Real Madrids robotvæg til frispark

En robotvæg til frispark er det nye hos Real Madrid. Hvordan virker den? Er der beviser for, at den er effektiv for klubben?
Real Madrids robotvæg til frispark
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 februar, 2023

Fodbold er altid noget at tale om, både når det gælder sport og teknologiske innovationer, der anvendes i kampe og træningssessioner. For et par måneder siden gik Real Madrid viralt for sin robotvæg til frispark.

Ja, du læste rigtigt! En række automatiserede robotter udgør en del af en væg drevet af kunstig intelligens, så spillerne kan øve deres skud på mål. De er endda programmeret til at hoppe og bevæge sig rundt, ligesom i en rigtig fodboldkamp!

Er det nyttigt? Der er ingen tvivl om, at Real Madrid opnår resultater på banen, og en del af det afhænger af brugen af ny teknologi på forskellige områder for at hjælpe dem med at forbedre sig. Så lad os se på, hvordan det fungerer, og hvordan det kan have en effekt i den rigtige kamp.

Hvordan fungerer Real Madrids robotvæg til frispark?

Det ser ud til, at Real Madrid ikke er pionerer inden for brugen af disse robotter. Olympique Lyon havde allerede implementeret dem før, men det spanske hold havde fået dem til at gå viralt.

Det viste sig, at denne gruppe på 5 robotter, der er forbundet med hinanden, danner en væg med evnen til at “hoppe”. Når spilleren sparker, bevæger de kunstige modstandere sig, hvilket simulerer det, der sker i virkeligheden.

Indtil videre er det måske ikke alt for innovativt. Men det viser sig, at der er mere. Disse robotter er fyldt med software med kunstig intelligens, der har en database med klubber rundt om i verden.

Hvis Real Madrid ønsker, at frisparksbarrieren skal simulere forsvaret fra FC Barcelona, kan de gøre det. Det er bare at indstille den kunstige intelligens. Det samme gælder for PSG eller ethvert andet hold.

Kunstig intelligens: Teknologien bag klubbens robotvæg til frispark

Kunstig intelligens, der lærer fra databaser, er i stigende grad til stede på alle områder af hverdagen. Den bruges på hjemmesider, sociale netværk, hospitaler og endda i trafikstyring.

Meget enkelt sagt består teknologien i en analyse af store datamængder på kort tid for at udvikle nye algoritmer, prognoser, sandsynligheder og automatiserede reaktioner. Det ville være umuligt for en menneskelig hjerne at håndtere sådanne mængder information.

Hvis vi fokuserer på Real Madrid og deres robotvæg til frispark, kan vi se, at processen ligner hinanden. Programlederne uploader data om bevægelser, tendenser, og hvordan spillerne agerer og reagerer fra hele verden.

Forskellige kampe analyseres, og den kunstige intelligens reagerer og bevæger robotterne på samme måde, som rigtige spillere ville bevæge sig.

Der er altid en fejlmargin i denne software. Algoritmerne beregner sandsynligheder, men som sådan er oddsene ikke 100 % nøjagtige.

Under alle omstændigheder giver det mening i forbindelse med træningssessioner. Kampene vil have deres særlige faktorer og tilfældigheden i menneskelige beslutninger. Det vigtige her er imidlertid, at dette system indarbejder træk, som statistikkerne viser, at modstanderne foretager relativt ofte.

Kunstig intelligens i fodbold

Videnskaben om frispark i fodbold

En undersøgelse, der blev offentliggjort i 2021 i Plos One, analyserede virkningen af barrieren på målmændenes reaktivitet og boldstoppende evne. I modsætning til hvad man umiddelbart kunne tro, ser det ud til, at denne fodboldvane ikke er så effektiv.

Ved hjælp af virtual reality testede forskerne 25 målmænds (10 af dem professionelle) effektivitet i forhold til at stoppe bolde, der blev kastet efter baner kopieret fra de store skytter i verdensfodbolden. Blandt dem Bale og Beckham.

Ifølge resultaterne blokerer frisparksvæggen målmandens syn i 200 millisekunder. Sammenlignet med situationen uden muren bevæger målmanden sig derfor 90 millisekunder efter det samme skud.

Oversat til statistiske termer svarer det til en 13 % mindre chance for at redde bolden, når frisparksmuren er til stede. Der er altså flere mål med muren end uden den.

Synet er nøglen til at redde bolden. Det ville ikke være lige så gavnligt at afbryde målmandens synsfelt, selv om strategien også reducerer pladsen for sparkeren. Kort sagt ser det ud til, at det forsvarende hold er i en større ulempe.

Den perfekte vinkel til at overvinde barrieren

I fortsættelse af videnskaben om frispark giver matematikken en masse beregninger for at forstå, hvordan et skud kan gå gennem muren og score et mål. Ifølge de forskellige data, der er tilgængelige, skal sparkeren have en afgangsvinkel på 13 grader. Hverken mere eller mindre.

En større grad ville ikke gøre det muligt for bolden at komme ned efter at have overvundet de 9 til 10 meter mellem startpunktet og muren. Tværtimod ville en lavere grad have en stor chance for at ramme modstandernes krop.

Real Madrids robotmur til frispark genererer ikke en magisk 13-graders vinkel for sparkere. Men det er en måde at træne foden på, så den kommer tæt på.

En spiller gør sig klar til frispark

Frispark er en særlig situation i fodbold, som kan studeres ved hjælp af matematik.

Real Madrid er altid på forkant

Real Madrids robotvæg til frispark er endnu et bevis på den spanske klubs avantgarde-teknologi. Klubben synes altid at være i nyhederne på grund af de metoder, den anvender i sine fysiske forberedelser.

Kunstig intelligens, dataanalyse, kraftredskaber, videnskabelige rutiner osv. For at være i toppen af fodbold er der ingen anden måde end ved konstant at opdatere sig.

Det kan interessere dig ...

Casemiros træning, der bragte ham til det højeste niveau i Real Madrid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Casemiros træning, der bragte ham til det højeste niveau i Real Madrid

Casemiros træning har til formål at forbedre forskellige færdigheder, som spilleren bruger til at præstere. Lær alt om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Valkanidis, T. C., Craig, C. M., Cummins, A., & Dessing, J. C. (2020). A goalkeeper’s performance in stopping free kicks reduces when the defensive wall blocks their initial view of the ball. PloS one15(12), e0243287.
  • Aggarwal, Karan, et al. “Has the Future Started? The Current Growth of Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning.” Iraqi Journal for Computer Science and Mathematics 3.1 (2022): 115-123.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.