Hvordan man tager sig af tåskader og sygdomme

Det er meget vigtigt, at du vælger dine sko rigtigt: Dem der ikke presser tæerne for meget. Og når du kommer hjem, skal du tage skoene af, så dine fødder ikke lider.
Hvordan man tager sig af tåskader og sygdomme
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Tæerne på vores fødder bliver ofte glemt. Vi kan ikke huske dem, før de begynder at gnave, eller før leddeformiteter begynder at danne knyster (hallux valgus), som er så smertefuldt. I denne artikel vil vi snakke om hvordan man tager sig af tåskader og sygdomme.

Så hvad kan du gøre for at tage dig af tåskader og sygdomme? Hvilken type forholdsregler kan du tage?

I dag ønsker vi at fokusere på disse typer af problemer og tåskader, der er så almindelige, især hos kvinder, sammen med hvordan de skal behandles.

Mest almindelige tåskader og sygdomme

Vi tilbringer størstedelen af dagen med vores tæer lukket inde og presset ind i en sko, der ikke altid er det bedste valg for den.

Det er ikke sikkert vi er klar over det, men det er ikke ualmindeligt, at gennem årene ved at bruge uhensigtsmæssige sko, vil tæer vokse sig deforme og forkrøblede på grund af mangel på bevægelse.

Det er meget vigtigt, at du på en eller anden måde afbalancerer denne falske indkapsling til dine fødder. Vi taler ikke kun om de typer sko du har på, men også om de små øvelser for dine tæer, for at forhindre dem i at svinde ind.

Så lad os først tage et øjeblik til at analysere, hvad de mest almindelige problemer forbundet med tæer er.

Anbefalet læsning efter du har læst om “tåskader og sygdomme”:

Alt du skal vide om knoglesmerter

1. Knyster (hallux valgus)

En masse mennesker siger, at knyster er forårsaget af brug af forkert type sko over en længere periode, men det er ikke helt rigtigt.

Det er også kendt, at folk der “aldrig bærer sko” også har denne deformitet. Så hvad forårsager dem?

 • Nogle mennesker er disponeret for at udvikle denne tilstand. Denne anomali er ofte arvelig, og derfor medfødt, gået i arv fra mor til datter.
 • Hvis du er genetisk disponeret, og du bruger uhensigtsmæssige sko, vil problemet blive forværret, ellers vil det vise sig hurtigere.
 • At have flade fødder: Især hvis dine storetæer stikker længere ud end dine andre. En overdrevent stor storetå (kendt som en egyptisk tå), er den mest almindelige årsag til at knyster dannes.

Dette skyldes, at storetåen er den mest fremtrædende. Den ender med at blive presset mere af skoen og slår ud. Over tid vil det skabe en knyst.

Hvordan kan knyster behandles?

 • Det er klart, at knyster ikke altid kan forhindres. Så hvis dine familiemedlemmer har knyster (din mor, bedstemor eller tanter), vil det være en god idé, at du undgår lukkede tå sko fra en tidlig alder.
 • Det er vigtigt, at du gør øvelser, der fremmer bevægelse af tæerne såsom at gå. Prøv at få fat i ting fra gulvet med tæerne (klude, håndklæder og så videre).
 • Hvis du allerede har knyster, er det vigtigt, at du forhindrer dem i at blive betændte. Tag et afslappende fodbad og tilsæt rosmarin eller lavendel til vandet.
 • Og sidst men ikke mindst, kan knyster forhindre dig i at gå ordentligt, hvilket kan udvikle sig til et rygproblem. Det betyder, at over tid, kan det være nødvendigt med et kirurgisk indgreb.

2. Indgroede tånegle

Behandling af indgroet taanegl

At have en indgroet tånegl er ligeså almindeligt, som det er smertefuldt. Har du nogensinde haft en?

 • Indgroede tånegle er forårsaget af brug af sko, der er for stramme, og det påvirker næsten altid storetåen.
 • Den måde du klipper dine tånegle kan også føre til indgroede tånegle. Sommetider kan du klippe dem for kort, eller du lader kanterne være kantede i stedet for file dem væk. Dette skaber et punkt, der kan grave ind i huden.
 • Du bør også huske på, at en masse mennesker er født med tånegle, som kurver ned og synker ned i huden. Dette kan ofte gøre dem mere tilbøjelige til at lide af disse problemer.

Hvordan du undgår indgroede tånegle

 • Læg dine fødder i blød i varmt vand.
 • Klip ikke dine tånegle for kort eller efterlad dem for skarpe, med skarpe kanter der kan skade din hud.
 • Undgå at bruge alt for stramme sko, der kan klemme din storetå.

3. Hård hud, betændelse og smerter i tæerne

Lavendelfodbad

Hvem har ikke nogensinde haft en vabel eller hård hud på deres fødder? Dette er ret almindeligt og kan være meget trættende.

Fødderne har 26 knogler og 14 af disse knogler er i tæerne. Hvis dine tæer gør ondt, kan du ikke gå godt, og det betyder, at du ikke trygt eller komfortabelt kan se dagen i øjnene.

Hvad er årsagen til denne type problemer?

 • At gå med høje hæle eller stramme sokker.
 • Tørre fødder.
 • Manglende eksfoliering.
 • Hård hud ses generelt på hæle eller siden af storetåen eller lilletåen, forårsaget af gnidning. Dette kunne blive et mere smertefuldt problem.

Læs også denne artikel efter du har læst om “tåskader og sygdomme”:

Undgå knyster med de her fem fif

Hvad kan jeg gøre for at behandle hård hud eller gnidning? 

 • Hvis du ofte bruger flere timer i lukket tå sko, tag et afslappende fodbad når du kommer hjem og prøv at eksfoliere hælene godt. Massér tæerne anvend æterisk hyben olie til dem, før du går i seng. Hav komfortable sukker på mens du sover.
 • For at fjerne hård hud, lav en infusion med en liter vand og 100 g brændenælde. Hæld derefter den resulterende væske i et badekar og læg dine fødder i blød i 20 minutter.
 • Bagefter skrub hælene med en pimpsten.
 • Til slut, massér dine fødder og tæer med æterisk kamille olie.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.