielle registreringer først begyndte at blive almindelige i det 20. århundrede.

Selvom han ikke holder rekorden for “ældste mand,” så accepterer alle, at hans alder er autentisk. Mbah Gotho er ved at runde et århundrede og et halvt. Det er helt fantastisk.

Mange familiemedlemmer er gået bort

Et langt liv giver en mange muligheder. Det giver dig mulighed for at lære, rette fejl, ændre fiaskoer, og endda “genstarte” dit liv mange gange. Mbah Gotho har haft, ifølge ham selv, et godt liv, men nu har han kun triste minder.

  • Han har begravet fire koner. Han har sagt farvel til alle sine børn og søskende, 10 i alt.
  • Han ved godt, at hans situation ikke er naturlig. Livets love siger, at børn skal begrave deres forældre, ikke den anden vej rundt.

Når han vågner op hver morgen, må han acceptere de uendelige erindringer om mennesker, der ikke længere eksisterer. De er ekkoer fra en fortid, der minder ham om hans lange liv og tvinger ham til at undre sig over hvorfor.

Hvorfor er han her stadig, mens dem, der elskede ham så meget nu er blevet lagt til hvile?

Mr. Mbah Gotho er resigneret til hans ydmyge liv, omgivet af sine børnebørn og oldebørn.

Aeldre herre - Mbah Gotho

Hemmeligheden bag hans lange levetid

Der er to ingredienser til hans lange liv, forklarer han:

  • Den første er at være omgivet af mennesker, der elskede ham. Kærlighed er motoren til liv og grunden til, at vi kæmper hver dag for at fortsætte med at tilbringe tid sammen med vore kære.
  • Den anden ingrediens har at gøre med kulturen på øen Java. Her findes der et smukt ordsprog, der bør huskes: “Den som er tålmodig lever længere”

Mbah Gotho fortæller, at han altid har været en uendelig tålmodig person. Han har altid fokuseret sin eksistens på accept på at lade tingene ske i sin egen rytme, på at observere roligt, og ikke at blive vred.

Så meget, at hans egne børnebørn siger med humor, at deres bedstefar aldrig klager over noget. Accepter alt det, du bliver tilbudt at spise og modtag kærlighed uden at bede om noget.

Et klart sind, der ønsker at gå bort

Det eneste ønske, som Mr. Gotho har båret med sig i mere end 20 år er: En gravsten og et sted at hvile, når døden kommer for at lukke hans øjne og genforene ham med sin familie.

  • Den dag er dog endnu ikke kommet, men verdens ældste mands naboer og venner ønsker at holde ham lidt tættere ved deres sider.
  • Det betyder ikke noget, at han ikke længere kan se, at han ikke kan klare sig selv. Mbah Gotho er en kilde til visdom, der taler klart fra en fortid, som ingen andre kan huske.
Rynkede haender

Hans folk sætter pris på ham, fordi han er en helt, der kæmpede mod indtrængende fjender; da han kæmpede mod japanerne i krigen, og fordi i hele sit liv har han arbejdet med sine hænder for at forsørge sin familie.

Se også denne artikel efter “Mbah Gotho”:

Den bedste alder er ens nuværende alder

Trods al beundringen fra hans folk, kan vi alle godt forstå hans ønske. Fordi livet tærer på dig og årene bringer træthed, aldring, og frem for alt det at sige farvel til sine kære.

Den ældste mand i verden ønsker blot at lukke øjnene, fordi hans liv har været et fuldt liv, og som enhver stor kriger tørster han simpelthen efter det, som han fortjener.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.