Sådan træner Carlos Alcaraz fysisk og mentalt for at vinde sine kampe

Tennisspilleren Carlos Alcaraz' vinderformel omfatter træning, sund kost og hvile. Find ud af mere om hans forberedelser her.
Sådan træner Carlos Alcaraz fysisk og mentalt for at vinde sine kampe
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 marts, 2024

Carlos Alcaraz er den næstbedste spanske tennisspiller på verdensranglisten, og han deltager i øjeblikket i Madrid Masters 1000. Siden han først dukkede op på sportsscenen, er den unge mand ikke stoppet med at opnå professionel succes og stjæle overskrifter takket være hans bemærkelsesværdige fysiske transformation.

I starten havde han en meget slank figur, men med tiden og en dedikation til sporten, kan han i dag prale af utrolige muskler. I denne artikel vil vi fortælle dig lidt mere om arbejdet bag disse resultater, ikke kun når det gælder hans fysiske aspekt, men også mentalt.

Hvad består Carlos Alcaraz’ fysiske forberedelse af?

Carlos Alcaraz er født i El Palmar, et distrikt i regionen Murcia, Spanien. I en alder af kun 19 år har han etableret sig som en af verdens bedste tennisspillere og en af de mest eftertragtede mandlige spillere, selvom det ikke altid har været sådan.

Det har kostet ham mange fysiske og mentale anstrengelser at nå toppen af sin karriere.

Han begyndte at træne på professionelt niveau i en alder af 15 år med den anerkendte træner Juan Carlos Ferrero. År efter år har han forbedret sig på alle måder. Men det, der har fået mest opmærksomhed, er hans fysiske forvandling, eftersom et af hans første øgenavne var “spaghettikrop” på grund af hans tynde krop og højde.

183 centimeter er hans højde ifølge den officielle ATP-hjemmeside.

Detaljerne bag denne forvandling kom frem under det interview, som den unge tennisspiller gav til Men’s Health, et magasin, som han var på forsiden af i 2022.

Carlos Alcaraz sidder på banen
Carlos Alcaraz’ perfekte triade omfatter træning, sund kost og optimal hvile.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Novak Djokovic: Alt om hans træning, yoga og udstrækningsrutine

“Entrenar cien por cien” (“Giv dig 100%”)

“Carlitos”, som han foretrækker at blive kaldt, fortalte magasinet, at hemmeligheden bag hans succes er hårdt arbejde:

“Den eneste hemmelighed er at arbejde og tage sig af hver eneste detalje på daglig basis. Hvil dig, spis godt, træn hundrede procent…. Summen af alle disse elementer er nøglen, og helt ærligt, i løbet af de sidste to år har jeg gjort alting bedre end nogensinde før.”

-Carlos Alcaraz til Men’s Health-

På den anden side påpegede hans fysiske træner, som kender ham bedst, at spillerens krop er resultatet af en masse arbejde. Selvom der er en genetisk disposition for at reagere godt på træning, er 80% en indsats.

Udøvelsen af en sport så integreret som tennis, der kræver udvikling af en sofistikeret teknik, har flere fordele for muskeludviklingen. Ifølge videnskabelige artikler opnår tennisspillere en fremragende aerob fitness med en lav procentdel af fedtvæv.

Dette, sammen med en sund kost, giver en krop med en god fedtfri masse. På samme måde er tennis direkte forbundet med en meget tættere knoglestruktur.

Det skal siges, at ifølge Murcian inkluderer hans træning mange timer i fitness. Kort sagt kombinerer han det tekniske med aerobic og styrketræning.

Spis ordentligt

Med Carlos Alcaraz’ ord finder vi ud af, at mad er nøglen. Og det har han helt ret i.

En artikel offentliggjort i tidsskriftet Clinical Nutrition and Hospital Dietetics forklarer, at atleters optimale præstation afhænger af en korrekt ernæringsmæssig tilgang. Kosttilgangen skal svare til den specifikke disciplin, der udøves.

En tennisspiller har brug for kulhydrater, proteiner, lipider (fedtstoffer) og vand. Mange gange er faldet i præstationsevne relateret til udtømning af energisubstrater, dehydrering og træthed.

Den optimale mængde og kvalitet af hvile

Når det gælder Carlos Alcaraz’ vinderformel, finder vi en meget vigtig variabel: hvile. Det viser sig, at undersøgelser har fastslået, at atleter har brug for søvn af høj kvalitet i flere timer end dem, der ikke dyrker nogen sport.

Dette tilskrives søvnens genopbyggende egenskaber. Hviletiden er den tid, hvor man heler og opbygger ny muskelmasse.

Men i betragtning af, at atleter er prisgivet konkurrencer, der ofte kræver ændringer i deres tidsplan og rejser mellem lande, bør de inkludere strategier til at fremme hvile. Lure er en mulighed. Det er også ekstremt vigtigt at opretholde en ordentlig søvnhygiejne.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hjælper koriandervand dig med at sove bedre?

Carlos Alcaraz, et eksemplarisk jernsind

Carlitos klar til at serve
Carlitos arbejder på at holde hovedet koldt og fokusere på sine styrker.

Carlitos er meget ung og er allerede rangeret i verdenstoppen som et stort tennispotentiale. Det har lagt en stor byrde på hans skuldre at spille sammen med andre af de bedste og mest erfarne i hans kategori, såsom Rafael Nadal.

Hvis sindet ikke er fokuseret, er det umuligt at koncentrere sig om at forbedre spillet.

I denne forbindelse indrømmede Alcaraz, at han forsøger at arbejde med mental kontrol, da han nogle gange er kommet til at tænke, at han ikke er god nok på banen. Han understreger, at det er afgørende at være fokuseret under hele kampen og undgå op- og nedture. Og han skal fortsætte med at forbedre dette aspekt.

Disse følelser rammer ikke kun Alcaraz. Det er ikke forgæves, at der er en hel gren af psykologien, der er dedikeret til sport. Dette område beskæftiger sig med strategier, der hjælper atleter med at håndtere angst, selvværd, selvtillid og endda motivation.

Eksperter forklarer, at nogle af de belastninger, atleter skal lære at håndtere, er følgende:

  • Pres fra deres trænere.
  • Pres for at opnå resultater.
  • Pres fra deres holdkammerater.
  • Socialt pres fra offentligheden og deres fans.

Afslutningsvis er det også nødvendigt at inkludere analysen af de største spilleres bevægelser og træk i spanierens mentale forberedelse. Dette gøres med det formål at skabe sin egen vinderstrategi.

Denne forberedelse har hjulpet Carlitos med at vinde sine kampe

Selvom han stadig er meget ung, har Carlos Alcaraz givet en lektion i engagement og disciplin, der giver gode resultater. Bortset fra hans fremragende fysiske tilstand og det arbejde, han gør på det mentale plan, skiller hans præstationer i hver konkurrence sig ud, hvilket fører ham til at være en af de bedste tennisspillere i verden.

Hvad byder fremtiden på for ham? Hvis han fortsætter på denne måde, er der ingen tvivl om, at han kan blive en legende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.