Hvad er årsagen til smerter i arme og ben?

Smerter i arme og ben kan komme et par dage før resten af symptomerne, der normalt forbindes med forkølelse og influenza. Dette er et typisk tegn på sæsonbestemte sygdomme og er noget de fleste af os har prøvet før.
Hvad er årsagen til smerter i arme og ben?

Sidste ændring: 23 august, 2019

Er dette nogensinde sket for dig før? Nogle dage kommer du hjem med forfærdelige smerter i ben og arme eller med en meget tung følelse, der holder dig fra at bevæge dig. og tvinger dig til at sidde ned, selv når du ikke føler, du har brug for at slappe af. Hvad er årsagen til smerter i arme og ben? I denne artikel vil du få svaret.

Det er vigtigt at vide, at dette er en almindelig ting, der typisk er resultat af en forstrækning eller muskeltræthed i slutningen af dagen. Mere vigtigt er, hvis denne smertefulde gene fortsætter i uger eller måneder – så skal du begynde at bekymre dig.

Årsager til smerter i benene og armene

Smerter i lemmerne er meget almindeligt. Det er ligegyldigt, hvor gammel du er. Desuden kan børn og teenagere i alderen otte til 17 år, lide af det, da de gror og gennemgår fysiske ændringer, der får strukturen af deres lemmer til at udvikle sig.

Men hvad med voksne? Hvad forårsager smerter i arme og ben? Lad os finde ud af det.

1. Forkølelse og influenza

 

Træthed

Smerter i arme og ben kan komme et par dage før resten af symptomerne, der normalt forbindes med forkølelse og influenza. Dette er et typisk tegn på sæsonbestemte sygdomme og er noget de fleste af os har prøvet før.

Du undrer dig måske over, hvorfor disse sygdomme giver svære muskelsmerter. Dette skyldes at en viral infektion angriber din krop og den reagerer ved at prøve at beskytte sig selv. 

Et stort antal lymfocytter frigives til blodbanen for at bekæmpe fjenden, men dette forsvarsrespons får din kropstemperatur til at stige, og der frigives inflammatoriske molekyler kaldet prostaglandiner. Alt dette forårsager den klassiske smerte i arme og ben, samt den generelle utilpashed og normalt også feber.

Derfor er det meget normalt, at de første symptomer på forkølelse eller influenza er smerte og ømhed i arme og ben.

Anbefalet læsning efter “Hvad er årsagen til smerter i arme og ben?”:

Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

2. Ledsmerter

Ledsmerter

Dette er en normal årsag til smerter, efter man er fyldt 50 år. Glem ikke at dine arme og ben er de mest brugte dele af din krop i løbet af dagen, og de består af komplekse led, der kan blive betændte eller nedslidte af forskellige årsager.

Dette giver en følelse af tunghed, træthed eller en brændende fornemmelse i lår- eller skulderregionen. Smerten er ikke nødvendigvis fokuseret på leddet alene – det stråler ofte ud til omkringliggende muskelvæv eller hele lemmer.

3. Problemer med blodcirkulationen

Kvinde med knaeproblemer

Hvis smerten i dine ben og arme er forbundet med dårlig blodcirkulation, så ledsages det som regel af andre symptomer, du bør lære at kende. Vær opmærksom på dette:

 •  Følelsesløshed i armene og benene, ledsaget af kramper i hænder og fødder.
 • Fremkomsten af sår på benene.
 • Tab af styrke i hænderne – du opdager måske, at du taber ting oftere.
 • Hovedpine.
 • Neglene har et blåligt skær.
 • Svimmelhed når du rejser dig op.
 • En følelse af tunghed i benene, eller hævelse i hænderne og fingrene.
 • Fremkomsten af åreknuder.

Vær opmærksom på alle disse symptomer, der typisk ledsages af problem med blodcirkulationen. Det er meget vigtigt især, hvis du oplever en uregelmæssig puls eller mangel på luft. I sådanne tilfælde, skal du gå til lægen med det samme, da det kan være tegn på et hjerteproblem. Lad være med at udsætte det!

4. Fibromyalgi

Fibromyalgi - smerter i arme og ben

Hvis smerten du oplever i dine arme og ben fortsætter i flere måneder eller påvirker dit arbejde og andre daglige aktiviteter, kan det være fibromyalgi

Alligevel er det vigtigt være opmærksom på disse andre relaterede symptomer:

 • Din smerte ledsages af ekstrem udmattelse.
 • Der er mere smertefulde områder på din krop såsom hofterne, nakken, dit kraveben, albueleddene eller bagdelen.
 • Du kan også opleve store søvnproblemer og det mest smertefulde tidspunkt på dagen er om morgenen, når du står op.
 • Du har migræner, mindre hukommelsestab eller koncentrationsbesvær.

Læs også denne artikel efter “Hvad er årsagen til smerter i arme og ben?”:

Smertelindrende midler mod reumatoid artritis

Afslutningsvis skal vi minde dig om at smerter i benene og armene normalt bare skyldes træthed og kommer senere på dagen. Men hvis dine smerte, som vi nævnte i starten, varer ved i uger eller måneder og forhindrer dig i at føre en normal livsstil, så skal du gå til lægen.

Du må aldrig glemme, hvor vigtigt det er at have en sund livsstil, en sund kost og få regelmæssigt motion. Dette hjælper dig med at håndtere stress og undgå en for stor belastning, som har tendens til at rette sig mod din krop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.