Symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse

Det er vigtigt at kunne genkende symptomerne på blindtarmsbetændelse og komme til lægen med det samme. Lær om tegnene og symptomerne på blindtarmsbetændelse for at være sikker på at få hjælp så hurtigt, som man har brug for.
Symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Blindtarmen er et organ formet som en pose, som er forbundet med den store tarm. Det er et organ, som ikke udfører nogen vigtig funktion. På grund af dette kan man leve et sundt liv uden den. I dagens indlæg får du information om nogle symptomer og tegn på blindtarmsbetændelse, du skal holde øje med.

Dens funktion er stadig ukendt. Man tror dog, at den indeholder væv, som hjælper kroppen med immunforsvaret og med at forsvare sig mod infektioner.

Kvinde med blindtarmsbetaendelse

Blindtarmsbetændelse er, når blindtarmen bliver betændt.

Hvis det ikke bliver behandlet, så kan blindtarmen sprænge. Dette sætter en i en situation, som kan risikere ens liv. Det er vigtigt, at man går til en læge med det samme, hvis man har symptomer på blindtarmsbetændelse.

Denne betændelse kan forårsage mange symptomer. Derudover kan den sprænge på et hvilket som helst tidspunkt fra mellem 48 til 72 timer efter, at problemet opstår.

På grund af dette bør man kende til symptomerne på blindtarmsbetændelse, så man er opmærksom på dem, hvis det sker for en.

Mavepine

Det første symptom på betændelse indebærer generelt en langsom udvikling af kramper, diarré og smerter i maven.

Ens blindtarm vokser sig stor og bliver betændt. På grund af dette bliver slimhinden i ens mave irriteret.

Kvinde der trykker sig på den nedre maveregion

Denne irritation kan forårsage en akut smerte i den nedre højre del af maven. Dette bliver nødt til at være konstant og voldsomt for at være tegn på begyndelsen på symptomer på blindtarmsbetændelse.

Nogle personer kan også mærke smerten i andre områder. I så fald er det sandsynligt, at blindtarmen forårsager smerte i den nedre del af ryggen samt underlivet.

En mild feber

Blindtarmsbetændelse forårsager feber på mellem 37 og 38 grader. Man kan også opleve koldsved.

Hvis ens blindtarm sprænger, så kan den resulterende infektion få ens temperatur til at stige. Ens temperatur kan stige op til 38,3 grader. Dette øger også ens hjerterytme.

Problemer med fordøjelsen

Kvinde der holder sig for den nedre maveregion

Blindtarmsbetændelse kan forårsage symptomer såsom kvalme  og opkast. Det er muligt, at man vil miste sin appetit og vil føle, at man ikke kan spise noget. Man kan også døje med forstoppelse eller voldsom diarré.

Man kan endda have problemer såsom besvær med at komme af med luft i maven. Hvis dette sker, kan det være en god indikator på en delvis eller fuldstændig tilstopning af ens tarme. Og selvfølgelig kan dette være forbundet med den underliggende betændelse.

Tegn på blindtarmsbetændelse hos børn

Børn er ikke altid i stand til at beskrive, hvordan de har det. Det er også muligt, at de har problemer med at identificere, hvor smerten er på samme tid. De siger måske, at hele deres mave gør ondt.

Det kan være en besværlig opgave at fastslå, om denne smerte er forårsaget af blindtarmsbetændelse. Trods alt er det muligt at forveksle det med noget andet. Det lyder måske som en mavevirus eller en urinvejsinfektion. Det er dog altid bedre at være varsom, når der er symptomer på blindtarmsbetændelse.

En sprængt blindtarm er meget farlig for alle. Men risikoen for død er meget højere ved babyer og små børn.

Børn i alderen under to år viser nogle gange de følgende symptomer, når de døjer med blindtarmsbetændelse:

 • Opkast
 • En udspilet og oppustet mave
 • Overfølsom mave

Børn og voksne ældre end det har større tendens til at vise de følgende symptomer:

 • Kvalme
 • Opkast
 • Smerte i den nedre højre del af maven

Symptomer på blindtarmsbetændelse under en graviditet

Gravid kvinde hos laegen

Mange tegn på blindtarmsbetændelse kan ligne nogle af bivirkningerne fra en graviditet, inklusiv kramper i maven og kvalme.

Personer har dog ikke altid de klassiske symptomer på blindtarmsbetændelse. Dette er især tilfældet i slutningen af en graviditet.

Under en graviditet sidder blindtarmen meget højere oppe på grund af væksten af fosteret. På grund af dette er det muligt, at man vil føle en smerte i den øverste del af sin mave i stedet for i den nederste højre del.

Gravide kvinder, som døjer med blindtarmsbetændelse, har større tendens til at opleve symptomer såsom:

 • Halsbrand
 • Luft i maven
 • Skiftende perioder med forstoppelse og diarré

Hvad er risikofaktorerne? Kan jeg forebygge blindtarmsbetændelse?

Blindtarmsbetændelse kan opstå i hvilken som helst alder. Men det sker typisk i alderen mellem 10 og 30 år. Det er også lige så almindeligt blandt mænd som blandt kvinder.

Man kan ikke forebygge det, men man kan tage nogle forbehold for at mindske risikoen.

Det er muligt, at man vil have en mindre sandsynlighed for at få det, hvis ens kost er rig på fibre. Man bør øge mængden af de frugter og grøntsager, som man spiser.

Nogle fødevarer med stort indhold af fibre, som man bør spise, er:

 • Hindbær
 • Æbler
 • Pærer
 • Artiskokker
 • Grønne ærter
 • Broccoli og linser
 • Sorte bønner
 • Klidflager
 • Byg
 • Havremel
Fiberrige foedevarer

At øge sit indtag af fibre forebygger, at man får forstoppelse. Det minsker også risikoen for fremtidige ophobninger af fækale stoffer. Dette er typisk den mest gængse årsag til blindtarmsbetændelse.

Man bør huske, at man bliver nødt til at gå til en læge så hurtigt som muligt, hvis man selv eller en person tæt på en viser tegn på blindtarmsbetændelse.

Der er ikke nogen hjemmemidler, som kan hjælpe en. Og det er muligt, at mange af dem vil ende op med at gøre det endnu værre.

En læge er den eneste person, som kan afgøre, om det virkelig er blindtarmsbetændelse.

Det er muligt, at de vil spørge en om en blodprøve og en urinprøve. De bruger disse til at se efter infektioner. De ønsker måske også at lave et sonogram eller tomografi af maven. Disse undersøgelser kan blive anvendt til at afgøre graden af betændelsen i en blindtarm.

Det kan interessere dig ...
Syv symptomer på blindtarmsbetændelse du ikke må ignorere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv symptomer på blindtarmsbetændelse du ikke må ignorere

Kender du til symptomer på blindtarmsbetændelse? Blindtarmsbetændelse er en sygdom, der skyldes en blokering og betændelse i blindtarmen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.