6 tips til at passe på og rengøre flettede sko

Rengøring af flettede sko er nødvendig for at forlænge deres levetid. Denne slags sko er tidløse på grund af deres alsidighed og komfort.
6 tips til at passe på og rengøre flettede sko

Sidste ændring: 16 september, 2022

Det er vigtigt at lære at rengøre flettede sko for at holde dem pæne og forlænge deres levetid. Denne type sko er tidløs på grund af sin alsidighed og komfort. Du kan bære flettede sko når som helst, men især i varmt vejr.

Da flet er en særlig type beklædning, kræver den omhyggelig og manuel vedligeholdelse. De produkter og værktøjer, der er nødvendige til rengøring, er tilpasset, da det er et så sart element. Så er du interesseret i at vide mere om det?

Flet: Et materiale, der er på mode

Flet er en plantefiber, der giver et pænt resultat og kvalitet til forskellige produkter. FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation beskriver dette materiale som blødt og skinnende. Det når en længde på op til 4 meter og en diameter på 17 til 20 mikron. De vigtigste forbindelser er cellulose og lignin.

Da flet stammer fra en plante, er det miljøvenligt. Faktisk anfører magasinet Informador Técnico, at vegetabilske fibre udgør et alternativ til industrielle anvendelser på grund af deres lave omkostninger, lethed og vedvarende karakter.

De fremhæver også flets overlegenhed som forstærkning af andre elementer, hvilket gør det til et vigtigt materiale i sko- og lædervareindustrien. Nogle kalder det “den gyldne fiber” og sammenligner det med espartogræs.

En af de mange anvendelser er fremstilling af såler til sandaler og sko, der med eller uden hæl giver mulighed for bløde slidbaner, samtidig med at de stadig ser moderigtige ud.

Forskellige flettede sko

Flet er et almindeligt materiale i sko til sommerdage. Det er attraktivt, komfortabelt og biologisk nedbrydeligt.

Grunde til at vælge flettede sko

Flettede træsko, sandaler eller sko er perfekte til varme dage, fordi de hjælper huden med at svede ordentligt, køler den og minimerer risikoen for irritation.

I en artikel offentliggjort af Footwear Magazine står der, at når der tages hensyn til sundhed, fysisk tilstand og de aktuelle tendenser, er efterspørgslen efter komfortable sko steget. Ud over denne forudsætning er flet også meget populær, og dens dyrkning og anvendelighed har følgende fordele:

  • Det vokser hurtigt.
  • Det er en modstandsdygtig fiber.
  • Flet er genanvendeligt og fuldstændig biologisk nedbrydeligt.
  • Da det er en regnvandsafgrøde, har det kun brug for regnvand for at vokse.
  • Det kræver ikke mange kemikalier, gødning eller pesticider.
  • Flet virker som en isolator og holder fugtigheden på et moderat niveau.
  • Planten forbruger tonsvis af kuldioxid og frigiver ilt.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også vil finde dette interessant: 20 kreative idéer til opbevaring af sko

Tips til pleje og rengøring af flettede sko

I løbet af de sidste par år er “guldfiber”-såler blevet mere almindelige, måske på grund af blandingen af enkelhed og elegance og det faktum, at du kan bære disse sko med en let kjole eller med jeans. Uanset hvad, er det vigtigt at vide, hvordan man rengør flettede sko.

Processen er opdelt i to dele. Den første er rengøring af skoens overdel. Hvis det er læder, er det en god idé at anvende et læderrengøringsmiddel. Du kan gøre dette ved hjælp af en mikrofiberklud ved at gnide forsigtigt. Du må ikke lægge læderet i blød.

For overdele af lærred er det bedst at bruge en spiseskefuld mildt rengøringsmiddel fortyndet i en halv liter vand. Gnid tekstilet med en bomuldsklud og med en anden klud, der kun er fugtet i vand, for at fjerne sæben.

Anden fase er rengøring af det flettede materiale og pleje af fodtøjet. Du kan gøre dette med nedenstående råd.

1. Ryst støvet af

Kør en blød børste langs sålen eller hælen i samme retning, så flettet ikke går op. En bomuldsklud fjerner også det snavs, der har samlet sig på stoffet. Kluden skal være tør.

2. Børst forsigtigt med vand og sæbe

Når støvet er fjernet, er det tid til at vaske. Hertil skal du bruge den samme blanding af lærredsrens eller flydende ammoniak med vand. Disse formler er effektive, fordi de fjerner pletter på flettet. Hvis du vælger ammoniak, er proportionerne 20 % af kemikaliet og 80 % varmt vand.

  • Teknikken består i at gøre en tandbørste våd og “kæmme” flettet, mens man er forsigtig med ikke at løsne trådene.

3. Undgå, at skoene bliver eller forbliver våde

Da det er et materiale, der holder på fugtigheden, er det en god idé at lægge køkkenrulle eller et håndklæde inde i skoen, mens du rengør den. Dette anbefales for at absorbere den overskydende fugt. Når du er færdig med at vaske skoene, skal du tørre dem af med en ren, tør klud og børste dem med en tør børste.

4. Lufttør dine flettede sko

Hvis dine sko bliver våde, skal du stille dem i solen for at få dem tilbage til deres oprindelige form. Du må ikke lægge dem i blød i kemikalier eller bruge tørretumblere, da du risikerer at beskadige dem.

5. Ingen vaskemaskiner!

Den værste fjende for flettede sko er vaskemaskinen. Hvis du vasker dem i dette apparat, vil de komme beskadiget ud, og fiberen vil gå i forrådnelse. Du vil helt sikkert miste dine sko på denne måde. Derfor er det nødvendigt at rengøre dem i hånden.

6. Pas på ætsende produkter

Klorin, blegemiddel og pletfjernere, der indeholder aktiv ilt, er kontraindiceret til denne type sko, fordi de misfarver og forringer både lærredet og det flettede materiale.

Fletsko på hylde

Når du rengør flettede sko, skal du undgå at bruge aggressive kemikalier. Ellers kan fibrene blive ødelagt.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Fjern fodsmerter med enkle retningslinier for fodtøj

Fjern dårlig lugt fra flettede sko

Som enhver anden type fodtøj kan flettede sko blive plaget af ubehagelige lugte, bakterier og død hud. Hvis man heller ikke lader dem tørre ordentligt, øges risikoen for, at de lugter.

Når dette sker, foreslås det at lægge en teskefuld natron ind i skoen, især i det forreste område. Dette stof vil virke natten over, så du om morgenen kan fjerne det med en halvfugtig klud, og det vil hjælpe med at fjerne lugten. Med disse tips kan du nu optimalt rense dine flettede sko og forlænge deres holdbarhed!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.