Sådan kan du dyrke papaya derhjemme på under et år

Find ud af, hvordan du kan dyrke papaya derhjemme og få den til at bære frugt på mindre end et år. Nyd planten og dens fordele.
Sådan kan du dyrke papaya derhjemme på under et år

Sidste ændring: 12 april, 2023

Vil du gerne dyrke papaya derhjemme? Det kan du! Du kan gøre det og få dens lækre frugter som tilbehør til din morgenmad ved blot at gå ud på terrassen eller i haven.

Papayaen eller Carica papaya er nemlig et lille træ, der vokser hurtigt. Selv på bare et år. Selv om det kræver et tempereret eller varmt klima, er det relativt nemt at dyrke, da det stammer fra Mellemamerika. Vi fortæller dig, hvordan du gør det.

Trin til at dyrke papaya derhjemme

Det er muligt at dyrke papaya derhjemme. Det er også muligt at få det til at bære frugt på mindre end et år. Det eneste, du skal gøre, er at følge de trin, som vi vil anbefale. De omfatter endda det rigtige plantetidspunkt.

1. Plant i det tidlige forår

For at dyrke papaya derhjemme og høste dens frugter på mindre end et år skal du overholde den årstid, hvor du skal plante. Det skal helst ske i det tidlige forår, nærmere bestemt mellem marts og april på den nordlige halvkugle. Dette skyldes, at det er den varmeste tid på året.

Hvis der ikke er nogen årstider, hvor du bør, skal du lade dig lede af de nævnte måneder. Husk, at udsættelse for lave temperaturer (under 15 grader Celsius) er dødelig for papayatræet.

Hvis frugterne overlever, kan de være påvirket indeni. Papaya har derimod brug for en god eksponering for sollys for at udvikle sig ordentligt.

2. Vælg, hvordan du vil plante træet

Et lille papayatræ repræsenterer, hvordan man selv kan dyrke papaya

Papayatræet er lille. Derfor kan du plante det i haven eller i en potte.

Du bestemmer selv, alt efter hvor meget plads du har til rådighed. Hvis du vælger potten, vil du dog finde mindre frugter.

Herefter fortæller vi dig, hvilke trin du skal følge i hvert af tilfældene.

Plantning af papaya i potter

 • Indsaml papayafrøene. Du kan gøre det i en specialforretning eller tage dem fra en papaya, som du har spist. Husk, at der findes hun- og hanfrø, som har brug for hinanden for at spire et træ, der bærer frugt.
 • Derefter skal du desinficere dem. De kan være disponeret for svampe. Det er bedst at desinficere dem med lidt klar eddike eller med et svampemiddel, som du har købt.
 • Lad frøene tørre i 24 timer. Det gør du ved at placere frøene et tørt sted og trykke dem forsigtigt med et stykke køkkenrulle for at absorbere deres fugt og bryde deres sæk, hvilket letter spiringen.
 • Derefter skal du forberede jorden. Det skal fremme et godt dræn og være rig på næringsstoffer og organisk materiale. Det er bedst at forberede et med tørv, kokosfibre, gødning og perlite.
 • Så dine frø. Tag dem og læg dem i den potte, hvor du allerede har forberedt jorden. De skal være 1 centimeter nede og holde en afstand på 5 centimeter mellem dem hver især.
 • Vand konstant, men uden at lade jorden blive vandmættet. Desuden skal du placere potten på et sted, hvor den får godt sollys. Drej potten fra tid til anden for at afbalancere soleksponeringen.
 • Vælg de bedste frøplanter. Du vil bemærke, at mange frø spirer, og nogle spirer ikke. Desuden vil nogle frøplanter være stærkere end andre.
 • Placér vinderen i en separat potte. Du bliver nødt til at omplante den, for at den kan udvikle sig ordentligt. Du kan sætte den i en større potte eller flytte den ud i haven, hvis du ønsker det.
 • Til sidst skal du gøde to uger efter omplantningen, og så er du færdig.

Dyrkning af papaya i jord

 • Køb frøene. Desinficér dem og lad dem stå som forklaret ovenstående.
 • Gød jorden med organisk materiale, f.eks. kompost eller ormegødning.
 • Plant derefter dine frø, så der er en meter plads mellem hver frø. Det sparer dig for omplantning og gør det lettere at fjerne de frøplanter, der ikke klarer sig til sidst.
 • Til sidst skal du følge de øvrige anbefalinger. Vand konstant og tilsæt også lidt kompost, når planten når en mellemstor størrelse.

3. Inspicér løbende dine papayatræer

Dine papayatræer kan være ramt af skadedyr, sygdomme og insekter, der kan skade dem. For at kunne handle, før der opstår et alvorligt problem, anbefales det også at tjekke bladene og stammerne konstant.

Overvej følgende som advarselstegn:

 • Tørre og gule blade: Symptom på sygdomme.
 • Sorte pletter på bladene: Kan være en infektion, som du skal bruge et svampemiddel mod.
 • Krøllede blade: Påvirket af ukrudtsmidler.

4. Høst dine papayaer

Når du har dyrket dit papayatræ, er det tid til at høste frugterne. Du kan således hente papayaerne ned, når de når den modenhedsgrad, som du finder egnet til at udføre dine gastronomiske opskrifter. Grønne papayaer kan også bruges som grøntsag, og modne papayaer kan spises, som de er, eller i forskellige retter.

Det er også en god idé at høste papayaer, når de stadig er grønne, for at lade dem modne indendørs. Dette reducerer ydre farer, der ødelægger frugten.

Papaya

Så nemt er det at dyrke papaya derhjemme!

Det er nemmere, end du måske tror, at dyrke papaya derhjemme. At have det rette klima er en stor fordel for denne afgrøde, som fra nu af vil kræve minimal, men nødvendig pleje for at lykkes.

Husk, at papayaforbrug har enestående sundhedsmæssige fordele. For eksempel har videnskabelige artikler fremhævet papaya (frugt, frø, blade og rødder) for bl.a. de antibiotiske og fordøjelsesfremmende egenskaber.

Nu kan du også få alt dette plantet i din have. Du skal dog huske på, at papayatræer har en kort levetid, ikke mere end fem år.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fitch, M. M. M. (1995). Somatic embryogenesis in papaya (Carica papaya L.). Somatic Embryogenesis and Synthetic Seed I, 260-279.
 • Heena, D., & Sunil, T. (2019). Carica papaya: Potential implications in human health. Current Traditional Medicine5(4), 321-336.
 • Juárez Rojop, IE, (2013). Carica papaya: una planta con efecto terapéutico. Horizonte Sanitario, 12 (2),35-36.[fecha de Consulta 13 de Marzo de 2023]. ISSN: 1665-3262. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457845144004

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.