Sådan lindrer du gigt

Gigt er den mest almindelige sygdom i verden med flere millioner voksne mennesker, som kæmper med det hver dag. De tre mest almindelige former for gigt er slidgigt, leddegigt og podagra.
Sådan lindrer du gigt
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Sådan lindrer du gigt, i denne artikel vil vi fortælle dig hvordan! Gigt er en kronisk lidelse. Nogle gange er kirurgi den eneste konkrete løsning, men det er en løsning, de fleste helst vil undgå. Læs med her for at finde naturlige alternativer, som kan hjælpe dig med at holde operationsbordet på afstand.

Sådan lindrer du gigt

Gigt kan opdeles i flere forskellige typer, hvoraf hver enkelt har sin egen symptomatologi, altså sygdomstegn. I denne artikel vil vi beskrive de mest almindelige former for gigt og deres forskellige former for behandling.

De mest almindelige former for gigt

Gigt er den mest almindelige sygdom i hele verden. Millioner af voksne lider af smerter hver dag på grund af denne sygdom, og over halvdelen af 65-årige kæmper med denne lidelse.

Slidgigt (osteoartritis)

Slidgigt er den mest almindelige form for gigt hos voksne. Det opstår, når brusken begynder at gå i stykker eller bliver slidt væk. De mest almindelige symptomer er følelsesløshed og moderate smerter ved udførelse af aktiviteter såsom at gå, bukke sig ned, og når man hviler sig.

Leddegigt (reumatoid artritis)

Haand der er normal og haand med slidgigt

Leddegigt er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at kroppen selv angriber sit eget ledvævfor at beskytte sig selv mod en formodet sygdom eller skade. Denne lidelse ødelægger ikke kun leddene, men kan også forårsage organproblemer i hjertet, musklerne, blodkar, nervesystemet og i øjnene.

Podagra (artritis urica)

Podagra, også kendt som urinsur gigt, anses for at være en af de mest smertefulde gigtformer, der findes. Denne lidelse kan opstå, når krystaller fra urinsyren aflejres i ledbåndende eller leddenes hulrum. Disse aflejringer har tendens til at forårsage inflammation, rødme, varme, smerter og en masse stivhed i leddene.

Advarselstegn

  • Konstante ledsmerter
  • Betændte led
  • Hårde eller følelsesløse led
  • Smerte eller stor følsomhed, når leddene berøres
  • Problemer med at bruge og bevæge leddene normalt
  • Varme og rødme i leddene

Specifik behandling

Slidgigt

Person med gigt

Visse medikamenter kan hjælpe med at kontrollere smerten fra denne gigtform. Hvile og motion vil hjælpe med at få mere bevægelighed i leddene. Det anbefales også varmt at holde en passende vægt.

Leddegigt

Med den rigtige behandling, kan man kontrollere denne lidelse og forhindre at den forværres, men der findes stadig ikke en kur mod den. Hvis man følger en passende behandling og sin læges eller terapeuts anbefalinger, vil man kunne mærke, at man nemmere kan bevæge sig, og at smerten vil reduceres.  Dog bør man ikke glemme, at da denne lidelse er autoimmun, kan man på visse tidspunkter blive udsat for akutte angreb, hvilket også kan kontrolleres med medicin.

Podagra

Fod med gigt

Hvis man lider af podagra, bør man tale med sin læge for at finde ud af, hvad årsagen er, og hvordan man kan forebygge angreb i fremtiden. Den primære ting, man bør gøre, er at reducere niveauet af urinsyre i blodet ved at følge en specifik diæt og med hjælp fra medikation, som lægen vil ordinere.

Den mest almindelige behandlingsform mod podagra, er brugen af NSAID, en steroidbehandling med stoffer som prednison og colchicin, som er specifikke smertestillende midler mod podagra. 

Behandling og generelle råd mod gigt

Sådan lindrer du gigt ved at tabe dig

Person der ikke kan lukke sine bukser

Det første og vigtigste råd, som man altid bør huske på, er at tabe sig. Den bedste måde at sænke overbelastningen af ledden på, er ved at sænke sin vægt. De led, som vil drage mest fordel af et vægttab, er knæ, fødder, ankler, hofter og rygsøjle.

Sådan lindrer du gigt ved at motionere korrekt

En anden af de bedste former, hvorpå man kan hjælpe sine led, er ved fysisk motion. En stillesiddende livsstil er ekstremt skadelig for personer, som lider af sygdomme som for eksempel gigt. Motion er er bedst, hvis det er tilrettelagt af en kvalificeret professionel, som såsom en fysio- eller ergoterapeut.

Undgå ekstrem motion

Person der gaar en tur

Man bør ikke undgå motion, som indebærer overdreven belastning af leddene, især hvis for patienter end 50 år. Overdreven motion kan føre til skader for mange gigtpatienter. Moderat motion er meget bedre. Det kan eksempel være gåture. 

Sådan lindrer du gigt med yoga

Yoga er en træningsform, der passer perfekt til gigtpatienter. Det er meget vigtigt at denne type aktivitet laves med hjælp fra en underviser som kender til de korrekte bevægelser og har erfaring med gigt, så skader undgås.

Undgå tunge løft

Det sidste, en person som lider af gigt bør gøre, er at løfte tunge ting. Hvis man undgår at løfte tungt, kan man forebygge, at allerede dårlige led bliver yderligere forværrede. Brug i stedet altid redskaber, som hjælper med at flytte tunge ting fra et sted til et andet, da dette vil skåne kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Rutherford, A., Nikiphorou, E., & Galloway, J. (2017). Rheumatoid arthritis. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 53–79). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_3
  • Stamp, L. K., & Chapman, P. T. (2017). Gout. In Comorbidity in Rheumatic Diseases (pp. 179–195). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_8
  • Veenhof, C., Köke, A. J. A., Dekker, J., Oostendorp, R. A., Bijlsma, J. W. J., Van Tulder, M. W., & Van Den Ende, C. H. M. (2006). Effectiveness of behavioral graded activity in patients with osteoarthritis of the hip and/or knee: A randomized clinical trial. Arthritis Care and Research55(6), 925–934. https://doi.org/10.1002/art.22341
  • Arthritis Research, U. (2013). Osteoarthritis in general practice – Data and Perspectives – Arthritis Research UK. The Medical Press222, 253–258.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.